tisdag 23 juli 2024

Kompetensinvandring

Attrahera och behålla talang avgör vår konkurrenskraft

Europa, inklusive Sverige, tappar mer och mer konkurrenskraft jämfört med USA, Kina och Indien. Som vanligt behöver det inte vara ett problem för de välbärgade och dem med globalt attraktiv kompetens. För våra svaga i behov av andra samhällsinvånares välvilja kan priset bli högt. Kompetens som är eftertraktad jagas ständigt av Head-hunters. Och länder som USA har byggts starka genom att ”importera” de bästa och mest drivna forskarna, operativa experter och företagare. USA har varit bäst i världen på talangjakt och resultatet blev globalt ledarskap. Ett globalt ledarskap de snabbt fått se minska i styrka. Ett av skälen till det är att USAs maktelit uppenbarligen är usel på att bidra till kraftfulla, diplomatiskt kloka och respekterade personer som USAs president. Misslyckandet är totalt när kampen står mellan Biden och Trump.

Har Sverige några konkurrensfördelar kvar som samhälle nu när det skjuts, sprängs och mördas på löpande band? Det har vi. Vår föräldraförsäkring och tillgång till förskolor är mycket attraktivt ur ett globalt perspektiv. Att kvinnor är väldigt jämställda är också en stark global konkurrensfaktor.

The Economist skriver nedan om att USA fått fart på sin kompetensinvandring igen. Det är positivt för dem. Det måste Sverige och övriga EU också bli mycket bättre på. Inte minst i ljuset av att allt fler diktaturer i världen stärks kan vi erbjuda många mycket kompetenta och eftertraktade en mycket bättre livsmiljö än i väldigt många länder. Pengar är inte allt för väldigt många människor. Du kanske inte känner till att USAs system för att attrahera världens vassaste till sina bästa universitet är mycket elitistiskt. Och på toppen av det har de ett smart system för att knyta in de bästa in i amerikanska företag. Inte minst Sverige har mycket att lära av hur de ständigt skapar konkurrenskraft. Brain drain från andra länder. Javisst. ”Survival of the fittest” som Darwin konstaterade. 

"Republican politicians often compare America’s southern border to Swiss cheese. It is more like a black hole. Its gravitational pull is so strong that officials can think only of enforcement and security (or the good electoral politics that come with harping on about enforcement and security). The names of small, dusty border towns—Eagle Pass, Jacumba Hot Springs—have never been so well known. The black hole leaves little time to consider the other parts of America’s creaking immigration system, such as refugees, skilled-worker visas or reforming quotas that are decades out of date."

https://www.economist.com/united-states/2024/06/18/legal-immigration-to-america-has-rebounded

Idag är jag i Gibraltar. En sista liten utpost av det tidigare mäktiga Brittiska imperiet. Tänka sig att britterna visar hur töntiga vi människor kan vara. Är det för att världens smartaste ska lockas till Storbritannien för studier men de skrivs i Gibraltar? Varför lämnar de inte tillbaka marken till Spanjorerna? Kanske för att skatteplanerare ska komma undan skatt… De har t o m sjukhus för apor. Vet du varför? Det vet jag. Engelsmännen erövrade Gibraltarklippan den 24/7 1704. Samtidigt har de starka åsikter om Taiwan…

På Gibraltarklippan finns Europas enda vilda apor. Traditionen säger att så länge de finns kvar förblir Gibraltar under brittisk kontroll.”

https://www.so-rummet.se/kategorier/gibraltar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar