lördag 1 juni 2024

Kollektiva misstag

Hur fort kan felprogrammerade majoriteter tänka om

Jag blir bara ledsen när jag tänker på varför jag valde att försöka göra positiv skillnad inom politiken. Skälet var för 18 år sedan att jag såg hur svensk konkurrenskraft bara blev sämre och sämre. Har jag lyckats få stopp på mycket av det okloka som politiker beslutat om? Nej. Varför sker detta förfall? För många broilerpolitiker och en partifeghet att vara tydligare med att rättigheter måste matchas mot skyldigheter. Och en total oförmåga att klara flera tankar i huvudet samtidigt. Självförsörjande expertinvandring exklusive kökskunskaper är aldrig ett problem, tvärt om. Höga volymer analfabet-, eller mycket lågutbildad invandring från mycket annorlunda kulturer är ett stort problem. Så är det. Vissa förstår det, andra vill inte tänka så. 

Det finns många skäl till att jag tycker Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna är bekymmersamt. Oförmågan att hantera invandringsfrågorna bättre är ett allvarligt problem.I Uppsala är Liberalerna annorlunda mot sitt riksparti avseende synen på SD. Samtidigt gick de i säng med Sverigedemokraterna i Region Uppsala. Och i Uppsala påstår de att de hade ett alternativt styre att erbjuda. Ett styre som hade varit beroende av SD. Jag kan tycka att KD, M och C också gjort konstiga förändringar i sina positioner de senaste 12 åren. Inget parti har dock gjort det så mycket som Liberalerna. De är ständigt kluvna. 

Nedan en bra kulturledare i Expressen om Liberalernas stolliga politik och val av politiska kompisar sett ur ideologiska perspektiv. 

https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/sd-har-vara-pungkulor-i-sin-stora-grilltang/

I Di skriver också Henrik Mitelman läsvärt om hur Schweiz och sweizarna snabbt har sprungit förbi Sverige i välståndsbygget. Bland annat för att de fattat att vara restriktiva mot lågutbildad invandring men generösa att välkomna invandrare med kompetens som många länder tävlar om. Det han missar när han radar upp argument om varför Schweiz slår Sverige kraftigt är att de har ständiga folkomröstningar. Sjukt att vi inte kan lära av de bästa. Så blir det i broilerpolitikens Mecka.

Sverige går snett när Schweiz åter väljer rätt. Nu ska Sverige bli än mindre attraktivt för högutbildade. Det är kanske dags att kopiera de länder som lyckas bättre i stället för att göra om samma misstag.”

https://www.di.se/analys/haxjakt-pa-rika-fel-vag-att-ga/

Det är beklagligt att de flesta partier i Sveriges riksdag inte klarar att snabbt inse att verkligheten förändrats. Varför är det bara partier som SD och Fratelli D’Italia som kan vinna så starkt stöd? Kanske för att det är brottsjournalistiken som lockar flest.

Tänk om Liberalerna hade en ”nykter” Giorgia Meloni. Då kanske liberalismen skull vinna mark igen. Det är galet att kollektivets förmåga att verklighetsanpassas är så trög. Hur fort tror du Uppsalas politiker i stort erkänner att vi måste anpassa oss mycket mer till en ny verklighet?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar