söndag 9 juni 2024

Rösta JA

Uppsalakläggets rädsla - Rösta JA!

Kan man rösta på partier som uppmanar till blankröst i något möjligt val? Inte självklart då det vittnar om en dålig demokratisk inställning. Man kan ha många åsikter om hur en fråga i en folkomröstning är formulerad. En enkel fråga som kommunstyrelsen ledamöter minskas med 50 procent kan med fördel vara beslutande. Nu har dock Sverige bara rådgivande folkomröstningar och då är inriktningsfrågor de mest seriösa. Och man väljer det minst dåliga alternativet. I Uppsalas fall är ett JA för förändrade byggplaner. Ett Nej är ett stöd för nuvarande byggplaner. Blank är bara blank

Turerna runt folkomröstningen är felaktigt beskrivna av UNT. De utelämnar också viktig information om den kraftiga kritik UP och S fick när spårvägen var på folkomröstningsbordet. Mycket dåligt! Det är desinformation och historieförfalskning. UP struntade helt i om regionen behövde börja upphandla något kopplat till spårvägsprojektet. Fakta är att vi gjorde ändringen för att Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna lagt en motion om att avsluta kommunens stöd till spårvägen. Då fanns ett stöd för att avsluta spårvägsprojektet i kommunfullmäktige för nej till spårväg. Eftersom UP vill ha viktiga folkomröstningar valde vi en inriktningsfråga som är ett kommunalt ansvar, byggplaneringen. Uppsalaklägget vill inte att Uppsalabornas inflytande ska öka. Nedan är spårbar desinformation:

Folkomröstningsfrågan ändras – ska inte längre handla om spårvägen

Regionen slår larm: Om de ska hinna köpa in fordon och depåer måste kommunpolitikerna bestämma sig för om det blir spårväg eller bussar – och det snabbt. Annars brinner bidragen från staten inne. Därför säger nu S och UP att folkomröstningen ska handla om "Uppsalas utveckling".

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/minns-du-alla-turer-kring-folkomrostningen/j8e7dz1j

Idag bjuder UNT på falsk marknadsföring på valdagen. Vi som förordar JA är eniga om att vi gärna vill vikta om bebyggelseplaner från staden till fem namngivna tätorter med tusentals bostäder är fakta. Att vi fyra partier tycker olika om hur många tusentals är något annat. ”Bara” två tusen har stor positiv betydelse för HELA Uppsalas utveckling. De som göder ett redan stort politikerförakt är blankkampanjarna. Det kampanjandet har starkt stöttats av UNTs ledare. Tänk vad sure dessa partier och UNTs ledare är över valresultatet 2022. Och de gör allt de kan för att dölja vad som politiskt hänt i Region Uppsala. Uppsalaklägget som vill vara ett alternativt styre av Uppsala är inte mogna uppgiften.

Det är en fullt legitim inställning att rösta blankt i en fråga man inte förstår sig på. I stället blir vi anklagade för att ”inte förstå” (UNT 4/6), att ”ljuga” alternativt vara ”helt okunniga” och att ”håna demokratin”. Det är hårda ord att ställa mot legitima kritiska röster för en folkomröstning med en mycket luddig frågeställning.”

Utkomsten av folkomröstningen vet vi först nästa vecka, men en sak är redan klart, och det är att hela politiken i Uppsala i många år framåt kommer behöva betala priset i form av minskat förtroende från väljarna efter den här politiska cirkusen. Uppsalabornas deltagande i folkomröstningar ska användas ärligt och korrekt, inte som ett politiskt verktyg för partier att behålla makten.”

https://unt.se/debatt/replik/artikel/strunta-i-ja-partierna-rosta-blankt-pa-sondag/rgx5q7ej

Det är mycket hedrande för Utvecklingspartiet demokraterna att Uppsalaklägget inte vill att ett 100 procent Uppsalafokuserat sakpolitiskt och pragmatiskt parti ska få påverka så mycket som vi gör. De vill uppenbarligen inte stärka Uppsalabornas röst eftersom ökat invånarinflytande är centralt i UPs politik. Det innebär att klägget tappar makt. Det tycker UP är bra. Invånarnyttan måste få bättre genomslag inom politiken. 

Delar av klägget lyfter bland annat nedan ett antal faktafel. Det går fortfarande att stoppa spårvägsprojektet. Det var bland annat Liberalernas motion om att avsluta kommunens stöd för spårvägsprojektet som ledde till ny folkomröstningsfråga. UP vill ha regelbundna folkomröstningar. Det enda korrekta i hans ledare är att det är val 2026. Men hans kommentarer om invånarnas möjlighet att underifrån få till en folkomröstning är löjlig. Det är extremt svårt i en rikligt befolkad kommun. 

Utvecklingspartiet Demokraternas (UP:s) två mandat kunde köpas med bland annat några attraktiva kommunala poster och en folkomröstning om spårväg.”

När det senare inte gick, spårvägsplanerna var för långt gångna, landade det i frågan som står på valsedeln, den med ”mycket svår byråkratsvenska” (enligt LIX). I samma ögonblick gick Uppsalas folkomröstning från att vara olämplig till att bli direkt dum och nästan farlig. Att rösta blankt 9 juni är att skicka tillbaka frågan till kommunfullmäktige: Lös era majoritetsförhållanden genom förhandlingar. Låt medborgarna rösta om Uppsalas framtid som vanligt i valet 2026.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/darfor-ar-varken-ja-eller-nej-ett-alternativ/r9wyvnmj



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar