tisdag 31 december 2013

Fred & Frihet

Gott nytt år!
2013 lider mot sitt slut och alla säljare runt om i världen som inte än lyckats nå sina årsmål kämpar in i det sista för att försöka nå dem om chansen fortfarande finns. Årsslut är viktiga. Lika viktiga som årsinledningar. Många människor och organisationer ser ett år som delprojekt i livets totalprojekt. Personligen tycker jag det är givande att göra så. Dvs att sätta mål i början av året och följa upp dem i slutet inför att nya mål ska sättas. Prova om du inte gjort det.

2014 är det 100 år sedan första världskriget bröt ut. 100 år är en kort tid. De som föds idag förväntas bli runt 100 år gamla. Första världskriget kostade massor av människor livet och begränsade människors frihet i ännu större skala. Det finns inget positivt med krig. Det fick vissa än idag levande erfara när massmördandet och ofriheten åter drabbade världen, och i synnerhet Europa, 1939. Det är inte länge sedan som Européer i föredetta Jugoslavien massmördade varandra bara för att de inte fredligt klarade av att förhandla fram nya gränser och fördela tidigare gemensamma tillgångar och makten. Krigsförbrytelserna var åter ett faktum i Europa på 1990-talet. Det är dumt att ta freden och vår frihet för given. Freden och friheten måste försvaras varje dag. I Europa är EU samarbetet fortsatt viktigt för att hindra krig och främja välstånd. Bruna och extremt nationalistiska krafter runt om i Europa hotar åter vår fred och frihet. Det är dumt att inte inse att dessa destruktiva krafter måste tas på allvar och att de är farliga. Det är nästan lika dumt att inte inse hur viktigt EU samarbetet är för t ex fredsarbete, miljöarbete, energiförsörjningslösningar, bekämpandet av organiserad brottslighet, handelsavtal med t ex USA etc. Samtidigt måste EUs agenda begränsas och endast omfatta frågor som måste lösas på en högre nivå än landsnivån.

EU behövs
EU behövs. Det är inte möjligt för enskilda Europeiska länder att matcha krafter som Kina, USA, Ryssland, Indien och Brasilien på egen hand. Vi måste samarbeta. Inte minst inom försvarsområdet. I dagens DN uttrycker Carl Bildt en oro över de bruna krafter som breder ut sig över kontinenten och som börjar samarbeta allt mer för att stärka främlingsfientligheten och Europahatet. "I den ekonomiska krisbekämpningens spår har vi sett nya politiska strömningar och spänningar växa fram i det ena landet efter det andra. I det här landet har Sverigedemokraterna tagit plats i riksdagen. I de flesta andra Europeiska länder ser vi en liknande utveckling". Bildt går bl a vidare med "Politik skall aldrig fångas av det som var, men heller aldrig glömma dess lärdomar".  Carl Bildt är en mycket erfaren och internationellt kunnig politiker. Det är viktigt att lyssna till hans oro och att aktivt kämpa för fortsatt fred och frihet. 2014 firar vi i Uppsala 200 år av fred! Låt oss hjälpas åt att säkra ytterligare minst 200 fredliga år.
http://www.dn.se/debatt/framlingsfientlighet-och-europafientlighet-ar-slakt/

Gott Nytt 2014!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar