onsdag 19 juni 2024

Utvecklande arbetsmiljö

Ordning och reda

Det borde vara en självklarhet att skolan måste vara en attraktiv arbetsmiljö både för elever och lärare. Det är beklagligt ur många perspektiv att det inte är så i väldigt många skolor. En dålig arbetsmiljö för elever och lärare innebär att Sverige tappar konkurrenskraft jämfört med andra länder. Kunskap är makt och utan många elever som vallas igenom skolsystemets teoretiska och praktiska program, med så höga betyg som möjligt, blir inte framtiden ljus. Den globala konkurrensen är hård och skoningslös. Basinfrastrukturen för framgångsrik konkurrens är konkurrenskraftig arbetskraft. Så enkelt är det.

Nedan ett SVT reportage med skolminister Lotta Edholm. Skönt att hon inte säger som de brukar att "vi har varit naiva". Den här gången har beslutsfattarna "bara" varit "mesiga"....

"Svenska skolor är sämst i Europa vad gäller disciplin i klassrummet, visar Utbildningsdepartementets analys av data från internationella mätningar."

"Buller, stök och otrygga elever. Bilden som regeringen målar upp av svensk skola är minst sagt mörk. Enligt Utbildningsdepartementets analys hamnar Sverige, tillsammans med Nya Zeeland och Chile, i botten vad gäller disciplin i klassrummen."

"För att gå till botten med problemet krävs att politiken träder in, menar Edholm, som uttrycker att politiker hittills varit ”för mesiga” vad gäller lagstiftning."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringens-oro-svenska-skolor-samst-i-europa-pa-studiero

Det en kommun kan göra för att säkra mycket bättre arbetsmiljö på våra skolor måste göras. Det brådskar. Mesighet och felprogramerad ”politiskt korrekthet” får inte hindra denna nödvändiga förbättring. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar