torsdag 11 juli 2024

Hållbart och inget annat

Allt är relativt och livet är inte rättvist

Det är ingen självklarhet att Sverige är ”hemma” för en generellt välmående befolkning om 76 år. Då rullar de som lever in i 2100-talet. Det är inte länge sedan Sveriges befolkning i stort var fattiga och levde i för dagen mycket dåliga förhållanden. Det är dumt att ta något för givet. Framsteg och framgångar måste utvecklas och försvaras hela tiden. Och konkurrensen om begränsade resurser är stenhård. De som vinner är ambitiösa och flitiga. ”A race to the top” kräver annat än ”A race to the bottom”. Om den sämsta får sätta ribban kan jag garantera att framtiden bjuder på dåliga tider. Därför ska ribban sättas högt för ett samhälles ambitioner och förväntningarna på oss som ingår i laget ska vara höga. Uttalat höga. Och det inkluderar nya lagmedlemmar i det svenska laget. Migrationspolitiken måste matcha ovan tänkande. 

Migrationspolitiken måste vara klok annars går det inte att åstadkomma social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet. Hur kan det vara svårt att fatta?

Många av mina kompisar har stora hus, flera bostäder, och flera bilar. Husaffärerna har varit goda investeringar. Bilar är för det mesta mycket dåliga affärer. Personligen har jag mest uppskattad frihet och resande i världen. Jag har ekonomiskt främst valt att konsumera istället för att investera. Om jag hade tryckt in alla mina resekostnader och festkostnader i fastigheter och aktier istället hade jag sannolikt varit en mycket rik man på tillgångar, tillgångar som snabbt kan omsättas i pengar. Jag och mina vänner är priviligierade. Många är födda och uppväxta i Sverige. Många av oss kommer från ”medelklassfamiljer”. Möjligheterna har varit stora och begränsningarna få. Vår generation var väldigt homogen. Oavsett föräldrars politiska smak var grundvärderingarna liknande. Det har betydelse när ett samhälle byggs.

Naomi Abramowicz, GP, skriver läsvärt nedan. Hon sätter fingret på ett av problemen med icke naturvetenskaplig forskning. Om man till exempel studerar en kull invandrare från 90-talet med dem från 2000 och 2010-talet är det inte jämförbart. Av många skäl.

Att enbart titta på helårssysselsatta flyktinginvandrare som kom för 40-30 år sedan säger inte särskilt mycket om möjligheterna för dagens asylinvandrare. Särskilt inte med tanke på att en stor andel av den studerade gruppen kom från Europa, medan det senaste decenniets flyktinginvandrare framför allt har kommit från Mellanöstern och Nordafrika.”

Genomsnittsindividen från länder utanför väst blir inte heller självförsörjande under sin livstid, visar en rapport från Entreprenörskapsforum.”

Lööf och Stephan tar inte heller hänsyn till att Sverige hade en helt annan mottagningskapacitet för 40 år sedan. Förutsättningarna för att integreras in i Sverige är betydligt sämre i dag, särskilt för den som är lågutbildad. Ett högteknologiskt land som Sverige har inte ett oändligt antal jobb för den som saknar utbildning och dessutom har dåliga språkkunskaper. Det går inte att trolla fram så kallade enkla jobb hursomhelst, även om otaliga regeringar har försökt. Även de enklaste av jobb förutsätter numera goda språkkunskaper, eftersom många arbeten kräver att den anställde kan dokumentera sitt jobb och göra enklare anteckningar. En annan faktor som forskarna glömmer är att proportionen svenskfödda jämfört med icke svenskfödda har förändrats betydligt sedan 1980- och 1990-talet. I dag är så många som 20 procent av befolkningen, det vill säga två miljoner personer, födda utomlands. Det är inte alls lika lätt att integreras in i ett land där en större andel av befolkningen är utrikes född. Dessutom finns det fler och fler områden i Sverige där majoriteten inte ens har svenska som modersmål – hur ska nya invandrare kunna lära sig språket då?”

Det är fortfarande ett privilegium att födas som svensk, eller få chansen att vara en del av det svenska samhället. Jämfört med alla andra människor på jorden är det ett faktum. Det privilegiumet vill jag lämna även till våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Då får man inte ta välståndet för givet. Då måste vi tillämpa en mycket kraftfullare integrationspolitik än hittills. Vi kan göra det. Vi måste göra det om svensk konkurrenskraft ska överleva. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar