onsdag 12 juli 2023

Försvarstal

Kärleken till en plats

För många människor har en eller flera platser en speciell plats i hjärtat. Varför kan ha många anledningar. Att man växte upp just där och uppskattade den tiden. Att man upplevde starka positiva minnen just där. Att det är en plats där man känner sig fri. Att det är en vacker plats. Att man förknippar det med det arv man bär på. Att man får känslan av att det är hemma. Och så vidare. De allra flesta människor har starka band och känslor till särskilda platser på vår jord. Det faktumet är viktigt att ta på allvar. Personligen har jag många sådana ”platser”. 

Uppsala: Många fantastiska minnen. Många vänner, nära och kära. I dess mark vilar min morfar, mormor och pappa. Bär på en ur nordiskt perspektiv imponerande historia. Ett kunskaps och nyfikenhetscentra. Bördigt. Nära till världen genom Arlanda. Nära till Stockholm. När det grönskar en citymiljö i världsklass.

Sverige: Flaggan gör mig trots flera års nationell tillbakagång och ständigt dödligt våld stolt. Stolt över att få vara en del av en kultur som tidigt började tillämpa demokratiska principer. Stolt över kulturen att se världen som spelplan. Stolt över kulturen att flit och företagsamhet är viktigt. Stolt över kulturen som gjort alla sina medborgare till de friaste på jorden. 

USA: Varje gång jag är påväg att landa i någon del av USA fylls jag av en fantastisk frihetskänsla. Jag har onekligen köpt att det är ett land där det mesta är möjligt.

Jag är onekligen också lite kär i Råös och Söderhamns skärgårds mäktiga och vackra natur. Platser som också bär på kära personers starka berättelser. I Paris, Tokyos och New-Yorks puls och oändliga valfrihet av utbud. Och Jerusalem med sin enorma historia, sina lukter och starka känslosamma minnen jag upplevt där. En plats där två personer med starka livsberättelser, min farmor och farfar, är begravda. 

Jag måste erkänna att jag blev överraskad av PM Nilssons ”Sommarprat i P1”. Han byggde upp det skickligt och var i grunden ett försvarstal om varför han fiskat förbjuden ål. Men programmet förmedlade så mycket annat värt att ordentligt reflektera över. Till exempel:

- Hur miljö- och klimatpolitiken spårat ur, även homo sapiens sapiens är ett djur med sina behov. Ett djur som i Sverige ofta beter sig bättre än skarvar.

- Hur kärleken till en plats kan påverka en människas hela liv.

- Hur möten med en speciell människa också på många sätt kan påverka ditt liv. Särskilt människor som av egen kraft har förmågan att överleva i en värld full av naturens mångfald. 

- Hur många dumma regler och lagar det finns som hämmar landsbygdernas utveckling. 

- Hur statsministerns kansli är litet och att makten främst finns i att stadsministern ”teoretiskt sett” kan sparka ministrar och att ämbetet ger offentlig status. Varför skriver jag ”teoretiskt sett”? I en samlingsregering kan inte en stadsminister sparka ett annat partis ministrar utan att det blir regeringskris. Så är det i den verkliga verkligheten. 

Det viktigaste budskapen, kopplat till Sveriges idag största problem, ligger i ”kärleken till en plats”. Eller kalla det hemlängtan. 

Sverige är i desperat behov av en framgångsrik integrationspolitik. I den politiken är det viktigt att förstå att trots att många invandrare har det materiellt mycket bättre, och tillgång till skola och sjukvård, saknar många det de fortfarande kallar ”hemma”. En plats där de kände tillhörighet. Inkluderingspolitiken måste vara så inkluderande att våra invandrare även får en känsla av genuint hemma där de bor i landet Sverige. 

Min biologiska pappa kände sig vilsen när han besökte Jerusalem där han växte upp och även i Sverige. Så är det idag för väldigt många invandrare. Även om det alltid handlar om enskilda människors egen vilja är ett samhälles förmåga att inkludera av avgörande betydelse för att undvika växande utanförskapsområden. ”Utanförskapsområden” där många invandrare känner sig hyfsat ”hemma”. Jag bifogar i sammanhanget även en länk till gruppen Labyrints låt ”Välkommen hem” och som handlar om Uppsala. Lyssna på PM Nilsson och Labyrints låt, då kanske du bättre förstår vad jag skriver om.

https://sverigesradio.se/avsnitt/pm-nilsson-sommarpratare-2023

https://youtu.be/3t5DHYLlJrc

P.S Jag läste nyligen ett facebookinlägg av en invandrare som blivit svensk medborgare. Precis den positiva känsla och ödmjuka tacksamhet hon förmedlade borde vi kunna få alla som i vuxen ålder blir svensk medborgare att känna! Då har vi en fungerande integration och inkludering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar