torsdag 26 december 2013

Fest & fattigdom

Juldagen
Gamla traditioner utvecklas och nya uppstår. Jag hör inte till generationen som började använda juldagen som en stor festdag på krogen. En festkväll där konceptet är att människor som t ex vuxit upp i Uppsala men flyttat vidare kommer hem och firar jul med släkten och just juldagskvällen blir det återträff på krogen med gamla kompisar. Min son hör till dem som använder sen juldag till liknande möten. Jag gillar idéen men tycker det är tråkigt att kvällen verkar vara den årsaktivitet med mest bråk och våld. Kan det vara så att när gamla bekanta möts så återväcks gamla konflikter samt att skryt om mer eller mindre lyckade karriärer som leder till bråk? Bråkigt blev det i år igen.
http://www.unt.se/uppsala/32-omhandertogs-for-fylla-2772405.aspx
http://www.unt.se/startsidan/man-nersparkad-av-gang-2772328.aspx
http://www.dn.se/nyheter/sverige/stokig-natt-med-fylla-och-brak/

Blir Sverige som förr?
Är Sverige inom femtio år åter ett land där det stora flertalet är fattiga och många försupna? Det är inget omöjligt framtidsscenarie. Om vi inte lyckas förnya och förstärka vårt näringsliv. Om vi inte lyckas få fler att jobba, eller på annat sätt vara självförsörjande, i förhållande till dem som är beroende av bidrag. Om vi inte lyckas hålla vår befolkning minst lika mentalt och fysiskt frisk som idag. Om vi inte betydligt bättre lyckas ge våra barn och unga en konkurrenskraftig utbildning. Om vi inte lyckas hindra den negativa drogutvecklingen. Om vi inte lyckas mycket bättre med integrationen av människor som flyttat hit från helt andra kulturer. Om vi inte lyckas distribuera livskraften att även inkludera andra platser än storstadsområden. Då är sannolikheten hög att Sverige åter inom femtio år är ett fattigt land.

Vi borde ha mer öppna och icke tabubelagda debatter om vad som händer i vårt samhälle. Det fega debattklimatet är destruktivt för vårt välståndsförsvar. Det som händer är mycket komplext och få, om någon, kan överblicka skeendenas konsekvenser. Att gömma sig bakom lösningen "jobb till alla" duger inte. Att ta den fina och generösa hållningen att Sverige kan vara världens goda samvete och en fristat för alla, det håller inte heller. Inte ens om vi börjar acceptera slumsamhällen i Sverige. Du tror väl inte på fullaste allvar att det gemensamma hållbart (om vi med hållbart endast menar det svenskar idag erbjuds som medborgare) kan förse alla jordens människor som så önskar/behöver med fritt högkvalitativt boende, kläder, rikligt med mat, skolgång och sjukvård? Du som anser det möter jag gärna i en hållbarhetsdebatt! Är det möjligen så att vi inom kort kommer att ha gott om fattiga kåkstäder i Sverige? Oavsett regering på riksnivån.
http://www.svd.se/nyheter/stockholm/kakstaderna-breder-ut-sig_8850480.svd
http://www.unt.se/uppsala/jag-har-varit-har-i-25-ar-2771985.aspx
http://www.dn.se/nyheter/politik/mp-vill-underlatta-resa-till-sverige-for-flyktingar/
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/absurda-pastaenden-om-min-installning-till-romer/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kungen-talade-om-positiv-sverigebild/
http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-holl-ett-ganska-morkt-tal/





3 kommentarer:

  1. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tiggeri-oroar-partiledarna_8848558.svd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige har inte behövt arbetskraftsinvandring sedan 1973 (oljekris, varvskris, skogskris, industrikris, oljekris igen, inflationskris och deflationskris). Två år senare klubbade riksdagen i genom massinvandringspolitiken som håller på att ruinera Sverige ekonomiskt, socialt och kulturellt. Idag lever vi i en kulturmarxistisk diktatur med förljugen politisk korrekthet där våra politiker och journalister som ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet.

      Radera
    2. Jag delar din syn att debatten är mycket onyanserad och de som försöker nyansera verklighetsbeskrivningen direkt utmålas som en dålig och inte "rättänkande" människa. Det är mycket inskränkt och fördummande. Sannolikt även farligt.

      Jag delar inte ditt påstående att vi inte behöver arbetskraftsinvandring! Jag har inom mina engagemang inom högteknologiska bolag ständigt brottats med problem att hitta tillräcklig kompetens i Sverige. Ibland handlar också kompetensen om att både vara en duktig ingenjör och att t ex tala och läsa Mandarin (ett kinesiskt språk). Du måste också beakta att det är de kompetenta i Sverige som också har valfriheten att söka sig till attraktivare arbetsmarknader. Och allt fler av dem väljer att lämna Sverige för högre löner, lägre skatter, utmaningen och bättre väder. Vad gäller enkla arbetsuppgifter håller jag helt med dig. Där tycker jag att vi först måste använda befintlig arbetskraft innan vi tar in ny.

      Radera