söndag 23 juni 2024

Den vackraste sporten

Ett lag fullt av divor som kan prestera ihop

Fotboll är den vackraste sporten tycker jag. Den är vacker på många sätt. Spelsystemet, farten och priset när lagledaren inte lyckas få många divor att prestera som ett lag. Ett lag där divorna ändå får utrymme att glänsa utan att det går ut över lagets förmåga att gemensamt prestera. Som metafor för vilken organisation som helst är fotbollen fantastisk. Och ledarskapets betydelse blir extremt tydlig. Inför öppen ridå får vi se vilka lagledare som lyckas sätta ihop fungerande lag och vilka spelare som klarar av att låta laget gå före jaget. Fotbollen är vacker när den spelas på högsta nivå. När man varit på en match på den högsta nivån vet man också hur enormt snabbt spelet är. 

Idrott, inte minst fotboll, är storpolitik. Hur mycket man än påstår annat görs fotbollen och andra idrotter till pusselbitar i kamper mellan länder och tjänar som egotrippar för extremt rika att äga. Att idrottarna försöker stå utanför politiken är klokt. Samtidigt håller jag med David Lagerkrantz som skriver en krönika i Expressen nedan om Mbappé som tar ställning för tolerans och öppenhet. Den som tror på demokrati och rimlig jämlikhet får börja inse att vi är i en farlig tid.

Kylian Mbappé, min hjälte, må ditt näsben läka snabbt. Du ger fotbollen ny glans och då tänker jag inte på din virtuositet på plan.”

”Vi ser att extremismen knackar på dörren till makten, men vi har själva makten att forma vårt lands framtid”, sa han. Orden formulerades strax innan han gick ut på plan i matchen mot Österrike, och uttalades med anledning av det förestående franska nyvalet som Macron utlyst sedan det främlingsfientliga och Kremlkramande partiet Nationell samling rusat i EU-valet. Kylian Mbappé uppmanade unga att rösta och engagera sig för människors lika värde, och för mig blev det inte bara till ett kraftfullt inlägg i en värld där vårt statsskick hotas av auktoritära krafter, och freden i Europa hänger på att vi stöttar Ukraina.”

 https://www.expressen.se/kronikorer/david-lagercrantz/mbappe-ar-inte-som-zlatan-och-de-andra/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar