söndag 7 juli 2024

Historiska kunskaper

Klokt att lära sig av våra förfäder

Det är viktigt att lära av och från tidigare människor. Visdomsorden ”I fäders spår för framtids segrar” är kloka att ta på stort allvar för dem som vill segra. Det är också klokt att inte utesluta att vetenskapen har dragit fel slutsatser. De som tvärsäkert säger att vi ska följa vetenskapens sanningar överbevisas ständigt av nya nyfikna forskare som ändrar på tidigare sanningar. Särskilt inom sociologi talar vi om ständigt nya vetenskapliga rön. Nedan ett exempel från BBC om ändrade ”sanningar”. Om universum expanderar eller ej, eller minskar i fart, är ingen liten fråga. Att ifrågasätta och utmana ”sanningar” är alltid rätt i ett samhälle som vill erbjuda alla sina invånare bästa möjliga. 

For years, we have been under the impression that the expansion of our Universe was slowing down, but research by a Nobel Prize winning astrophysicist, Professor Adam Reiss, could prove that all wrong. ”

https://www.bbc.com/reel/video/p0j83nwv/why-we-may-have-misunderstood-the-universe

P J Anders Lindner skriver en läsvärd krönika i GP som jag bifogar nedan. När Sverige lade grunden för ”bästa möjliga” byggdes ett rättvisare och världsledande samhälle. 

På hundra år gick Sverige från att vara fattigt och utsatt till att ha lagt grunden för att bli ett av världens rikaste länder. Det är värt att fira än i dag.”

Artonhundratalet började inte bra för vårt land. Kriget mot Ryssland 1808-1809 slutade i katastrof och förlust av Finland. Det fanns till och med risk att Sverige skulle röna samma öde som Polen och delas mellan främmande makter. Levnadsstandarden var eländig. Mycket tyder på att BNP per capita var lägre 1809 än i början av 1700-talet då Sverige just upplevt två decennier av krig under Karl XII.”

”Hundra år senare hade bilden förändrats i grunden. Sverige av 1900 års modell var fortfarande ett land där många människor hade det svårt, men vi var flera årtionden in i en enastående tillväxtfas som skulle föra oss ända upp i det absoluta toppskiktet av den internationella välståndsligan. Läget var nytt och annorlunda.”

I tisdags var det alltså på dagen 160 år sedan förordningen antogs, vilket uppmärksammades vid ett seminarium arrangerat av Centrum för näringslivshistoria (CFN). Denna kulturinstitution tar på ett förnämligt sätt ansvar för att bevara, beforska och tillgängliggöra den svenska företagsamhetens förflutna. I polisens gamla vapenlager i ett bergrum i västra Stockholm finns numera nio hyllmil handlingar och föremål, som illustrerar den svenska resan från fattighus till välståndsland. På www.naringslivshistoria.se finns fyllig information.”

https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/1800-talets-liberala-revolution-gjorde-sverige-rikt.b496c238-9231-4b1d-abc4-0229a35a858f

Frida Wallnor, Di, skriver läsvärt om hur illa det är att USA inte kan få fram bättre slutspelare om att bli president. Är det ”bästa möjliga” för att försvara den liberalism som tjänat västmänniskor och andra enormt väl?

Joe Biden vann som bekant presidentvalet 2020. Men han gjorde det mindre på egna meriter och mer på att inte vara Donald Trump, ”Anyone but Trump”. Sedan dess har Bidens självbild förändrats. Övergångslösningen i Vita huset har börjat tala om sig själv som ”den enda som har slagit Donald Trump”. Och därmed hävdar Joe Biden att han är den mest lämpade att göra det igen.”

”Efter den första presidentsvalsdebatten i Atlanta framstår det tyvärr som önsketänkande, eller till och med som en illusion. Allt fler demokrater tycks också resonera i termer av att ”Anyone but Biden” behövs för att behålla Vita huset.”

”Det är ovärdigt att det skulle bli så här. Joe Biden är en stor statsman som borde ha fått sluta sin karriär på topp och blivit ihågkommen därefter. Problemet är egentligen inte hans ålder, även om det är en försvårande omständighet att han skulle vara 87 år vid nästa maktskifte. Donald Trump är bara tre år yngre. Problemet är att USA:s president har ett av världens tuffaste jobb. Då fungerar det inte att komma mumlandes med bortförklaringar om förkylningar och påstådd jetlag när västvärlden utmanas av personer som Xi Jinping, Vladimir Putin och Kim Jong-un. Att Joe Biden inte själv inser det är illavarslande nog.””

https://www.di.se/ledare/gor-varlden-en-tjanst-biden/

BBC hänger på, vi behöver bättre ledare i USA!

President Joe Biden's Friday night TV interview does not seem to have quelled an uprising within his own party to end his re-election campaign after a halting debate performance against Donald Trump.”

https://www.bbc.com/news/articles/c8971wl12r8o

En sak är säker, liberalismen och demokratierna expanderar inte längre. I Frankrike går negativa konservativa krafter kraftigt framåt. När lagom, och balansambitioner, inte längre vägledde demokratierna började tillbakagången. Det har gått fort utför även i Sverige. Team Reinfeldt drev liberalismens idéer för långt även här. Det tjänade några få men förstörde för många fler. Team Reinfeldt hade inte lärt av de bevingade orden i Uppsala universitets aula: ”Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större”. För fritt blir för rörigt för många och släpper fram de grövsta brottslingarna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar