söndag 21 juli 2024

Humor

Skratta åt sig själv

Den som tar sig själv på för stort allvar gör livet onödigt svårt. Och den som saknar humor får ett väldigt mycket sämre liv än den som laddar livet fullt av humorinslag. Skratt förlänger livet. Mycket skratt och regelbunden träning på det så ökar man oddsen för ett långt och friskt liv. 

En av årets sommarpratare i P1 var komikern Johanna Nordström. Genom hennes bankdirektör till pappa har jag fått höra en del personligt om henne. Som vanligt krävs det att man vet vad man vill göra för att chansen att man ska få göra det ska bli verklighet. Att vara komiker är ett kreativt och svårt jobb som sprider glädje och bjuder på många skratt. Det är väl bara läraryrket och sjukvårdsyrkena som är viktigare? 

https://sverigesradio.se/avsnitt/2397089

Det är klokt att inte ta sig själv på för stort allvar. Vi kan lära massor. Vi kan bidra till människans utveckling genom nya kunskaper, nya användbara produkter, nya bärkraftiga samhällsidéer och så vidare. Vi kan hjälpa många andra människor. Vi kan uppleva massor. Oavsett om man heter Hanna, Jobs eller Musk dör vi. Alla har vi bra och dåliga sidor betraktat av andra. Och i tusentals ytterligare år lever människan kvar på jorden. Det gäller att hitta sitt sätt att ta vara på ”En stund på jorden”. Många av de mest framgångsrika komikerna driver mycket med sig själva. De har gjort guld av sin självinsikt och sitt intresse av humor. Som vanligt behöver alla som säljer humor hitta sin målgrupp. Det som är roligt för dig kan tveklöst vara tråkigt för mig.

Svenska Nyheter, SVT, är ofta ett roligt satirprogram. Inte minst nedan del som bra förpackat visar hur galet mycket myndighets-Sverige har fått svälla ut. Typ ”25 myndigheter som regeringen hittat”… 

https://www.svtplay.se/video/KkAPJk9/svenska-nyheter/fre-8-mar-22-00?video=visa&position=512

Även SVTs ”Herr Talman” är ofta mycket bra. Inte minst bidrar de säkert till att fler svenskar än annars har lite koll på ledande svenska politiker och lite om vad som händer inom politiken. Nedan är två roliga programdelar som i vart fall för mig bjuder på skratt. Avsnitten beskriver en del om MP och L som jag med viss insikt tycker är lysande betraktelser.

https://www.svtplay.se/video/8WmDPza/herr-talman/plantera-varg

https://www.svtplay.se/video/8YqnMoW/herr-talman/att-vara-eller-inte-vara-liberal

Se till att skratta mer! Det förlänger livet. En betraktelse jag gjort genom alla mina resor runt om i världen är att människor som lever under fattiga förhållanden skrattar mycket oftare än de som lever i rika. Hur kommer det sig? Någon borde doktorera på det ämnet. Slutsatserna skulle nog göra mänskligheten gott.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar