torsdag 31 januari 2013

Systemtänkande

Politiskt korrekt
Eftr några års erfarenhet av full tid inom den politiska verkligheten kan jag bland annat konstatera att den allt för ofta hämmas av det som kallas "politisk korrekthet" och brist på systemtänkande. Systemtänkande är centralt då en förändring nästan alltid medför en konsekvens för något annat. Uppsala och Sverige skulle utvecklas mycket bättre om samhällsutvecklingssamtalen i en betydligt större utsträckning sätts in i ett systemperspektiv. Två områden där det ur ett "politiskt korrekt" perspektiv är svårt eller "farligt" att röra sig är kopplat till invandringsfrågor och jämställdhetsfrågor. Inom dessa områden håller de allra flesta tyst när samtal förs om åsikterna avviker från det som på något sätt definirats som just "politiskt korrekt". Runt de flesta matbord tycker de flesta att det är positivt att kvinnor och män i grunden har olika utgångspunkter för sina liv. Att kvinnor är kvinnor och män är män är inget negativt och allt för många politiska samtal runt jämlikhet negligerar det faktumet.

Män kan inte föda barn. Män har mer testosteron i kroppen än kvinnor osv. Systemmässigt är det då, ur ett jämställdhetsperspektiv, viktigt att t ex skapa system som inte straffar kvinnor för att de oftast tar ett större ansvar för barnen (t ex inte får mindre pensionsgrundande år under föräldraledighet). Men det är löjligt att inte också se alla positiva perspektiv kopplat till våra genetiska skillnader.

Fri rörlighet för människor ser jag som en självklarhet. Samtidigt är det naivt att inte praktiskt vilja se systemproblematiken om man t ex tycker att ett geografiskt område skall tillåta helt fri invandring. Personligen tycker jag att det är självklart att hjälpa människor i nöd. Men vad innebär det praktiskt om Uppsala och Sverige, med alla våra rättighetslagar, skulle bli en fristad för alla jordens flyktingar? Det skulle självklart innebära att välfärdssystemet faller samman. Om man förstår det, är det då klokt att ställa sig bakom en målsättning som inte är förenlig med att inom en geografisk yta försöka upprätthålla en generell välfärd liknande den vi idag har i Sverige?

Decentralisering
Ofta stämmer inte de budskap som vi kan ta del av via media. Jag undrar om Annie Lööf har sagt att hon inte tycker att federalism är något positivt för de allra flesta centerpartister. Om man tror på att makten skall decentraliseras så mycket som möjligt så är ju konceptet runt federalism just det. Istället för att försöka undvika att använda prövade amerikanska modeller försöker Europa göra något eget som för tillfället har stora bekymmer. Jag tycker vi skall lära mer av USA och bygga ett federalt Europa där vi utvecklar den amerikanska modellen. Vad är det för fel med den?
http://www.unt.se/sverige/loof-avvisar-mer-i-idprogrammet-2250042.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar