måndag 4 november 2019

Politiskt ansvarstagande

Utan relevant samhällskritik inget berättigande
Anders Borg har gett ut en bok, ”Finansministern”. Den är långt ifrån lika allmänbildande och intressant som min bok ”En stund på jorden”. Du har väl läst den? Samtidigt är Borgs bok väl redigerad av ett professionellt förlag. En liknande redigering av "En stund på jorden" hade tveklöst gjort boken ännu bättre för dess läsare. Borg har varit ”kassör” i Sveriges regering under två mandat perioder. Två händelserika maktperioder. Även om det inte krävs tänkande på Einstein nivå har han rätt i att ett parti utan relevant samhällskritik, och reformförslag som kan lösa problemen, saknar existensberättigande. Synd att han inte bjöd på reflektioner om hur de valde att hantera SD. I ljuset av att bland annat M och övriga Alliansens beteenden gynnat SD hade det varit intressant. Nedan några reflektioner om boken från GPs ledarredaktion. Migrationsöverenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet år 2011 går sannolikt till historien som ett av svenska riksdagens största misslyckanden. Det är beklagligt i ljuset av att Alliansen, bortsett ifrån Neon-affären, gjorde ett bra politiskt arbete.

"Borg ger i boken en viktig förklaring till detta. När finanskrisen bröt ut var de svenska statsfinanserna i mycket gott skick, vilket innebar att regeringen kunde föra en expansiv politik utan att äventyra trovärdigheten för de offentliga finanserna. I praktiken innebar jobbskatteavdragen att människor i allmänhet fick bättre ekonomi under krisen än tidigare. Det är en viktig iakttagelse när Sverige återigen står inför en lågkonjunktur."
"Borg hjälper oss också att förstå Moderaternas framgångar under Reinfeldt. Det är välbehövligt i en tid när diskussionen ofta fastnar i symboliska ställningstaganden kring invandring och Sverigedemokraterna. Framförallt är två punkter värda att lyfta fram."
"För det första gäller det att formulera en relevant samhällskritik. Problemet för Moderaterna hade länge varit att man var mer intresserade av ideologiska poänger än av samhället omkring sig. Man hade en politik som med Borgs ord var “ett ogenomförbart luftslott”. Men framförallt var det svårt för moderater att förklara vilka för väljarna relevanta samhällsproblem som partiets gamla politik egentligen löste."
"För det andra måste man vara förberedd. Nya Moderaterna handlade i grunden inte om politisk kommunikation utan om att ta sakpolitiken på allvar och redan i opposition utarbeta förslag som snabbt kunde förvandlas till skarpa reformer och lagtext. Det var anledningen till att man flera år innan valet 2006 byggde upp en organisation med tung nationalekonomisk kompetens och erfarenhet från regeringskansliet. “Det tar månader och år att omsätta en debattartikel i verklig politik. Det är en handfast kompetens inom social ingenjörskonst som krävs”, konstaterar Borg. I själva verket är det den typ av politisk hantverksskicklighet som alltid bör utmärka regeringsbärande partier."
Dagens besvikelse
Sveriges regering. Lotta Göning har rätt, Ja, förklara det för oss. Och särskilt för dem som drabbas om säkerhetsrisken är så stor som regeringen konstaterat. Hur hade USA gjort? Hur hade den brittiska regeringen gjort? Hur hade den franska regeringen gjort? Hur hade den tyska regeringen gjort? Hur hade den danska regeringen gjort? Anders Borg tyckte i morse på SVT att Moderaterna och Socialdemokraterna borde ta ett gemensamt ansvar för att vända Sveriges negativa utveckling. MP och andra naiva partier måste bort från direkt politiskt inflytande, deras socialt- och ekonomiskt ohållbara politik driver Sverige mot en allt svagare framtid. Dagens regering visar ett mycket dåligt säkerhetsansvar för oss invånare de ska tjäna.
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/regeringen-har-hamnat-i-en-svar-trovardighetskris/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anders-borg-s-och-m-borde-ta-ett-seriost-samtal
Dagens stjärna
Widar Andersson. Det finns fortfarande en och annan klok sosse. Dagens, och den förra, regeringen ha inte tagit ett klokt ansvar för svenskarnas generella välbefinnande.
”Enligt Ekot så är detta business as usual. Under de senaste 15 åren har regeringar fattat beslut om att utvisa 25 personer enligt LSU. Bara tre av utvisningarna har verkställts. I en kommentar till SVT säger inrikesminister Mikael Damberg att: "Regeringen arbetar aktivt för att undanröja de hinder mot utvisningarna som Migrationsöverdomstolen anser föreligger."

”Jurister som uttalar sig "överallt" ger dock inte mycket framgångshopp till Dambergs chanser att "undanröja hindren." Men osvuret är nog bäst. Politik kan i vissa lägen behöva slå juridik. Det är inget jag förordar i allmänhet. Ofta blir det tokigt. Jag tänker till exempel på när regeringen drev igenom Gymnasielagen  eller Reepalus "vinster i välfärden" trots massiv kritik från all seriös juridik som kunde uppbådas i lagråd och i domstolar. Regeringen hade starka politiska motiv - knyta upp Centerpartiet och Miljöpartiet respektive Vänsterpartiet - för att trotsa de juridiska invändningarna. Och tokigt blev det. Men det bedömdes det vara värt.”

”Regeringens position i terror - kriminalitet- och invandringspolitiken är oerhört ansträngd redan som det är.  Moderaterna anklagar regeringen för passivitet i terrorlagstiftningsfrågor och planerar att utmana på allvar i riksdagen. Mördandet, skjutandet och sprängandet pågår oavbrutet. Bara torsdag/fredag bjöd på minst en avrättning och sprängningar i två städer. Bilden av att regeringen inte har koll och saknar handlingskraft riskerar att sätta sig allt hårdare." 
"Historien med islamisterna som riskerar hot och förföljelse i sina hemländer och därför får stanna i Sverige och  i frihet ägna sig åt hot och förföljelser av en art som hotar rikets säkerhet; den historien har en absurditet och en detaljtydlighet som skulle kunna bli den tuva som välter lasset. Därför tror jag det är rationellt att räkna med att Mikael Damberg ser till att få utvisningarna genomförda. Är priset det rätta så går det att sluta "skyddsavtal" med mottagarländerna. De utvisade utlovas skydd och därmed kan regeringen undanröja de hinder som Migrationsöverdomstolen satt upp. Risken för att saker och ting går på tok är inte särskilt stora i den här saken. Det handlar om en handfull personer som regeringen anser hota Sveriges säkerhet. Regeringen behöver visa att de kan få ut dem ur landet. Det är det enda som räknas.”
https://mobil.folkbladet.se/opinion/mikael-damberg-behover-fa-ut-dem-ur-landet-om6366122.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar