tisdag 11 juli 2023

Fel fokus i klimatmatchen

Fokus på rätt saker att göra

Det är minst sagt frustrerande att EU och svenska klimataktivister driver en felriktad aktivistisk extrempolitik i sin tro att det ska rädda mänskligheten. Jorden har redan klarat fem tider av massdöd av arter så den klarar säkerligen några till. Men varför är EU och svenska aktivister så ointresserade av att göra rätt saker, huvudsaker, istället för att välja en relativt effektlös väg som bara försämrar och försvagar för Europas befolkning? Särskilt för Europas socioekonomiskt svagaste. 

En generativ AI-modell  med rätt hanterade promtar skulle snabbt visa att EU på många sätt har förstått vilka huvudmål som måste uppnås, men går fel när det kommer till HUR. ”Promtar” är det nördiga begreppet för den skriftliga fråga eller mening som systemets användare matar chattroboten med för att få ett svar. Vad skulle svaret bli? Med stor sannolikhet: Kraftiga insatser i Europa löser inte problemen. Källan till problemen är framförallt USA, Kina och Indien. Hur de smartare kan lösa sina energibehov, sin livsmedelsförsörjning, sina transportbehov och smartare stadsbyggnad är avgörande. Därför är det bästa EUs länder kan göra, förutom att kraftigt minska sitt beroende av fossil energi, att satsa på relevant forskning samt tillverkning och försäljning av relevanta produkter och tjänster som hjälper USA, Kina och Indien att klara sina enorma svårigheter att bli klimatsmartare. Du som har läst Utvecklingspartiet demokraternas budget för Uppsala kommun 2023 förstår definitivt vad jag menar 😉.

Per-Ola Olsson, GP, har skrivit en läsvärd artikel i sammanhanget som bifogas nedan. 

I en rapport från European Climate Foundation beräknas den stipulerade utsläppshandeln år 2030 innebära 30 procent högre uppvärmningskostnader för bostäder som värms upp med gas och 16 procent högre drivmedelspriser. Samtidigt väntas utsläppshandeln på dessa områden inte leda till lägre utsläpp. Högre gaspriser på kontinenten smittar av sig på svenskt elpris.”

Det är låginkomsttagare som kommer drabbas hårdast. Det har till om med varnats för att fattiga EU-medborgare kommer tvingas att leva i ouppvärmda hem. I Fit for 55 finns förvisso en klausul om att sårbara hushåll ska kunna få ekonomiskt stöd för stigande kostnader men var ska gränsen för kompensation dras och hur direkta måste effekterna vara?”

För en politik som går ut på att ta människors pengar, frihet och i vissa fall liv kommer aldrig bli legitim.”

https://www.gp.se/ledare/eu-s-klimatplaner-har-gått-över-styr-1.104295298

EU kommissionens ordförande, Ursula Von der leyen, gjorde typ ”Rädda planeten” till sin huvuduppgift som tillträdande ordförande 2019. Som vanligt är politiken full av en massa ”vackra” ord. Det är inte det samma som att fokusera på rätt saker att göra. Ursula har till exempel sju egna barn, hur klimatoansvarigt är inte det? Att miljöförstöringarna och människans klimatavtryck hänger ihop med att vi snart är 10 miljarder människor förstår ”till och med en femteklassare”. 

Som sagt, förutom att satsa mer på relevant forskning samt relevant metod- och produktutveckling är det befolkningsutvecklingen som måste vara i fokus. Det senare kanske Putin kan lösa genom att sterilisera varannan ung pojke parallellt med att återinföra någon form av ättestupa om man lyckas fylla 80 år… (jag är ironisk). Samtidigt som jag är ironisk är det helt nödvändigt att fatta att det är befolkningsutvecklingen och dess olika demografier i världen som ”spökar”. Volymen människor driver på människans rovdrift av naturtillgångar. Många av naturtillgångarna är ändliga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar