söndag 2 juli 2023

Ett Europa i förändring

Krig, upplopp och lågkonjunkturer inte bara dåligt

Kan man säga så som rubriken gör? Ett blodigt krig rasar i Ukraina, en del av Europa. På Balkan kan ett nytt snart starta, en del av Europa. I Frankrike råder upplopp och kaos som en konsekvens av misslyckad integrationspolitik. I Europa. I Sverige har vi Europas lägsta ekonomiska tillväxt, lågkonjunktur och stora utanförskapsproblem. Det är jobbiga tider och de kommer att bli jobbigare än nu innan ”vi reser oss ur askan” och bygger något nytt stabilare och bättre igen. Så har det varit många gånger förr under människans evolution.

Allvarliga kristider kan ses som skogsbränder. Skogsbränder är inte bara dåligt. Efter skogsbränder byggs naturen åter upp och då händer också nya saker med friskare krafter som inte trängs ut av befintliga krafter. Med det sagt är en skogsbrand, i en tid där naturen så mycket som möjligt ska kontrolleras av människan, farlig och dyr. Faktum kvarstår, det är bara det starkaste som överlever en skogsbrand och något nytt växer fram ur askan. Som ”fågel Fenix” så att säga. Världsnaturfonden ger lite beskrivningar om skogsbränder nedan.

Skogsbränderna har dessutom många positiva effekter – näringsämnen, speciellt kväve, frigörs och återanvänds i kretsloppet. Efter en brand stimuleras också groningen och en föryngring av skogslandskapet sker – många djur och växter får möjlighet att breda ut sig i nya livsmiljöer.”

https://www.wwf.se/skog/regnskog/brand-i-skogen/

De bibliska metaforerna och andra myter kring Fågel Fenix kanske du känner till. Lite påminnelse nedan. 

När Fågel Fenix blir gammal, så förtäljer sägnen, reder han sig ett bo och tänder själv eld därpå för att dö i lågorna. Ur askan höjer sig en ny Fågel Fenix. Eller — enligt andra varianter av sägnen — i askan finns ett litet silverägg, ur vilket en ny Fågel Fenix kläcks för att i sin tur leva lika många hundra år som den förra.”

https://www.bibelskolan.com/hem/main.php?level=3&contentid=3756

När man reflekterar över Europas problem tål det att påminna om att britterna, runt om på jorden, stärkte sin makt genom att uppmuntra lokala intressekonflikter. Det kallas ”att härska genom att söndra”. Helt säkert verkar icke Europeiska krafter för instabilitet i vårt Europa. Vissa mer än andra. Pay-back säger vissa. Helt klart är att ett nytt Europa inom tio år har vuxit fram. The Economist skriver läsvärt om det nedan.

The contours of a new Europe are beginning to emerge, thanks to Russia’s brutal war on Ukraine. On the eastern and northern fringe, Finland and Sweden are joining nato. The European Union has granted Ukraine and Moldova “candidate status” for membership of the 27-country club. Deep shifts are also taking place at Europe’s historic core.”

https://www.economist.com/europe/2023/06/07/russias-war-on-ukraine-is-changing-europe

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Det ordspråket behöver varje organisation arbeta med. Så är det. Och inga krigare vinner krig om de saknar engagemanget för att vinna. Det räcker inte med ”enbart” engagemanget för att inte vilja dö. Engagemang är viktigt, till och med avgörande för om ett uppdrag blir lyckat eller misslyckat.

Uppsala och Sverige behöver att nytt seriöst politiskt alternativ som hoppfullt kan leda oss mot en positiv framtid. Det går. Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder en våg i den riktningen. Även Uppsala är en del av ett Europa i gungning. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar