tisdag 5 november 2019

Organdonationer och aktiv dödshjälp

Humanism
Ofta tolkar vi människor saker olika. Ett pragmatiskt förhållningssätt är nog att vi alla tolkar saker mer eller mindre olika. I ljuset av att varje människa är unik är det inte konstigt. Och en observation kan göras från många olika vinklar, och det kan självklart avgöra vad vi upplever att vi ser. Vad innebär det att vara humanist för dig? Många kallar sig gärna humanister. Det upplevs av många som medmänskligt och fint. En humanist i min värld anser att det är självklart att ställa upp med organ efter sin död om de kan rädda och hjälpa andra människor. En humanist i min värld anser att vi under ordnade former ska få bestämma över våra egna liv hela livet. Istället för att tvingas till självmord under brutala former, eller att utsätta en närstående för pressen att hjälpa till, ska vi självklart kunna få kvalificerat stöd i den svåra stunden. Det är uselt att det inte redan är självklart i Sverige.
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/vad-ar-humanism

Det pågår nu två viktiga debatter bland många andra som handlar om organdonation samt rätten att under mycket ordnade former ha rätten till dödshjälp. Jag kan inte förstå hur man kan vara emot att lagstiftningen ändras så att varje människa som motsätter sig att egna kroppsdelar kan få bidra till att rädda andra människors liv, eller få mycket bättre livskvalitet, kan begära det. Och att alla andra som utgångsläge ser det som en självklarhet. Friheten att välja att inte kunna hjälpa någon finns kvar. En sådan enkel ändring innebär i den verkliga verkligheten att många fler människors liv kan räddas samt att många fler kan få mycket bättre livskvalitet.
https://www.socialstyrelsen.se/ansok-och-anmal/donationsregistret/
https://merorgandonation.se/om-organdonation/organdonation-sverige/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRX4lW/fa-avlidna-kommer-i-fraga-for-organdonation
https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/organ-och-vavnadsdonation/lagar-och-foreskrifter/
https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/organ-och-vavnadsdonation/

Jag kan inte heller förstå hur man kan vara emot att kraftigt lidande människor, under mycket reglerade former, kan få möjlighet till anständig dödshjälp. Personer som är emot det i Sveriges riksdag borde tvingas besöka människor som befinner sig i livets slutskeden fulla av smärtor och ångest. Det är inte ett humant förhållningssätt att neda dessa människor ett värdigare och mindre lidande livsslut.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3566521
https://www.svd.se/fakta-och-argument-om-dodshjalp
Dagens besvikelse
Riksdagen. Det är bedrövligt att inte dödshjälp erbjuds under mycket strikta och ordnade former i Sverige. Jag lider med den man som hjälpte sin närstående att slippa lida när hårt reglerad dödshjälp är möjligt i vårt land.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/aklagaren-det-ar-olagligt-i-sverige-att-berova-nagon-livet
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/aklagaren-yrkar-pa-drap

Dagens stjärna
Linda Jerneck. Ja, som vanligt drar inte kloka människor alla ”över en kam”. Det stora flertalet troende är fredliga och hederliga människor som på olika sätt bidrar i de samhällen de lever i. Det inkluderar självklart de flesta som fötts in i eller valt någon form av tro kopplad till islam. Alla extremister, oavsett form och tro, är av ondo. Extremismen måste bekämpas och i övrigt ska vi jobba med att gemensamt skapa ett attraktivt och konkurrenskraftigt tolerant samhälle. Historiskt har sådana samhällen levererat bättre framgångar än andra. Men extremismen måste bestämt bekämpas.

”De radikala islamisterna har bara stöd av en liten minoritet bland svenska muslimer. Säpo uppskattar att det finns omkring 2 000 personer i den våldsbejakande islamistiska miljön. Det kan jämföras med att omkring 800 000 personer i Sverige definierar sig som muslimer, och 170 000 som går i moskén. Problemet är att jihadisterna värvar och växer. På sju år har deras antal tiodubblats.”

”Sverige är det land som, näst efter Belgien, haft flest terrorresenärer per capita. Ska hotet från den islamistiska extremismen stoppas, kommer det inte att räcka med att endast stärka terrorlagstiftningen – även om det behövs. Vi måste också se till att det går att leva som muslim i Sverige. Visa nolltolerans mot extremister, och tolerans mot minoriteter.”
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/islam-har-kommit-till-sverige-for-att-stanna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar