torsdag 5 december 2013

Nelson Mandela

Stor respekt
Vår tids största symbol för tolerans, samförstånd och förlåtelse har gått ur tiden. Ingen annan ledare har imponerat så mycket som han på mig. Inte minst fick han mig att inse hur liten jag är som aldrig kan föreställa mig att jag skulle kunna förlåta människor som hållit mig inlåst under massor av år i en liten cell och bara för att jag kämpade för grundläggande mänskliga rättigheter. Tack Nelson Mandela för ditt ledarskap som visat många att en kärleksfull och fredlig väg framåt är den klokaste även om den kräver ett tålamod som få har.
http://www.ft.com/intl/cms/s/11bce4d2-37b0-11e1-897b-00144feabdc0,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2F11bce4d2-37b0-11e1-897b-00144feabdc0.html%3Fsiteedition%3Dintl&siteedition=intl&_i_referer=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fhome%2Feurope
http://www.washingtonpost.com/www.washingtonpost.com/world/africa/2013/12/05/33558832-5df7-11e3-bc56-c6ca94801fac_story.html

Mandelas motsats
Det är beklagligt att Mellanösters invånare ständigt lever i konflikt och hat mellan ledare och grupper. Jag trodde tidigare att det inte kunde bli värre men dagens situation i Syrien, Egypten, Libyen och i Palestina/Israel är allt annat än positiv. Hur tänker dagens Israeliska ledare när de nu slår ner sina palestinska grannar ännu mer i skorna? På vilket sätt gynnas en fredlig väg av att Israels regering vägrar ge det palestinska folket samma rätt att få sin rätt prövad i domstol som israeler. Skamligt och så långt ifrån den anda och de principer som vägledde Nelson Mandela.
http://www.dn.se/ledare/signerat/annu-en-spik-i-fredskistan/

4 kommentarer:

  1. Kanske för att palestinier i Gaza och på Västbanken inte är medborgare i Israel?

    Kanske för att palestinierna missbrukar domstolarna som ett vapen mot Israel, genom s.k. "Lawfare".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett förtryck och fattigt folk, som väldigt, väldigt, väldigt många i Gaza och på Västbanken är, ska enligt våra mänskliga rättigheter ha betydligt bättre rättigheter än vad ockupationsmakten erbjuder. Att världens effektivaste och starkaste militärmakt (per capita) gör sårade och fattiga människor ännu hopplösa är knappast en medmänsklig eller smart väg framåt. Jag antar att Israel behöver ständig oro runt sig för att det inte ska explodera inifrån. Det finns gott om Israeler som inte stödjer den nuvarande ledningens agerande. Tråkigt för israelerna, palestinierna, grannarna och övriga världen att inte de människorna har makten. Den existensiella kraften måste kunna hittas i gemensam utveckling och religiösa kompromisser istället för ständiga kuvanden och hopplöshetsgärningar som bygger på mördande våld. Gör om! Gör rätt!

      Radera
  2. Vi kan bara hoppas att Mandelas ande svävar så starkt över sydafrika att aggressivare och mer fundamentalistiska krafter inte börjar förgifta de skillnader som fortfarande finns mellan befolkningen.

    Det känns som om sydafrika och ANC balanserar på en skör tråd genom utvecklingen. Och att den relativt fredliga utvecklingen varit långtifrån självklar. Alla andra exempel i regionen förskräcker ju. Men visst, Mandelas roll är historiskt unik och viktig. Ingen kan ta ifrån honom det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig. Riskerna är höga och de starka klankulturerna är inte tillräckligt demokratiskt fostrade. Förhoppningsvis kan den positiva ekonomiska tillväxten i Afrika bidra till att den politiska utvecklingen inte blir negativ.

      Radera