måndag 3 juni 2024

Skrota regionerna

Dags för en hård tjänsteman

Länge styrdes i nutid Italien av en känd byråkrat, en tjänsteman. Mario Draghi heter han. Att tjänstemän har mycket makt är en sak, att de får landets högsta ämbete något annat. Hur kunde det bli så? Varför styrde inte en demokratiskt vald person? För att de inte längre verkar ha förmågan att fatta obekväma beslut. De vill bara leka tomtar. Det går inte i en tid som kräver hårda prioriteringar. Något politiker tycks dåliga på eftersom det sannolikt leder till protester och minskad popularitet.

Johan Rudström, UNT, skriver bra om hur elefantissjukan slagit till mot Region Uppsala med symptomet massivt antal administratörer. 

Krisen inom vården och landets 21 regioner är allvarlig. Men det värsta är inte prognoser om stora underskott i år och kanske nästa år. Det värsta är att ingen tycks ha en aning om vilka som anställts och vad dessa egentligen gör. När det blir dags för neddragningar får regiondirektören i Örebro ägna sig åt att ”boka möten och beställa fika” (Dagens Samhälle 23/5).”

Ändå har regionerna för stor kostym. Men hur många nya har anställts och vilka ska i så fall bort? Region Östergötland var först ut att varsla personal. ”Sedan början av 2020 har antalet anställda ökat med drygt 1 000 personer och det är inte hållbart”, sade regionrådet Marie Morell (M) (28/2). Regionen varslade 900 personer. Läkare och sjuksköterskor var undantagna, folktandvård och skolhälsovård likaså. Varslet skulle i stället beröra ”de grupper som ökat mest”. Men vilka?”

Administratörer, förstås. Alla regioner har anställt fler administratörer mellan 2022 och 2023, visar sammanställningen i tidningen Dagens Samhälle. Minst ökning hade Region Örebro, som sedan i höstas ”drar i bromsen” och har skurit bort 91 av de cirka 1 000 administratörerna. Regiondirektören Rickard Simonsson verkar ändå inte helt nöjd. ”Vi kommer inte att kunna lägga lika mycket resurser på utredningar och fördjupade analyser”, säger han.”

Skattebetalarens motfråga är förstås varför den onödiga administrationen en gång har tillkommit. Enligt ett svar på Akademiska sjukhusets hemsida, under rubriken ”Fråga sjukhusledningen” har antalet årsanställda på regionkontoret stigit från 680 till 765 det senaste året. Ansvariga politiker och tjänstemän går som katten kring het gröt. Vilka är de onämnbara, de i ”grupperna som ökat mest”? Har de engelska titlar, är de någon sorts ”officer”? Har strategerna, planerarna och kommunikatörerna tagit styrelser och ledningsgrupper i ett järngrepp? Vem törs skala bort något som man inte vet vad det är – och givetvis inte kan bedöma konsekvenserna av om det försvinner? Måtte konjunkturen fortsätta stärkas, tänker man kanske på 21 regionkontor.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/regionernas-kris-ar-varken-brist-pa-pengar-eller-fikafixare/r4zkv70l



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar