lördag 9 november 2019

Liberal pragmatism

Driftsformer
Hur viktig är det att en skola drivs i kommunal, stiftelse eller aktiebolagsform? Inte alls säger vissa, mycket säger andra. En sak är säker, i nästan inga andra länder i världen drivs skolor med vinstintresse. Är det bra eller dåligt? Frågar du barn och föräldrar som drabbats av bolagskonkurser, eller snabb avveckling, är de sannolikt kritiska. Frågar du barn och föräldrar till välskötta skolbolag, som klarar av att leverera både mätbar kvalitet och vinstmål, är de positiva till bolagsalternativet. För att lösa alla problem vi idag har inom skolan är det viktigt att konstruktivt utvärdera plus och minus med olika skolformer.

Isak Skogstads nedan gästkrönika i Dagens Samhälle är mycket värdefull att reflektera över. Väldigt många skolor runt om i Sverige underpresterar idag ordentligt i sin förmåga att maxa barn och ungas bildningsförmåga. Skogstad är nu rekryterad till Liberalerna som skolpolitisk talesperson. Vi får se hur det går. Trots många år av Liberalernas ledarskap över skolpolitiken kan de flesta lätt konstatera att vi har ett stort bildningsproblem i Sverige.


"Samtidigt väcker Strömbergs uttalande en annan fråga av en allvarligare karaktär. Är det verkligen rimligt att friskolejättar hotar med att lämna kommuner och barn i sticket om de inte får mer pengar? Ja, det är det. Iallafall från ett företagsekonomiskt perspektiv. Om vissa delar i ett företag går sämre än andra är det rationellt att prioritera bort de förstnämnda."
"Men utifrån ett samhällsperspektiv borde vi fråga oss vad kommunerna egentligen ska göra om allt fler friskolejättar börjar utnyttja sin ställning genom kräva mer betalt? Enligt skollagen är kommuner nämligen ålagda att erbjuda förskola till alla barn som bor i respektive kommun. Barn ska normalt erbjudas skola från och med ett års ålder. På samma sätt måste kommunerna säkerställa att alla barns rätt till grundskoleutbildning upprätthålls. Det betyder att om en fristående skola läggs ner eller går i konkurs så måste kommunen ta emot dem i sin egen grundskola."
"Med dagens system och regelverk är det således fullt möjligt för ett friskoleföretag att etablera sig på bred front i en kommun genom att starta flera skolenheter med tusentals elever. Få, möjligtvis några enstaka, kommuner har de resurser som krävs för att på kort varsel ta över ett stort antal elever om en aktör över en natt väljer att lämna kommunen i sticket."
"Notera att det inte är skolföretagens fel. Om man ska skylla på någon är det politikerna, som inte bemödade genomföra ordentliga riskanalyser innan de skred till verket och genomdrev stora reformer av det svenska skolväsendet. Nu får vi baras hoppas att inget företag tar denna gyllene chans."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/friskolekoncerner-kan-halla-kommuner-gisslan-27616
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/det-ar-ingen-som-vill-ha-stok-och-flumskolan/
Dagens besvikelser
Rasister. Mycket klokt skrivet av Håkan Boström. De allra flesta svenskar är inte rasister. De få som finns ska vi gemensamt och tydligt stå upp mot varje dag vi märker den. Det är korkat att döma människor kollektivt för att de ur ett eget perspektiv är ”annorlunda”. Alla människor är unika och vi ska alla få ta ansvar för våra egna beteenden. De som beter sig illa, oavsett vem man är, ska få ta ansvar för det.
https://www.gp.se/ledare/bekämpa-vardagsrasismen-1.19830635

Liberala idealister som inte förstår att pragmatism alltid är viktigt för ett samhälles positiva utveckling. När ett samhälle upplevs som svagt att säkra invånarnas trygghet vinner auktoritära politiker ”mark”. När liberala idealister driver inkluderingspolitiken så långt att helheten försvagas, då vinner auktoritära politiker ”mark”. Det får betraktas som naturligt mänskligt beteende. Nedan en reflektion om liberalismens utveckling i Europa skriven av Pia Nilsson, Expressen.

Ingen i Västeuropa kunde den gången drömma om att ett land som väl blivit en demokrati och rättsstat, skulle kunna gå tillbaka till auktoritärt styre. Demokrati och marknadsekonomi var ju slutmålet, historiens ände. EU-samarbetet byggdes av liberala demokratier vars ideal deklareras stolt i EU-fördraget. Så självklara var dessa (även om västdemokratierna minsann själva inte alltid lever upp till sina mål) att det aldrig föll någon västpolitiker in att EU kunde behöva ett skydd, mekanismer för att ta itu med ett medlemsland vars politiker låter korruptionen härja, tillsätter vänligt sinnade domare eller stryper den fria pressen.”

”Om illiberala ledare är vad EU-länderna väljer, även i väst, och om deras framfart inte är en historisk parentes, då kanske demokratin kräver att EU ska förändras för att passa dem - i stället för att som nu, vara rena liberaldemokratiska handboken.”
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/borde-eu-anpassas-efter-de-auktoritara-ledare-som-folken-valjer/

Och Expressens ledare beskriver väl en västvärld på demokratisk dekis. Jag tycker dock de missar en olycklig utveckling, att politik blivit ett skrå snarare än ett verklighetsbaserat förtroendeuppdrag. När glappet mellan dem som ska företräda folket och dem som ska företrädas blir för stort, då kommer starka reaktioner. Västvärldens dekisriktning var ett av huvudskälen till att jag började ge av mig själv inom politiken.

”Demokratin är på reträtt” skriver Freedom house i sin årliga globala genomgång. Världen gick länge åt rätt håll, men de sista 13 åren har det gått bakåt, enligt den amerikanska tankesmedjan. Sedan 2006 har politiska och medborgerliga rättigheter inskränkts i 116 länder och utvidgats i bara 63.


Även etablerade europeiska demokratier har problem. I dag finns det otroligt nog fascistiska och nazistiska rörelser och partier på många håll i Västeuropa.”

”Västliga demokratier är inte de lysande, uppfordrande föredömen de var för några decennier sedan. Ett övertydligt exempel är Donald Trump, presidenten som älskar starka män och visar öppet förakt både för gamla allierade och för USA:s demokratiska institutioner. Men, som Freedom House påpekar, den amerikanska demokratin var i dålig form långt före Trumps intåg. Tilltagande polarisering formligen lamslog Washington.”

”30 år efter Berlinmurens fall är demokratin en sargad storhet. Men historien är ju inte slut nu heller.”
https://www.expressen.se/ledare/berlinmuren-foll-men-liberalismen-segrade-inte/

Om du läser det sista citatet ovan igen förstår du kanske hur viktigt det känns för mig att tillsammans med många andra, genom Utvecklingspartiet Demokraterna, fredligt försöka vitalisera en sårad demokrati. Du får gärna bli en av oss. Om liberal pragmatism fått råda i Sverige hade vi aldrig gått så snett som de senaste åren.
https://updem.se/

Dagens stjärnor
Våra finska grannar. I Finland är det bland annat självklart att föräldrar har huvudansvaret för att deras barn ska bli väl bildade, utifrån barnens unika förutsättningar. Skolans roll är att bidra till att föräldraansvaret kan uppnås. En lärare med över 25 elever i en klass kan aldrig klara av att ta ett bildande huvudansvar för ett barn. Flum och otydlighet om rollfördelning är aldrig en väg mot framgång. Sverige har mycket att lära av våra närmaste Nordiska grannar.
https://skolvarlden.se/artiklar/det-har-kan-vi-lara-av-finland

Hamid Zafar. Många fler ledande politiker, och inte minst skolpolitiker, måste på allvar lyssnar och lära av Zafar. Då kan vi efter många år av nödvändigt förbättringsarbete få en rimligt bra skola igen. Utan skolor som väl lyckas med sina uppdrag att bilda hela vår befolkning blir framtiden dyster.

”Det är dags att ömsa skinn och växa ur förminskande tvångskoftor. Även om de är sydda med guldtråd.” 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar