onsdag 10 juli 2024

Vad hände?

Det är tyst om Batra

Det har blivit väldigt tyst om Anna Kinberg-Batras vänskapskorruption. Är taktiken att tystnaden skulle få bort avgångskraven kopplat till Kinberg-Batra? Sverige måste på alla sätt kraftsamla mot korruption inom offentlig sektor. Det inkluderar vänskapskorruption. 

SVT rapporterar intressant om Batra nedan. 

I yttrandet bekräftar hon att hon är vän till planeringschefen Anna Borgs och gudmor till ett av hennes barn, samt att hon känner organisationsutvecklaren Gunnar Ekman sedan tidigare, skriver Aftonbladet” 

Hon säger att hon tog hänsyn till jävssituationen, men att hon inte borde ha fattat beslut om att anställa Borgs.

”Risken att ifrågasättas är aldrig obefintlig när det finns personliga relationer, men jag bedömde att nyttan för myndigheten av hennes erfarenhet och kompetens övervägde. Mot den bakgrunden hade det förstås varit bättre att avstå helt från beslutsfattande om denna befattning.” skriver Anna Kinberg Batra.

Tjänst utlystes genom annons i receptionen

Justitieombudsmannen (JO) hade begärt in ett yttrande från länsstyrelsen i Stockholm och från landshövding Anna Kinberg Batra (M) gällande tre rekryteringar.

En av tjänsterna utlystes enbart genom att en annons sattes upp i länsstyrelsens reception, den andra tjänsten utlystes aldrig och i det tredje fallet var det en person utan rätt meriter som fick jobbet.”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kinberg-batra-svarar-jo-om-javet-borde-ha-avstatt

Anna Kinberg-Batra får inget fängelsestraff för sin vänskapskorruption. Men hennes partikamrat, Strömmer, tycker jag ska lyssna på Expressens ledare nedan och mig. Se till så att de som döms till max ett års fängelse får fotboja och mycket begränsad rörlighet istället för att kosta dyr plats inom kriminalvården. Förutom det är det hög tid att inrätta ett nytt straff som är ”totalt förlorad personlig integritet” under minst två år och väldigt länge beroende av grundbrott med högst straff. Det skulle minska brottsligheten kraftigt och kan klassas som både ett straff och en brottsförebyggande åtgärd. Det är ett faktum att återfallsförbrytarna är vanliga.

Justitieminister Gunnar Strömmer, M, visar inga tecken på att se fängelseträngseln som ett problem. Snarare tvärtom. Trycket på landets fängelser ”speglar ju egentligen en stor framgång i vårt samhälle. Nämligen att polis och åklagare kan klara upp brott och ge brottsoffren upprättelse”, som han sade till DN tidigare i år. Men här finns fog för att använda den blankslitna klyschan ”man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt”. Regeringen bör reservera straffskärpningar för grova våldsbrott och för brott som den organiserade brottsligheten ägnar sig åt. I övrigt bör man börja tänka i andra banor.Kriminalvården har påpekat att 70 procent av de intagna sitter på straff som är upp till ett år och att fler i den gruppen borde kunna få fotboja i stället. I dag är den övre gränsen för fotboja sex månaders fängelse. Gunnar Strömmer verkar ha en stor processor bakom pannbenet. Han borde ha plats för fler tankar än en.”

https://www.expressen.se/ledare/fangelserna-ar--en-tickande-bomb-/

Uppsala har fått en ny kommissionär i Jessika Roswall, Moderaterna. Du vet väl att både Uppsala kommun och region Uppsala = Uppsala? Om det kan man tycka mycket men så är det. Hon kommer garanterat inte skämma bort Moderaterna eller Sverige. Med det sagt är nedan citat ur en UNT-krönika en indikator om hur okända de flesta politiker är:

Jessika är lite av en doldis, inte ens alla partiledare visste vem hon var när Expressen frågade. Är det så dåligt ställt med kunskaperna hos våra partiledare är det svårt att tro att gemene man har bättre koll. Trots denna låga profil så sitter Roswall på en av de absolut viktigaste portföljerna i hela regeringen.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/sveriges-nasta-eu-topp-ar-fran-uppsala/r5v5dwqj



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar