lördag 15 juni 2024

En sorglig färd mot döden

Minst hälften av svenskarna är liberala

Få människor identifierar sig ideologiskt. De flesta har bara en känsla för vilka värderingar man bär på. Ofta värderingar man fått med sig från närvarande föräldrar, ett religiöst samfund eller skolan. Min bestämda uppfattning är att över 50 procent av Sveriges befolkning har frihetliga ideal, det vill säga liberala ideal. Inte minst Worms Value Survey vittnar om det. Även många av Kairo Futures undersökningar visar att frihetsfrågorna fortsätter att vara starka. Samtidigt misslyckas de två partier som vill förknippas med liberalismen kraftigt med att vinna brett folkligt stöd. Liberalerna och Centerpartiet uppvisar ett imponerande misslyckande. 

Karl Rydå på UNT reflekterar lite nedan om Liberalernas haveri. Det är inte bara för att Liberalerna i Uppsala fortsätter att stötta ett onödigt, omodernt, riskfyllt och extremt dyrt spårvägsprojekt som de får lite röster i Uppsala och Knivsta kommun. De anhängare som fortfarande finns lever kvar i det som en gång var och hoppas att den kraften återkommer. Den som lever får se. Björklund får i alla fall glassa runt i Rom trots sitt stora misslyckande. Hur kommer det sig att före detta ledande politiker ständigt får uppdrag som ambassadörer, landshövdingar med mera? Kanske för att de ska få göra något istället för att bara leva gott till pension på skattebetalarnas bekostnad. Galet att oklokt unga inkluderats i ett sådant ”fallskärmsupplägg”.

Det räcker med att titta på valets stora vinnare och det parti som med nöd och näppe klarade sig kvar i parlamentet. Miljöpartiet och Liberalerna utmärker sig inte bara genom att de fick så starkt respektive svagt stöd, utan också genom var de fick sitt stöd.”

https://unt.se/ledare/artikel/utanfor-uppsala-och-stockholm-bryr-sig-ingen-om-liberalerna/r2dn7dpj

När Liberalerna har kompisar som Johan Rudström på UNT förstår man att partiet är i djup kris. Det räcker inte ens att partiet har ett starkt stöd av UNT för att vända rikstrenden att deras rörelse inte längre är efterfrågad. Bara Rudströms förakt mot folkomröstningar talar sitt tydliga språk. De är inte ett alternativ i tiden. Sorgligt att Handelskammaren bjuder in honom för att prata mot folkomröstningen. UNT, Handelsksmmaren och Moderaterna tillhörde skaran som högljutt protesterade när folkomröstningen till att börja med, efter valet 2022, skulle handla om spårvägsprojektet. När frågan ändrades till en övergripande stadsbyggnadsfråga, då önskade i vart fall vissa på UNT och lokala moderater att den istället skulle handla om spårvägen… Det politiska spelet inför öppen ridå. Och vi bevittnar fortsatt moderat bitterhet över att de aldrig hade ett trovärdigt alternativt styre efter valet 2022 i Uppsala. De gjorde ett försök i Region Uppsala men det misslyckades och Centerpartiet valde att styra Region Uppsala tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet istället.

https://etidning.unt.se/p/upsala-nya-tidning/2024-06-15/a/slutresultatet-sa-manga-rostade-ja-och-blankt/1979/1483617/52961149

Rudströms reflektion om valet till Europaparlamentet nedan är tydlig. Överheten vet bäst. Det är bara slöseri med tid och pengar att låta invånarna rösta oftare än nu. Han kanske tycker det räcker med att vi lägger kommun-, riksdags- och EU-val samtidigt vart femte år. Det skulle inte förvåna mig. Utvecklingspartiet demokraterna vill stärka det demokratiska invånarinflytandet, inte försvaga det. Det är dumt att tro att överheten vet bäst. Det är i en smartare samverkan med invånarna som stora positiva framsteg skapas. 

Det man inte räknar med då är de 2,5 miljoner väljare som röstade i riksdagsvalet 2022 men som uteblev i söndags. De ville kanske inte ha något mellanårsval, någon gigantisk opinionsundersökning om den sittande regeringen? Partiorganisationernas behov av att mobilisera, testa sin politik och sitt ledarskap, ger man också blanka fasen i.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/miljoner-undanber-sig-ett-extra-riksdagsval/rmy97ynr

Det är lite trist att de partier som kallar sig liberala är duktiga på att driva sina politiska rörelser så dåligt att de snart åker ur riksdagen. Så går det när ledarskapet inte håller måttet. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar