lördag 29 juni 2024

Makten och härligheten

Kollektivt ledarskap

I Sverige tillämpas kollektivt beslutsfattande när regeringar fattar beslut. Hur handlingskraftig blir en sådan regering om den inkluderar många partier? Och om det skiljer mycket i sakpolitiken mellan partierna? Ett modernt exempel är när Miljöpartiet ingick i regering med Socialdemokraterna. Det ställde till det ordentligt för oss svenskar. Jag är helt säker på att Socialdemokraterna hade agerat klokare om de inte hade varit fastbundna vid MP. Ett bevis på det var hur Socialdemokraterna, direkt efter att MP valde att lämna regeringen, fattade några för Sverige viktiga beslut. Det hade MP tidigare stoppat. Givet nuläget i svensk politik behövs en vitalisering av vår demokrati. Och i min drömvärld ingår inte Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna i en nationell regering. Socialdemokraterna och Moderaterna borde samlas för en reform av vårt parlamentariska system. Varianterna är många inom den demokratiska världen.

Viktor Barth-Kroon, Expressen, skriver nedan om hur SD och V vill/kräver att ingå i en regering efter riksdagsvalet 2026…. Jag hoppas han får fel.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tänker sitta i regeringen. Det mesta talar för att åtminstone ett av partierna får som det vill.”

https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/finansminister-dadgostar--eller-skolminister-jomshof/

Patrik Kronqvist, ledarskribent Expressen, tycker nedan till om Socialdemokratins oppositionspolitik. Även om det är så att opposition ”är som att skriva i vatten” är oppositionsrollen mycket viktig i en demokrati. Kronqvist, som är politisk skribent, uppvisar en förvånansvärt politiskt färgad okunskap i sina rader av ord. Sossarna driver tydlig sakpolitisk opposition. Sossarna gör rätt i att demokratiskt utveckla sitt nya politiska program. När medlemmarna bestämt sig för nya och uppdaterade svar på samhällsproblem att lösa är de formella. Först då kan en seriös partiledare driva annat än tidigare ställningstaganden. Vare sig Magdalena Andersson eller Stefan Hanna leder diktaturer. Det tycks vissa tro. Och för de flesta ideologiskt drivna socialdemokrater är mycket av det SD representerar något avskyvärt. Inte minst anser de att det är deras skuld att Sverige kraftigt tappat farten i omställningen mot ett miljösmartare, oljeoberoende och mer modernt samhälle. V, MP och SD ska inte ingå i en regering. I den bästa av världar har S lärt sig det. Hur kommer M göra med SD? Anna Kindberg-Batra kanske kan ta över efter Åkesson och han blir Landshövding i Stockholm? Det blir väl en bra balans mellan MP kramare och SD kramare…..

På en stekhet vind nere i hamnen i Visby presenterade Lawen Redar, som leder arbetsgruppen mot segregationen, en del av sina förslag. Rubriken på seminariet – ”S går från problembeskrivning till konkret politik” – antydde att det här med sakpolitik är att betrakta som något synnerligen exotiskt inom Socialdemokraterna. Men hos Redar finns mycket lite av den politiska försiktighet som präglat Magdalena Anderssons och Mikael Dambergs generation av socialdemokrater. Hon vill införa förskoleplikt för alla barn från tre års ålder och sätta stopp för inflyttning av socialbidragstagare till utsatta områden, bland annat.”

Partiets vaga politik är därför en feature snarare än en bugg. Konkretion är något farlig. Förhoppningarna om en bättre framtid försöker partiledningen i stället projicera på Magdalena Andersson.”

Det är i ljuset av denna idélöshet man måste förstå Socialdemokraternas enorma upptagenhet av Sverigedemokraterna.”

Oppositionen har en viktig roll att spela i en demokrati. Man ska agera vakthund mot regeringen – och uppgiften att skälla på Tidöpartierna tar Magdalena Andersson på stort allvar. Men minst lika viktigt är att erbjuda politiska alternativ. En driven oppositionsledare kan med skarpa reformförslag driva en regering framför sig och därmed vinna stort inflytande. Det saknas sannerligen inte områden där regeringen behöver få tuffare motstånd – som klimatet och, för all del, även segregationen.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sverige-fortjanar-en-battre-opposition/

Spelteorierna om vilka som samarbetar med vilka efter valet 2026 kommer garanterat fylla medier och digitala sociala plattformar framöver. Hur kommer UP att göra i Uppsala kommun och i Region Uppsala? Politik är ”det möjligas konst”. Vad som blir möjligt avgörs främst utifrån hur mandaten till fullmäktige faller ut. Matematiken är central i sammanhanget. Därefter blir frågan hur maktförhandlingar faller ut. UPs fokus är på sakpolitiken och pragmatism. UP kommer att göra det möjliga för att kunna påverka sakpolitiken så mycket som möjligt i den riktning UPs medlemmar vill se. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar