lördag 27 juli 2024

Vilka styr

Varför blir inte alla vänsterhänta?

Vänsterhänta tycks procentuellt i förhållande till helheten vara mer intelligenta än oss högerhänta. Bara runt 10 procent av mänskligheten är vänsterhänt. Varför det är så beskrivs delvis i nedan BBC-reportage. Min morfar var intelligent och föddes vänsterhänt men i dåtidens skola tvingades han lära sig att bli högerhänt. Han blev både och och inte så tafflig som jag med den ena handen. Om att min morfars generation fick stå ut med sådant kan man tycka mycket om. 

 A recent study by researchers at the Max Planck Institute for Psycholinguistics delves into the causes of left-handedness, a trait possessed by only 10 percent of the population, while the other 90 percent is right-handed. The study highlights a correlation between rare gene variants and left-handedness, providing insights into the complexity of human genetics and brain development.”

https://www.bbc.com/reel/video/p0hsy12y/why-is-only-10-percent-of-the-population-left-handed-

Hälsoliv skriver en intressant och läsvärd artikel om vänsterhänta som jag bifogar nedan.

Tillhör du den lilla klick av befolkningen som helst gör allt med vänster hand? Då kan du vara ett geni. Ny forskning visar att vänsterhänta är överlägset bättre än högerhänta. Åtminstone när det kommer till att lösa matematiska problem.”

https://halsoliv.expressen.se/psykologi/officiellt-vansterhanta-ar-faktiskt-smartare/

Det spekuleras nu massivt om vem Kamala Harris egentligen är. Hon har så många ”ansikten” sägs det. Nedan BBC reportage ger några perspektiv. Ett smart politiskt drag i USA var att gifta sig som hon gjort. Ingen vet hur bra hon kan bli som president. Otroligt intressant om det blir så. Antingen blir det en start på västvärldens come-back eller den ”sista färden”. Är det möjligt att de som röstar väljer en kvinna med indisk-jamaicansk bakgrund, barnlös och gift med en jude? Oavsett vem som är president för en viss period i USA, vilka är det som mest styr i bakgrunden? Du som följt min blogg i många år vet att jag är krass. Jag anser alltid att den bäst meriterade för aktuellt uppdrag ska få det. Det är inte bara det bästa valet, det är också den mest rättvisa urvalsprocessen. Det BBC-artikeln inte förmedlar är om Harris är vänster eller högerhänt. Politiskt sägs hon vara mer åt vänster för att hon mer än många andra ledande politiker i USA vill att landet ska vara mer rättvist genom att ge barn som växer upp i socioekonomiskt svag miljö bättre förutsättningar än nu. Om man tycker det i USA är man av många definierad som vänster… Men, är hon vänsterhänt?

https://www.bbc.com/news/articles/c2501n5rvvno

Nedan reportage om Harris möte med Netanyahu indikerar att hon har ett klokt diplomatiskt omdöme. Om hon blir president för USA kanske hon med kommande regering för Israel, när den kriminella Netanyahu fått sparken av israelerna, kan få igång någon liknande försoningsprocess mellan det palestinska och israeliska folken som Rwanda en gång genomförde. Det krävs. Det finns så mycket hat mellan dessa folk som ingen vinner på. De enda som får syre av denna dödliga konflikt är fanatiker på båda sidor och vapenindustrin. Hur mycket ska fanatiker och det ”militärindustriella komplexet” få styra människans framtid? Du kanske känner till vad en tidigare president, och general, i USA sa i sitt avskedstal 1961? Dwight D. Eisenhower. Tror du han visste vad han pratade om?  

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/harris-efter-motet-med-netanyahu-kommer-inte-halla-tyst

https://www.foretagskallan.se/foretagskallan-nyheter/lektionsmaterial/det-militarindustriella-komplexet-grundlaggs/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Milit%C3%A4rindustriella_komplexet

Har Kamala chansen att slå Trump? Absolut! Mats Larsson, Expressen, tycker till om det nedan. Men, är hon vänsterhänt? Om hon är det är väl segern redan given? Harris är i sina bästa år, 60. Trump är 78 år. Vänsterhänt eller ej, får hon JB Pritzker att ställa upp som vice president är segern deras.

Och även flera republikanska kommentatorer drar nu slutsatsen att Kamala Harris faktiskt har en chans att vinna i höst. En av dem är Peggy Noonan, på konservativa Wall Street Journal. Hon har en vass penna, en av de vassaste. Hon var talskrivare en gång åt Ronald Reagan. Hon är inget fan av Donald Trump, men har också skrivit en del väldigt elaka saker om Kamala Harris. I sin senaste krönika skriver hon: ”Jag hade länge trott att hon inte kunde slå Donald Trump. Det är fel. I ett 50/50 land, så kan hon.” För ja, USA är ett land kluvet på mitten. Det är lite som Noonan säger – varje lag startar med cirka 40 procent på sin sida, kampen om de återstående kan sluta hursomhelst.”

https://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/ja-kamala-harris-har--chans-att-vinna-valet/

Det kanske är en exklusiv klubb av vänsterhänta som styr världen och inte ”det militärindustriella komplexet”, vad tror du? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar