söndag 7 oktober 2018

Översvämningar

Folkvandringar
Jag är till havs. Mycket vatten har jag runt omkring mig. Cirka 71% av jordens yta är täckt av hav. Just Östersjön, som jag befinner mig på, tillhör våra mest nedsmutsade hav. Och allt mer av jordens yta täcks av hav när klimatförändringarna får massiva mängder isar att smälta. Och en konsekvens av att vattennivåerna ökar runt om på vår jord är att många öar och kuststäder, delvis eller helt, hamnar under vatten. Av naturliga skäl bor väldigt många människor längst kuster. Väldigt många människor är med andra ord direkt berörda av dessa förändringar.
https://www.svd.se/forfoljda-av-den-globala-uppvarmningen
https://www.grundskoleboken.se/wiki/Havsnivåhöjning
https://www.havet.nu/?d=27
https://www.wwf.se/insamlingsportal/fadder/stersjfadder/1465101-stersjfadder-2018?gclid=Cj0KCQjwuuHdBRCvARIsAELQRQHyfU10Lt1FJB1X7agqUmf1YN_qAv-VESSFhXRbB1tTIXH_tDdO-fkaAo5LEALw_wcB

I Bangladesh förväntas snart runt 30 miljoner människor behöva nytt ställe att bo på. Höjningen av havsnivåerna gör stora befolkade områden obeboeliga, och leder till konfliktfyllda folkvandringar. Som allt för ofta tycks ledande folkföreträdare oförmögna att innan en uppenbar kris, under mer ordnade former, förebygga stora problem. Det går självklart att som i till exempel Brasilien bestämma att man bygger helt nya städer på områden som bedöms som lämpliga.
https://illvet.se/naturen/klimatforandringar/stiger-varldshaven-reda
https://www.etc.se/utrikes/i-bangladesh-ar-klimatforandringarna-redan-verklighet
https://www.globalis.se/Laender/Bangladesh
I min bok ”En stund på jorden” beskriver jag varför jag har ett starkt miljö- och klimatengagemang. Det handlar inte om klimatförändringar i sig, de har varit många sedan jordens begynnelse. Det som engagerar mig är att minska riskerna för blodiga konflikter mellan oss människor. Inte minst Jane Goodalls livslånga studier av chimpanser, beskriven i dokumentären ”Jane”, visar tydligt vilka farliga egenskaper våra gener bär på om vi tvingas kämpa hårt om begränsade resurser eller revir. Vi är snart 10 miljarder människor på jorden, det är en resursutmaning att ta på största allvar. När stora kuststäder blir omöjliga att bo kvar på kommer farliga konflikter mellan människor följa i dess spår.
https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900?gclid=Cj0KCQjwuuHdBRCvARIsAELQRQFn3cNXg_tbFIAPLwhFxtQfMOce7L_pU8kqRbfmrQSS_Z9EmPFf030aAiAxEALw_wcB

Dagens kalkon
Politiker som höjer sina egna arvoden parallellt med att de gör ett dåligt jobb. Jag tycker inte det är rimligt att höja arvoden till människor som inte klarar av sitt uppdrag. Hur många av alla nödvändiga reformer har genomförts eller påbörjats de senaste fyra åren? Har Sverige en ny regering som inte är socialistiskt orienterad när 60% röstar icke socialistiskt? Är sannolikheten hög att nödvändiga stora reformer genomförs de kommande åren? Reformer som är nödvändiga för att stärka svensk konkurrenskraft och försvara det generella välståndet. En grupp arvoderade som inte klarar av att verka för sina invånares bästa ska inte belönas med högre arvoden. Det gäller även i kommuner där kommunala verksamheter kraftigt behöver förbättra sina sätt att lösa sina viktiga uppdrag.
https://aktuelltfokus.se/nu-hojs-riksdagspolitikermas-avroden-igen/

Dagens stjärnor
Sirius fotbollslag! De vände 0-2 till 4-2 och fick 3 viktiga poäng mot Elfsborg igår. Så viktigt! Så kul! Så inspirerande!

Peter Hjörne. En av många kloka liberala ledarskribenter på GP. Fi, V och SD ska man inte samarbeta med om man är liberal. Och man ska definitivt inte, som i Uppsala, ge något av dessa partier något reellt maktinflytande alls. Om övriga partiers företrädare ska vara värda högre arvoden från folket måste de mycket bättre ta pragmatiskt ansvar för de löften vi ger väljarna.
”Stefan Löfven är en slug och erfaren taktiker och förhandlare. Han har envetet malt att blockpolitikens tid är förbi. Samtidigt har han försökt "fula ut" Alliansen genom att tala om dess beroende av SD. Själv har han dock inte hyst några betänkligheter inför ett organiserat samarbete med Vänsterpartiet, ett parti med stalinistiska och kommunistiska rötter. Fram till 1990 hette partiet VPK, Vänsterpartiet Kommunisterna. VPK var länge nära förbundet med Sovjetunionen och har genom åren hyllat en rad kommunistiska diktaturer och diktatorer.”
”De dubbla måttstockarna i bedömningen av Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas rötter är märkliga. Kan S hantera ytterlighetspartiet V så nog kan Alliansen hantera det andra ytterlighetspartiet SD.”
Samtidigt byter Alliansen en föga framgångsrik strategi mot en som har chans att lyckas. SD har på fyra val gått från ingenting till att bli tredje största parti. Har man lyckats motarbeta SD? Knappast! Varför då inte försöka "sno" offerkoftan och rycka undan förutsättningarna för utanförskapsretoriken genom att lyssna och samtala i utskott, nämnder och kommittéer?”
”I stället för att vara upptagna av att positionera sig i förhållande till Sverigedemokraterna borde samtliga allianspartier fokusera på att forma, kommunicera och genomföra en tydligt borgerlig politik, som är mer attraktiv för väljarna än vad Sverigedemokraternas och det socialistiska blockets är!”
”Alliansen bör satsa på att erövra regeringsmakten. Det gick man till val på. Det har alliansväljarna röstat på.  Väljarnas dom mot de partier som försitter chansen, som inte ens försöker eller än värre, sviker Alliansen, kommer att bli hård!”

P.S En del tycks tolka mig som bitter för att jag reflekterar över det demokratiska läget och olika partiers ageranden. Jag är inte alls bitter. Det är inte ett konstruktivt förhållningssätt oavsett vad som händer. Först den 15/10 vet vi vilket försök till minoritetsledning som Uppsala får. Jag tycker det är viktigt att göra det klart för Uppsalaborna att det är ett fortsatt reformoförmöget vänsterstyre som föreslås, trots att Uppsalaborna inte gett vänstern förtroendet. Dåligt men ingen bitterhet. Vad gäller riks lyckas de kanske undvika extraval. Vi får se. I Uppsala tycker jag att min Förhandlingsdelegation gjort utmärkta avvägningar om Centerpartiets agerande efter vårt fantastiska valresultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar