söndag 24 november 2019

Infrastruktur för att bryta segregation

Att bryta växande utanförskapsproblem
Anders Cwejman, GP, beskriver en verklighet som lika gärna skulle kunna handla om Uppsala. Nu ska Uppsalas översiktsplan, ÖP, återigen prövas. Den övergripande planen för hur Uppsala ska växa med bostäder, verksamhetslokaler och ogillande infrastruktur. I Uppsala behöver vi nu ordentligt ompröva översiktsplanen, den leder inte kommunen mot en attraktiv och konkurrenskraftig framtid.

"Byggbolagen tycks älska de höga husen. Men de är varken särskilt bra för stadslivet, miljön eller stadens estetiska karaktär. Västlänken hör till den av politiker omtalade regionförstoringen. Hela Västsverige ska leva, var tanken. Vilket i klartext betyder att det ska vara lätt att bo i en kommun och jobba i en annan."
"Både skyskraporna och Västlänken svarar på frågor som ingen riktigt ställer. Det är lösningar på problem som inte är relevanta för vår tid. Städer kan byggas tätt, med ett öga för fungerande gatuliv utan att stora glaskolosser smälls upp utan eftertanke. Göteborgs stora problem är inte Kungsbackabornas möjlighet att snabbt lämna staden, det är brist på rätt bostäder och avsaknaden av sammanlänkade stadsdelar."
"Infrastruktur är något av ett nollsummespel. Byggs det fyrspår mellan Uppsala och Stockholm så är det en prioritering, det byggs inte motsvarande spårantal mellan Borås och Göteborg. Sträckning, hastighet och fordonstyp är också relevant. Västlänken (vissa skulle invända) förenklar södergående pendling. Det vill säga: det blir enklare att ta sig från Kungsbacka till Korsvägen och Haga."
"Stora motorleder klipper isär delar av Göteborg och utgör hinder för gång- och cykeltrafikanter samt avbryter ett finmaskigt vägnät. På grund av den huvudlösa stadsplaneringen under 1900-talets andra hälft är Göteborg uppdelat i en rad satellitstadsdelar. Det vill säga bostadsområden som skapar sina egna små öar av bebyggelse frånkopplat omgivningen. Tänk Västra Frölunda, Biskopsgården eller Angered."

"Västlänken passerar inget område med lägre inkomster. Tunneln länkar inte samman en del av regionen med hög arbetslöshet med en annan där jobben finns. Det är en tågförbindelse som förenklar resandet för en välbärgad medelklass. Samtidigt får Göteborg vänta i några decennier på en livsnödvändig sammanlänkning av sina utspridda stadsdelar."
https://www.gp.se/ledare/v%C3%A4stl%C3%A4nken-enar-inte-g%C3%B6teborg-1.20402005
Dagens besvikelse
De som styrt Uppsala och Sverige de senaste åren. Du vet väl att den officiella konjukturbedömningen de senaste åren har varit god. Tycker du det har matchats med en god samhällsutveckling för de stora flertalet svenskar om du värderar det i väl fungerande skola, väl fungerande rättssystem, väl fungerande sjukvård, väl fungerande äldreomsorg, väl fungerande försvar och så vidare? Det är sorgligt men det går bara att ge betyget underkänt till dem som ska och skulle värna invånarnas bästa. I mm värld inkluderar det invånarna i de växande utanförskapsområdena.

"De nämnder som främst ägnar sig åt lagstadgad verksamhet – som helt enkelt inte kan göra nedskärningar utan att bryta mot lagen – har väldigt svårt att reglera underskott under samma år som de uppstått. Underskotten permanentas då det inte finns utrymme för långsiktigt kostnadssänkande och preventivt arbete när pressen att arbeta hem ett underskott finns från dag ett." 
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/halften-av-kommuntopparna-vill-strama-migrationen-30285

Dagens stjärna
Adam Cwejman. Han gör ofta kloka reflektioner och "bangar" inte för att ta i verklighetens allvarliga problem. Bildningsutvecklingen i våra skolor är en mycket negativ framtidsindikator. Mycket misslyckad migrations- och integrationspolitik bär en stor skuld. Främst kan vi "tacka" MP, C och V för det. MP, V och C har stort ansvar för en kraftigt ökande fattigdom och en ökande organiserad brottslighet i Sverige. Visst har S och M också en stor skuld för det som fått hända. De har dock inte varit så naiva att de trott på politiken utan "enbart" spelat maktspel. Gång efter gång lyfte jag på Centerpartiets stämmor att partiets migrationspolitik var socialt- och ekonomiskt ohållbar. Jag fick inget gehör inom C. Verkligheten har tyvärr tydligt visat att jag under många år haft rätt.

"På vissa skolor i Göteborg lämnar mindre än hälften nian utan grundläggande behörighet till yrkesförberedande gymnasieprogram."


"I Göteborg finns åtta grundskolor där andelen elever som är behöriga till yrkesförberedande gymnasieprogram är hälften eller mindre än hälften. För att bli behörig måste eleven få godkänt i svenska, engelska, matematik och ytterligare fem ämnen. Till det kommer betydligt fler skolor där andelen elever som klarar de grundläggande kraven på yrkesprogram endast når upp till mellan 50 och 70 procent. Det innebär att en inte obetydlig del av eleverna i Göteborg inte ens kommer in på yrkesprogram."
"Kunskapskraven för att bli behörig till ett yrkesförberedande program är mycket lägre än betygskraven för att läsa på ett högskoleförberedande program. Ändå misslyckas en stor andel att ens nå den lägsta nivån av behörighet. Andelen elever som når full behörighet är också låg. På vissa av Göteborgs skolor får enbart en fjärdedel tillräckligt bra betyg för att vara behöriga till studieförberedande program."
"Det behöver knappt skrivas ut: Det här är riktigt allvarligt. Det handlar nämligen inte om en problematisk minoritet som varken kommer in på högskoleförberedande eller ens yrkesförberedande gymnasieprogram. Det är faktiskt så illa att en majoritet på vissa skolor inte är behörig till något gymnasieprogram alls, förutom introduktionsprogrammet, som i praktiken innebär förlängd grundskoleundervisning.
"Det vore fel att hävda att en hel generation unga göteborgare inte klarar skolan. Prestationsnivåerna är trots allt väldigt olika i Göteborg. Men i vissa stadsdelar är det en majoritet som i nuläget saknar behörighet till gymnasiet. Vad har man att erbjuda arbetsmarknaden om man inte ens kommer in på ett yrkesprogram? Detta handlar i många fall om stora skolor i befolkningstäta stadsdelar med en majoritet utrikesfödda eller barn till utrikesfödda. Eleverna i dessa skolor är än så länge tonåringar. Men inom ett fåtal år kommer de att vara myndiga och vuxna samt ansvara för sin egen ekonomi, utbildning och yrkesbana."
"De usla skolresultaten är lite som att läsa framtiden. Vissa av dessa tonåringar kanske vänder helt, senare i livet, och hittar sin väg ut i vuxenlivet. Men många, i vissa fall en majoritet, kommer bära med sig en nivå av kunskaper som diskvalificerar dem från en hygglig yrkesbana. Dessutom är det troligt att många av de jobb som inte kräver högskoleutbildning är på väg att försvinna. Även arbeten utan krav på längre högskoleutbildning innebär idag en hög nivå av specialisering och att den anställde är samvetsgrann och disciplinerad. Lägstanivån på arbetsmarknaden höjs ständigt. Samtidigt tycks lägstanivån i skolresultaten vara avgrundsdjup."
"Vad gör en ung kille i ett samhälle där möjligheterna tycks oändliga för vissa, medan man själv befinner sig i en miljö där bara ett fåtal når minimumkravet som ställs av samhället? De kriminella gängens rekryteringsbas breddas ständigt, framför våra ögon."
https://www.gp.se/ledare/vad-händer-när-generation-underkänd-växer-upp-1.20623293

Henrik Jönsson är en libertarian som kan ekonomins grunder. Det han berättar om i detta youtube-klipp förstår inte de flesta som tillhör Uppsalas minoritetsstyre. Därför stärker de också problemen som istället behöver lösas. Jag är inte libertarian men jag försöker lyssna på alla varianter av politiskt troende i min ambition att försöka ”triangulära” fram en så objektiv verklighet som möjligt. Vi kan vända den negativa svenska samhällstrenden, det går.
https://youtu.be/UM6_gND2k7E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar