lördag 8 juni 2024

Invånarinflytande

Svårt att välja

Livet är fullt av val och avgöranden som påverkar resten av våra liv. Val av kompisar. Val av utbildning. Val av partner. Val av sysselsättning. Val av bostadsort. Val av risktagande. Val att vara laglydig eller ej. Val av resor. Val i allmänna val och så vidare. Våra val får alltid betydelse och påverkar mer eller mindre resten av våra liv. Visst är det häftigt att vi har stor egen påverkan över våra egna unika liv. 

Nu är det två viktiga val för Uppsalaborna. Val till Europaparlamentet. Vem tycker du ska få över 400.000 kronor i arvoden i månaden i 5 år och varför just hen bland alla du kan välja. Extremt komplext och svårt val. Vilka är de? Får de något gjort? Vad har deras partier för politik? Vad brinner de själva för? 

Nu är det också en historisk folkomröstning i Uppsala. UNT förklarar vad den handlar om. Beskrivningen är bra förutom ett fel som även valsabotörerna M, C, KD, L och SD gör. Blank betyder bara blank! UNT påstår att det kan betyda att man tycker att politikerna ska bestämma. Nej, det betyder bara blankt. Men visst, överheten ogillar uppenbarligen folkomröstningar.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/din-guide-till-folkomrostningen-vad-handlar-den-om-egentligen/r4zk335l

Minoritetsstyrets företrädare krossar Moderaternas lokala företrädare i nedan filmade debatt arrangerad av UNT. Pelling lyfter värdena med folkomröstningen. Almefors bara gnäller och göder för fullt politikerföraktet genom att förorda blankröst som något annat än vad det är, en blank röst. Både S och M är tydliga med att de inte gillar folkomröstningar. Det är också bra för Uppsalaborna att förstå. De tycker att vi bara på riktigt ska kunna påverka vart fjärde år. Däremellan ska de göra som de vill. Och som alltid kan inget parti helt leverera sin egen politik eftersom flera partier krävs för att bilda styren och då krävs kompromisser.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/debatt-om-folkomrostningen-se-den-har/r3okw0or

I dagens UNT bjuds det på en klok debattartikel av Anna Nilsén. Hon har uppenbarligen satt sig in i vad folkomröstningen handlar om och har inte gått på Moderaternas, Centerpartiets och Sverigedemokraternas dumheter om att ”proteströsta” blankt i folkomröstningen. 

Den 19 maj berättade ledarna för Uppsalas politiska partier i UNT hur de tänker rösta i det lokala val om Uppsalas framtida tillväxt, som Utvecklingspartiet (UP) initierat. Att partiledarnas nu avslöjade valhemlighet påverkar väljarna är nog inte troligt. I en så viktig fråga lär personliga skäl och inställningen till hittillsvarande sätt att sköta stadens utbyggnad väga tyngre och avgöra om det blir ja eller nej. Mer än man skulle tro av pågående debatt finns goda skäl att bejaka UP:s förslag att bygga ut ett antal valda kransorter. Nedan visas hur förslaget kan bli en vinst inte bara för Uppsala stad utan också för orterna i fråga.”

Att, som nu, fortsätta i gammal stil och låta staden flyta ut över slätten är inte försvarbart. Bördig åkermark blir alltmer en bristvara, och bebyggd jord kan inte återställas. Att inte beakta att det är dyrbar åkermark som tas i anspråk för annat än odling vittnar om brist på förutseende och framåtsyftande planering. Slätten är vår framtida ”kornbod”. Det går inte att låta staden äta sig vidare utåt över slätten som hittills i tron att allt förblir som det alltid varit. Trots återkommande, globala vittnesbörd om att förutsättningar som tagits för givna kan skifta förr än man anar, fortsätter vi här i Uppsala, oberörda av sådana signaler, som om ingenting kan förändras i vår lilla del av klotet. Världsläget talar för att vi kommer att behöva all den odlingsbara mark som ännu återstår av Uppsalaslätten.”

En möjlighet att lösa Uppsalas planeringsproblem mer långsiktigt erbjuds oss i valet 9 juni. UP:s förslag att satsa på en utbyggnad av valda kransorter kan vara nyckeln. På sikt kan man tänka sig fler orter än de som nämns i förslaget. I vissa orter har, generellt sett, delar av den lättbyggda slättmarken gått åt till kolonier av småhus utan att man undersökt om det fanns impediment eller andra alternativ att tillgå. Icke odlingsbar mark blir kostsammare att planera och bebygga men i gengäld miljömässigt mer spännande att bebo än de enahanda raderna av lådor på slätten.”

Att ”satsa på kransorterna” innebär sålunda inte bara att ”avlasta Uppsala” vilket det förvisso skulle göra. Men det innebär också en chans till nytt liv för den enskilda orten. Den blir en attraktiv plats där man kan både bo och arbeta. Sedd som i denna skiss blir kransorten ett tilltalande alternativ till att bo i staden. Ett ja i omröstningen 9 juni kan innebära början till en ny utbyggnadsprincip för Uppsala.”

https://unt.se/debatt/artikel/ett-ja-i-folkomrostningen-ar-det-enda-rimliga/rgx5dqpj






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar