måndag 20 februari 2023

Handelskriget är i full gång

Klokt svenskt balanserande

Vissa kallar svensk utrikespolitik för feg, eller naiv. Andra kallar den för smart. Den måste sammanfattas som smart när man lyckats undvika krig i över 200 år. Att Finland sannolikt går vidare med MATO-ansökan utan Sverige är knappast förvånande. Svensk utrikespolitik tycks g ”sådär”… Det är inte bra. 

I en värld där handelskrigen ökar i styrka är det klokt för ett litet exportberoende land som Sverige att uppträda mycket diplomatiskto när de stora ”pojkarna” tävlar om herraväldet. Med det sagt säger jag inte att vi ska vara ryggradslösa. Sverige ska tydligt fortsätta att stå upp för demokratiska ideal, ambitionen att erbjuda en generell välfärd (rimlig fördelningspolitik), ett seriöst och solidariskt miljö- och klimatansvar samt enskilda människors rätt till mycket individuell frihet och att lagarna ska gälla oss alla jämlikt och rättvist.

Stökigt är det i världen. Och enligt nedan artikel kommer valet av nästa president i USA få väldigt stor betydelse. Kanske. Även USA har byggts upp för administrativt tungt. Och i USA är identitetspolitiken helt urspårad. I Kina är över 90 procent av invånarna haner. Hur påverkar det identitetspolitiken där?

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/sverige-vill-ducka-men-kriget-har-redan-borjat/

Münchenkonfetensen om säkerhet bjuder på många tecken om oro i vår värld. Vem som blir USAs nästa president, väljs i november 2024. Många säkerhetsexperter säger att det får stor betydelse. Det blir inte Harris.

https://www.c-span.org/video/?526136-1/vp-harris-russia-committed-crimes-humanity

I


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar