lördag 6 juli 2024

Fred till vilket pris

Hur många ska dö?

Krig är bara elände. Krig är alltid ett misslyckande och även om många av dagens demokratier historiskt har sugit ut många andra länders folk är det nästan bara diktaturer som startat krig de senaste 75 åren.

Äntligen talas ändå om fred kopplat till Rysslands oacceptabla krig mot Ukraina. Team Ukraina börjar tycka att priset med alla döda, skadade och all förstörelse är ett oacceptabelt pris när det bara är ukrainares liv som offras när det anses vara ett krig i hela västs intresse. Men våra tappra ukrainare ger inte upp. Och många inser att mycket kan gå snett om den diplomatiskt obegåvade Trump åter blir president i USA. Som jag bloggade om igår hoppas jag vi slipper fyra år till med Trump men att vi också slipper Biden.

https://www.bbc.com/news/articles/cv22zlq4y20o

https://www.bbc.com/news/articles/c033eyyr20do

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage?inlagg=ebcccf348f603bb7608de2adf004dd21

Carl Bildt har blivit en klokare man än när jag som ordförande för Näringslivets Framtidsforum, NFF, tog emot honom som statsminister på ett av våra möten. Han har upplevt mycket sedan dess som gjort honom mognare, ödmjukare och kunnigare. Hans reflektioner om det han kallar de tre största globala utmaningarna är värdefulla att ta på allvar. Konflikter och våldsamt kuvande av andra är en oklok väg att vandra. Och de som inte förstår att det är klokare att försöka bygga broar istället för att stärka konflikter ska hållas långt ifrån makt. Idrottsliga och kulturella utbyten är exempel på klokt brobyggande. Naivitet får dock aldrig heller vägleda oss mot framtiden. Nedan Bildts senaste sommarprat.

https://sverigesradio.se/avsnitt/carl-bildt-sommarpratare-2024

Många liv släcks i Putins krig mot Ukraina. Och i konflikten mellan Hamas och Israel. Det är tragiskt. Samtidigt är det viktigt att förstå att den blodigaste konflikten på jorden just nu är i Tigray, Etiopien. Deras liv är också värdefulla. Nedan kan du ta del av Uppsala universitets beskrivningar av jordens konflikter och hur många som faller offer på grund av dessa konflikter. 

https://www.uu.se/press/pressmeddelanden/2024/2024-06-03-ucdp-rekordmanga-vapnade-konflikter-i-varlden

En sak är säker, Joe Biden är inte lämplig att vara överbefälhavare för världens starkaste krigsmakt. Vilka är det egentligen som styr USAs regering? Någon religiös sekt kanske… Eller en partisk Gud som han tycker ger honom bra tips?

US President Joe Biden has said only the "Lord Almighty" could convince him to end his bid for re-election, as he sat for a rare primetime interview in an effort to calm Democratic concern over his candidacy.”

https://www.bbc.com/news/articles/cl5y8n5d09qo




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar