söndag 12 februari 2023

Var flyttar de rikaste

Håll i hatten och sätt på säkerhetsbältet

Hur mycket gillar de som lever i Sverige att leva i Sverige? Vad händer om de rikaste och mest begåvade väljer att packa och sticka till något geografiskt område de tycker är bättre för dem själva och deras barn och barnbarn? Du tror väl inte att det bara är människor från idag fattiga och krigshärjade länder som tar så mycket av sitt pick och pack som möjligt och sticker mot vad man hoppas blir bättre levnadsmiljöer?

Du som följer min blogg har återkommande tagit del av min kritik av hur Riksbanker eldat på ekonomin genom glödheta "sedelpressar". Du känner också väl till hur jag varnat för att svenskarnas allt högre skuldsättning till sist blir ohållbar om den inte ordentligt matchas mot en hög tillväxt och ständiga produktivitetsökningar. Nu är det inte så. Per person har nu Sverige en negativ tillväxt. Och vi har inte någon produktivitetsökning. På toppen av det har svenskarnas skulder sexfaldigats på bara 20 år. När nu räntorna fort ökar med hundratals procent, inflationen är hög, bristen på kvalificerad arbetskraft är hög och utanförskapsproblematiken bara växer och växer är läget minst sagt allvarligt. På toppen av det pågår både ett krig med vapen i vårt närområde och handelskriget mellan stormakterna trappas bara upp (USA, Kina och EU).   

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Hushallens-ekonomi/hushallens-skulder-internationellt/

Det som är problematiskt med att de rikaste mer än vanligt börjar tänka sig att lämna Sverige är att det samtidigt innebär att de slutar att tänka och agera långsiktigt för Sveriges bästa. Många av dem har redan bostäder på olika ställen på vår jord. Låt oss hoppas att de ställena inte är stabilare än i Sverige så att vi inte förlorar allt för många av väldigt drivna människor som behövs för att helheten i en geografi ska bli framgångsrik. Samhällsutvecklingen handlar alltid om summan av enskilda människor och deras vägval. Jag lyssnade nyligen på Nils Van del Poel. Han lyfte återkommande att vi alltid kan välja att ge upp. Att ge upp något innebär också att man kan välja att bättre satsa på något annat. Så tänkte nog många som emigrerade ifrån Sverige till Nord- och Sydamerika för inte allt för länge sedan. 

Jag har sagt det flera gånger tidigare, "håll i hatten". Nu kommer det inte att räcka, vi måste både "hålla i hatten" och "sätta på oss säkerhetsbältet". Jag brukar också säga "Gör om, gör rätt". Det har under min livstid aldrig varit viktigare för det svenska samhället än nu. Jag vill återigen påminna om vad Lars V Kylberg, Sören Gyll och jag skrev i en Di artikel 2015. Om inte svenska politiker ordentligt skärper sig är snart Sverige långt ifrån ett av världens mest positiva samhällen att leva i. Vi skrev inte bara om att det var dags att sluta mobba demokratiskt invalda Sverigedemokrater, vi lyfte också fram svensk förmåga till konkurrenskraft. Vissa brukar lyfta fram till exempel Uruguay och Argentina som skrämmande exempel om hur bra det kan vara och hur fort det kan bli väldigt dåligt. Rösta klokt om du har några kloka alternativ! Det är bråttom!

https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/

Just nu ser det ut som att Sverige är påväg in i, eller är i, stagflation. Det är inte ett roligt samhällsekonomiskt läge att vara i. Det borde Ulf Kristersson veta eftersom vi studerade tillsammans och han minns säkert fortfarande lite av våra nationalekonomiska studier. Stagflation kan i den av människan skapade ekonomiska världen jämföras med en kraftig jordbävning. Kraftiga jordbävningar brukar sluta illa för väldigt många. Den tragedin kan vi just nu alla tyvärr följa i Turkiet och Syrien.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Stagflation

Ett tips från coachen är att Sverige nu extremt snabbt ställer om från att allt för många kompetenta och drivna personer jobbar med administrativa uppgifter till att istället jobba med kärnverksamheter. Jag kan garantera att en sådan kraftfull reform kommer att tjäna det svenska folket extremt väl och dessutom fort. Att göra det nu är särskilt smart givet läget eftersom parallellt med de dåliga tider vi har skriker fortfarande hårt konkurrensutsatta företag och våra universitet efter kompetent personal.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar