lördag 18 februari 2023

Kampen mellan samhällssystem

Ideologier och samhällssystem

Det finns massor av ideologier. Runt om på jorden har olika former av samhällssystem skapats som alla mer eller mindre arbetar med samma grundläggande behov. Så är det. Beroende av vilken religion som har eller har haft stort inflytande över en plats har det starkt påverkat samhällsutvecklingen.

Bara i den befolkningsfattiga delen av världen kallad Sverige finns många ideologier och människor som önskar olika samhällssystem. Om vi tänker till förstår vi självklart att dessa konflikter finns i stor skala mellan olika grupper och delar av grupper på vår jord. Konflikterna mellan till exempel USA, Iran, Ryssland och Kina handlar inte ”bara” om pengar och tillgång till kritiska resurser. Det handlar i stor utsträckning om ideologiska konflikter. 

https://www.synonymer.se/sv-syn/samh%C3%A4llsordning

https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier

Människan har genom vår historia ofta konkurrerat med varandra. Ofta har vi haft mycket blodiga konflikter. Ibland om viktiga råvaror. Ibland om ideologiska konflikter. Ibland bara om löjliga skäl där två ledare starkt ogillat varandra. En gammal allegori (politiskt ”dolda” budskap) värd att läsa,  som beskriver mycket dumhet, är författaren Jonathan Swifts ”Gullivers resor”. Det skrivs säkert många berättelser allegorier. Vår tid är inget undantag. Blodiga krig pågår för fullt och skälen är ofta tragiska.

Gullivers resor är en satirisk fantasy och science fiction där vårat Europa skildras på olika sätt i de olika världarna Gulliver besöker. Som nämnt i tidigare inlägg besöker Gulliver landet lilleputt där ett långt krig utkämpas med grannlandet Blefuscu. Orsaken till de två ländernas konflikt är något så allvarligt som hur man ska äta kokta ägg. Alltså från den spetsiga eller trubbiga sidan. Detta är ett exempel på Swifts satirer då det anses ha en koppling till konflikten mellan de engelska katolikerna och de irländska protestanter som han själv. Swift genom sin bok anser att dessa två problem har ungefär lika stor betydelse. Vad Swift ville uppnå var ett Irland mer eller mindre fritt från England.”

https://www.synonymer.se/sv-syn/allegori

https://gulliversresor.wordpress.com/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar