tisdag 18 juni 2024

Historielöshet

Bara bättre men allt fler

Då och då saknar jag Hans Rosling. Varför? Han var på goda grunder optimistisk. Han var också ärlig och sa ”som det är”. Det gjorde han till exempel när ”flyktingkrisen” var som störst och han varnade för samhällskonsekvenserna. Han gjorde det även kopplat till miljö- och klimatutmaningarna. Med hans forskarperspektiv skulle människan på jorden inte bli fler än tio miljarder människor och sedan plana ut. Vi får se. Optimist var han och med sina bubblor beskrev han på område efter område hur nästan allt blivit bättre för många människor på jorden. Ändå gnäller många. Inte minst på Uppsalas kommunfullmäktige gnälls det för fullt. Som om det är nödvändigt för oss människor att gnälla. Ett positivt perspektiv på gnället kan vara att vi aldrig är nöjda. Alltid bättre är mantrat och leder till att Roslings bubblor enkelt visar att jämfört med förr blir människans tillvaro bara bättre och bättre. Självklart gäller inte det dem som lever i krig eller kraftigt drabbas av smärtsamma naturförändringar. Rosling är saknad. Nedan ett TED-talk av Hans Rosling. Titta, reflektera och känn i vart fall en stunds optimism inför framtiden. Även människans utveckling har bra och dåliga dagar, men långsiktigt är det bara generellt bättre. Särskilt för människor i samhällen som ständigt har ambitionen att bli bättre och som byggs så jämlikt som våra individuella olikheter tillåter. 

https://youtu.be/fTznEIZRkLg?si=nsGbSWMKpqIRFodk

Doktor Mouna har försökt axla Roslings roll och dök under ett tag ständigt upp i TV och pratade om hur ”allt blir bättre”. Bra, men hon är ingen Rosling. Han var också Uppsalabo, det är inte Dr Mouna. 

Vi behöver fler optimister som faktabaserat och realistiskt ger historiska perspektiv och sätter ord på det positivt möjliga. Historiskt har tyvärr även de värsta av maktens män haft stor betydelse för teknikutvecklingen på jorden. 

Optimist javisst. Naiv, nej. När väl åtminstone västvärlden fattar att vi behöver Marknadsekonomi 2.0 går människan i den mer fria världen åter mot bättre och mycket mindre naturbelastande tider. Yes we can!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar