fredag 3 februari 2023

Förmåga att läsa och att förstå

De skrivna orden

I Uppsala gnäller vissa över att en enig kommunstyrelse växlar upp sitt arbete för att förbättra det lokala företagsklimatet. Det exemplifierar väl att många tyckare idag inte läser tillgänglig information och att politiserande är det viktiga, inte sakfrågorna. Den som läst kommunstyrelsens beslut, om att starta ett Näringslivsråd, borde förstå vad rådet syftar till. I vart fall om man kan läsa och har läsförståelse. Beslutet är offentlig handling och fattades i november 2022.

Under väldigt många tusentals år, miljoner år, kunde inte människan skriva. När vi till sist började lära oss att kommunicera genom att mycket enkelt kommunicera genom skrift kunde vi inte skapa en text, kopiera den och enkelt sprida den. Tekniska museet bjuder på lite historiska perspektiv på den skrivna konsten nedan. 

Hur mycket skriftspråket förändrat människan är knappt möjligt att föreställa sig. Det har påverkat vårt tänkande och skapat litteratur, vetenskap och vår historia.”

”Det första kända skriftspråket, kilskriften, uppstod i Mesopotamien för 5 000 år sedan. I början användes det främst för bokföring inom handel och jordbruk. De äldsta skriftspråken är en slags bildskrift, som använder tecken istället för bokstäver.”

”Skriftspråket blev enklare när alfabetet uppfanns. Med det kan man använda en bokstav för ett ljud, och slipper ha ett tecken för varje ord. Det första alfabetiska skrivsystemet uppfanns i Palestina runt 1600 f. Kr.”

https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovationer/skriftspraket/

Ett av huvudskälen till att Européer kom att dominera världen under många år var att Johann Guthenberg i mitten av 1400-talet utvecklade tryckarkonsten så att ”omställning” och massproduktion blev mycket lättare. Då påbörjades bland annat en enorm acceleration av spridda kunskaper.

https://www.so-rummet.se/kategorier/boktryckarkonsten

Idag har vi den digitala världen där det mesta finns tillgängligt, globalt tillgängligt för alla. En fantastisk utveckling om möjligheterna används klokt. Tyvärr tappar det skrivna ordet mark och allt mer blir ljud och film. Ljud och film är mycket bra men att kunna skriva och läsa får vi inte tappa bort. Jag var länge i styrelsen för en filmbyrå och kunde följa utvecklingen mot allt mindre text och mycket mer filmbudskap på vår jord. Förutom personer som bara vill skapa konflikter är det klokt att läsa på först och tycka till därefter. Näringslivsrådet är ett organ kopplat till Kommunstyrelsen för att kraftigare driva på för ett bättre lokalt företagsklimat. Kanske måste en film göras om rådet för att vissa tyckare ska förstå vad Kommunstyrelsen fattat beslut om.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar