fredag 19 juli 2024

Konstens kraft

Hjärnan påverkas mycket positivt av konst

Det finns onekligen så kallad konst som inte på ett acceptabelt sätt anpassats till sin omgivande miljö. En miljö som politiker är satta att vårda åt oss invånare ansvarsfullt. Dåligt att beslutsfattare inte alltid klarar av att säkra det. Skräpet, DDR-kopian, i Carolinabacken är ett sådant exempel. Med det sagt visar all relevant forskning att kultur och konst berikar människors liv. Det inte ”bara” berikar det, det gör oss alla mer kreativa. I vart fall dem av oss som uppskattar kulturers smörgåsbord och konstens alla uttryck som kan passa alla smaker. Det är mer kunskap om andra människors kulturer som gör att jag ständigt vill ut i världen och på allvar se, lyssna och försöka förstå. Det är konstens kreativa inslag, och mitt urval av för mig skönhet, som gör att mitt hem är fyllt av konst. Lite påverkades jag nog av min mormor och morfars konstintresse. 

Nedan BBC reportage om konstens positiva effekt för att göra oss mer kreativa är värt att lära av. Konsumera mer konst och du själv blir kreativare. Kreativitet har alltid varit värdefullt men är det idag mer än någonsin. Den med mest lateral förmåga kan komma längst i varje mänsklig tävlingsgren. Det lär oss historien tydligt. Det är alltid de som ser nya sätt att lösa gamla problem på som blir riktigt framgångsrika. De som blir allra framgångsrika är de som är så kreativa att de tänker helt nya tankar som omsätts i praktiskt framgångsrika lösningar. Det finns många skäl till varför rika människor fyller sina hem med konst. Det är inte bara för att det är ”en bra investering” som vissa konstnärer tjänar massor och andra inte. 

Headsets that show the impact of art on human brainwaves are to be toured at museums and galleries around the UK. They are connected to an electroencephalogram (EEG) monitor and allow people's brainwaves to be visualised in 3D and in real-time on screen. The technology has already been used at the Courtauld Gallery in London where people were able to see the impact pieces by Vincent van Gogh had on their brains.”

https://www.bbc.com/reel/video/p0h6str5/see-what-your-brain-does-when-you-look-at-art

Sannolikheten är stor att de som själva skapar konst ständigt utvecklar sin hjärna mer än de flesta andra. Jag glädja fortfarande av att jag lyckades komma på en 60-års present till min mentor som blev en hit. Målarfärger, penslar och en duk. Han började måla. Han har blivit riktigt duktig. Jag har ett av hans verk. En äkta Kylberg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar