tisdag 9 juli 2024

Hej då

En av allt färre liberala tyckare lämnar

Liberalismen är som jag återkommande beskrivit på dekis. En som väl beskrivit varför en klok liberalism är en bra modell för ett framgångsrikt samhällsbygge är Sakine Madon. Nu lämnar hon UNT och går mot nya äventyr. Jag önskar henne lycka till. Madon är en av alla invandrade till Uppsala som berikar vårt Sverige. Det gäller de allra flesta invandrare. Det är viktigt att förstå när invandrarhatare spyr ut sin skit på sociala medier och även i de politiska plattformarnas talarstolar.

Madon lyfter i sin sista UNT-ledare bland annat följande. 

Det har gått över fem år sedan jag som nytillträdd politisk chefredaktör skrev min första text för UNT (10/12, 2018). Rubriken, "Att tänka fritt är större", var given. Inte för att det är fel att tänka "rätt" – utan en övertygelse om att man har rätt är det svårt att verka som ledarskribent. Men för att jag, som nämndes i texten, tror på högt i tak.”

Vissa ämnen har engagerat lite extra. De växande antalet kommunikatörer på kommunikationsstaben, och vad en kommun egentligen ska ägna sig åt, har varit en av de där frågorna. Att det politiska styret tidigare i år backade från planen att bygga en egen tv-studio för 15 miljoner var ett tecken på att man kände av just det engagemanget. Inte bara från oppositionspartierna, utan även från medborgarna.”

En annan debatt jag minns så här i sommartider var när nakenbadet i Fjällnora riskerade att stängas. Ansvarigt kommunalråd, en miljöpartist, menade att "barnfamiljer känner sig inte välkomna där vuxna människor går nakna". Han hävdade även att nakenbadet inte skulle vara "en allmänt accepterad miljö" (SVT, 16/6 2020). Det var fördomsfullt uttryckt, tyckte jag.”

När Uppsala universitets samhällsvetenskapliga fakultet utnämnde mig till hedersdoktor blev jag särskilt glad över att det i motiveringen stod att jag har "en uppfordrande kritisk distans till universitetet". Att välkomna kritik – oavsett om man håller med – är stort. Betydligt större än att bara applådera "rätt" tänkande.”

Sakine Madon är en balanserad liberal som gör positiv nytta i svensk politisk debatt. I ett på tok för oroligt svenskt debattklimat rörande allvarliga kulturella skillnader, mellan svensk kultur och t ex kulturer i Mellanöstern och Afrika, vågar hon säga NEJ till det svensk kultur inte accepterar. Och jag vill att vi tydligt står upp för den svenska individuella frihetskulturen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar