söndag 20 januari 2013

Från ord till handling

Ohållbart
När jag valde att engagera mig i partipolitik konstaterade jag snabbt att en förändring jag absolut vill bidra till är att invånartjänst (eller samhällsplikt eller välfärdstjänst eller vad man nu väljer att kalla det) införs i Sverige. Dvs att alla som är arbetslösa, arbetsdugliga och som får försörjningsstöd skall jobba minst 50% av en heltid med särskilda jobb som t ex läxläsningsstöd, stötta äldre och funktionshindrade att t ex handla mat, vara rastvakter, vara cykelvärdar etc. Det är ohållbart att upprätthålla dagens välståndssamhälle utan att genomföra denna viktiga och mänskligt värdefulla reform. Alla blir vinnare! Enligt några av mina ledningskamrater inom Uppsala kommun har tydligen vår statsminister Fredrik Reinfeldt nu också börjat se denna viktiga förändring som intressant och önskvärd. Då kanske den inträffar. Jag hoppas att vi kan gå från ord till handling och göra alla arbetsföra delaktiga i samhällsbygget istället för att leva i ett mer eller mindre långt utanförskap. Vad tycker du?

I otakt med nutiden och utopisk om framtiden?
Helt klart är att Centerpartiet har det väldigt jobbigt nationellt. På många ställen runt om i landet smittar det av sig i kommuner och landsting. Många mätningar ger Centerpartiets företrädare mycket låga förtroendesiffror och idéprogramsförslaget från idégruppen har fått väldigt många, nästa alla röstberättigade, att tycka att ledande Centerpartister tycks vara i otakt både med nutiden och utopiska om framtiden. Om man vill få människors förtroende måste man både ha företrädare som kan inge förtroende men man måste också driva kort och långsiktig politik som många människor tror är bra för vår gemensamma framtid. Personligen roade jag mig med att under lördagen gå igenom de fem största partiernas partiprogram och kan fortsatt konstatera att Centerpartiets befintliga idéprogram och politiska program är mycket konkurrenskraftigt. Jag tror att en majoritet av centerpartiets delegater som bestämmer hur ett uppdaterat idéprogram skall se ut kommer att vara i takt med både nutiden och inte vara utopiska om framtiden. Det är dock alltid marknaden som har rätt. Uppenbarligen lyckas inte många av oss Centerpartister att marknadsföra vår politik till väljarna (marknaden) på ett bra sätt.

Det sägs hela tiden att politik är en förtroendebransch. Efersom ett parti, precis som alla andra organisationer, består av en samling människor kan man undra över varför förtroendet för våra främsta företrädare är så lågt? Hur vinner man människors förtroende? Klart är att generell erfarenhet, bevisad kunskap och bevisad genomförarförmåga väger tungt. Vad tror du är Centerpartiets huvudproblem? Om inte politik bara är en karriär som i övrigt samhälle måste en politisk ledare tro på det som hen driver och skall marknadsföra. Annars kan det självklart aldrig bli bra.  
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reaktionerna-mot-ideprogrammet-slar-igenom_7843182.svd
http://www.expressen.se/nyheter/experten-darfor-ar-det-stor-kris-i-centerpartiet/
http://www.expressen.se/nyheter/annie-loof-c-vill-inte-mota-medier/
http://www.expressen.se/nyheter/rekordlaga-siffror-for-c---loofs-kris-djupare/
http://www.dn.se/nyheter/politik/rekordlaga-siffror-for-centern
http://www.dn.se/nyheter/politik/nu-vantar-oppen-strid-inom-centerpartiet

2 kommentarer:

  1. Om det är fråga om arbete, ska man ha lön - pensionsgrundande. Annars är det tvångsarbete. Sådant som var vanligt förekommande i tex nazi-Tyskland och Sovjet. Faktiskt med samma motivering: arbetsdugliga SKA arbeta för fosterlandet.

    SvaraRadera
  2. Inget samhälle kan upprätthålla en generell välfärd om allt för många försörjs av allt färre som arbetar. Inget välfärdssamhälle kan upprätthållas om stora delar av befolkningen inte känner sig delaktiga i att bidra till ett positivt samhälle. Jag tycker ditt synsätt är väldigt begränsat. Låt oss ta ett exempel. Harry är idag långtidsarbetslös och har allt sedan han gick ut ur gymnasiet med ofullständiga betyg levt på försörjningsstöd. Harry närmar sig 69 år, vilket då är pensionsåldern i Sverige. Hur ser du på hans pensionssituation?

    SvaraRadera