onsdag 1 februari 2023

Grundskolan viktigast

Läsa, skriva, räkna, samhällskunskap och historia

Grunden är alltid viktigast i alla byggen. Hur är det svårt att förstå? En människa som skadats och misslyckats i unga år har svårt att bli en välmående och välpresterande vuxen. Ett husbygge på en instabil grund brukar sluta illa. En dålig arkitektur i ett mjukvaruprogram skapar onödiga framtida problem. Ett filmprojekt handlar till 80 procent om förberedelser inför den fysiska filminspelningen. Förberedelser, grunden, har nästan alltid avgörande betydelse. Vi måste kraftigt förbättra våra grundskolors förmåga att erbjuda goda arbetsmiljöer där våra elever når Max av sin bildningsförmåga och där våra lärare med glädje går till jobbet. 

Malin Siwe, Expressen, skriver läsvärt om förbättringsbehov i skolan. 

Goda kunskaper om hur läraren bäst ökar elevernas ordförråd, får dem att läsa med flyt, lär dem att stava och använda skiljetecken är däremot absolut nödvändiga.”

”Att vara lärare för yngre elever är mer hantverk än akademi. Lärarutbildningarna måste arbeta utifrån det. Annars blir det ett elände för lärare på högre stadier, och inte minst för eleverna när de som vuxna inte begriper blanketter och instruktioner. Och går miste om skön- och facklitteraturens underbara värld. De små eleverna lär sig själva att producera filmer med mobilen; med nöje, på fritiden. Skolan ska ge dem det nödvändiga som kräver mindre underhållande mängdträning - att läsa och skriva. Den kunskapen är makt. I alla tider.”

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/larare-behover-mer-hantverk-och-mindre-teori/

SVT hade igår ett sevärt program om hur våra hjärnor fungerar. Om du vill må bättre och öka chanserna till ett långt och friskt liv, se programmet. Mest påverkas våra hjärnor och våra värderingar i unga år. Inte minst det faktumet kräver skärpning i våra grundskolor. 

https://www.svtplay.se/video/8yXGq6n/din-hjarna/var-foranderliga-hjarna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar