fredag 14 juli 2023

Svensk kultur viktig

Varför så försiktiga?

Varför är många svenskar så försiktiga i sin relation med andra? Varför har Jantelagen fått en stort genomslag i den svenska kulturen? Hur kommer det sig att det svenska samhället under en modern tid var bas för en imponerande mängd globalt framgångsrika företagare, idrottare, musiker och forskare? Det är vi på många sätt fortfarande men allt fler av dessa globalt framgångsrika är inte längre så starkt kopplade till Sverige och sin svenska identitet som förr. Det finns självklart en svensk generell kultur, oavsett Mona Sahlins och Fredrik Reinfeldts häpnadsväckande kommentarer om avsaknad av kulturella särdrag. Eller uttalanden om att de svenska kulturella särdragen inte är något positivt. Den svenska kulturen, och vårt väder, har haft en stor betydelse för att det blev som det blev. Mycket framgångsrikt.

Det var ingen slump att det svenska samhället per capita levererade globalt framgångsrika personer och organisationer i löpande band. Det finns, eller snart kanske fanns, en kulturell förklaring. Det är viktigt att förstå om vi ska klara av att åter bli generellt framgångsrika och bryta utanförskapsproblemen och kraftigt stärka kronan.

Alla vi som förstår att integrationspolitiken är misslyckad, att den nu behöver växla upp kraftigt, förstår att det är viktigt att tala om den generella svenska kulturen. Beskrivningen av den ska vara obligatorisk för alla som invandrar till Sverige och som på ett eller annat sätt lever på bidrag från andra invånare.

Emma Jaenson, GP, skriver läsvärt om hur dåligt det är när allt för få förstår värdet av vår svenska unika historia och den kultur den skapat.

Att ständigt spela ner svenskhet i syfte att få utlänningar att känna sig inkluderade är kontraproduktivt. Hur ska man bli inkluderad i något som knappt finns? Och varför skulle man vilja bli del av något som ofta beskrivs i så negativa ordalag?”

Men statliga institutioners kritik mot svenska traditioner är även et svek mot de svenskar som byggt Sverige, och inte minst mot svenskar i dag vars historia och traditioner förvanskas. Hur ska vi få korrekt kunskap om vår historia, om de som ska berätta och bevara den mest av allt vill bortförklara eller spela ned dess betydelse?”

https://www.gp.se/ledare/förminskande-av-svensk-kultur-frodas-på-våra-myndigheter-1.103599530

Nu erkänner till och med CDUs partiledare i Tyskland att deras migrationspolitik varit oklok. Precis som i det befolkningsmässigt mindre landet Sverige. Om tanken varit att importera billig arbetskraft för enkla arbetsuppgifter måste också integrationsprocessen, effektiv språkträning och tydliga individuella krav tillämpas. Annars blir nettoeffekten samhällsekonomiskt negativ av sådan invandring.

Var femte tysk säger sig kunna tänka sig att rösta på AFD om det vore val till förbundsdagen i dag. Men Merz anser att mycket av stödet bygger på proteströster. Han erkänner att Tyskland har ett "särskilt ansvar" när det gäller politiska partier med tanke på landets historia, men säger att han avstår från att kommentera situationen i länder som Sverige och Spanien, där högerpopulister har skapat ett dilemma för traditionellt konservativa.”

– Jag kommer verkligen inte att offentligt läxa upp andra länder om vad de ska eller inte ska göra, säger han.”

https://www.gp.se/nyheter/världen/cdu-ledare-migration-tysklands-största-problem-1.104647469

Jag läxar gärna upp politiska ledare som inte förstår att den egna kulturen är viktig för t ex de nordiska länderna och Tyskland att stå upp för! Det är ingen slump att dessa unika samhällen blivit så globalt sett framgångsrika, det beror till stor del på den arbetskultur dessa länder fostrat. Den kulturen ska ingå i ”välkommen hit”-kittet för invandrare som inte är helt självförsörjande. Även Socialdemokratin bar länge på den svenska arbetskulturens basvärden: ”Gör din plikt, kräv din rätt!” Frågor på det?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar