onsdag 17 juli 2024

Kläggekonomin

Finns en kläggekonomi?

Det upprörde några när jag nyligen uttryckte att ”klägget” medvetet skadade Uppsalabornas chans att tycka till om hur Uppsala bäst byggs ut på marginalen. Det vill säga om all byggutveckling ska koncentreras till förtätning och utvidgning av staden eller om hela kommunen ska stärkas genom att förstärka några mindre tätorter och minska takten av stadens förtätning. En del av Uppsalas klägg gjorde gemensam sak och saboterade den historiska lokala folkomröstningen. Delar av klägget propagerade för att på olika grunder rösta blankt för att protestera mot folkomröstningen. Blankt betyder bara ”Jag avstår ifrån att ta ställning”. Dåligt för Uppsalaborna. 

Ett tydligare ställningstagande av de Uppsalabor som röstade i folkomröstningen hade varit guld värt i omförhandlingen med staten. En omförhandling om Fyrspårsavtalet (byggande av två nya tågspår mellan Uppsala och Stockholm samt lite mer). Där har Uppsala tack vare Utvecklingspartiet demokraterna bland annat begärt att tidsplanen för allt planerat bostadsbyggande skjuts fram i tiden ordentligt och att tusentals byggplaner får flyttas från stadens södra delar till tre namngivna tätorter längs Ostkustbanans norra del. Storvreta, Vattholma och Skyttorp.

Fem partier, UNTs ledarredaktion och vissa näringslivsorganisationer propagerade för blankröst. Eftersom de bland annat tyckte att frågan var lite oklar kunde de istället ha valt att hjälpa till att förklara vad JA eller Nej hade för betydelse. Det gjorde de inte. De valde att förvirra väljarna. De visste vad JA och Nej hade för betydelse. De visste också att Liberalernas politiska spel gjorde så att den tänkta folkomröstningsfrågan om spårväg ändrades till en övergripande byggplansfråga. 

Tillhör då inte jag och UP det lokala ”klägget”? Du som vill lära dig varför UP skiljer sig från övriga partier är välkommen att besöka våra öppna månadsmöten. UP företräder medlemmarnas beslutade politiska sakprogram och alla engagerade medlemmar får vara med och göra sin röst hörd när vi tar ny ställning i större sakfrågor. Självklart lyssnar vi in vad andra tycker innan vi fattar våra beslut. Vad är då ”klägget” som den sparkade Håkan Juholt myntade som begrepp? Debattören Henrik Jönsson bjuder på en tydlig beskrivning i nedan Youtubeavsnitt påvarna kanal. Malin Ekmans kritik ska tas på stort allvar. Och Centerpartiets interna klägg klarade inte av att jag och Staffan Danielsson beskrev verkliga stora samhällsproblem som man inte bara kunde ignorera. Ajabaja, så fick man inte göra i det partiet. 

https://youtu.be/uuRBjic03fs?si=zHjlTAvb4GBwD9O6

Du som vill att Uppsalas- och Sveriges befolkning ska gå en bättre framtid till mötes ska ta Ekmans kritik på stort allvar. Bara i lilla Uppsala kan jag exemplifiera med hur UP gång efter gång bjudit in media, och skickat faktaunderlag, om spårvägsprojektet utan att det följts upp i problematiserande beskrivande artiklar. Det är mycket allvarligt eftersom vi sannolikt talar om Region Uppsalas och Uppsala kommuns dyraste projekt någonsin. Av något skäl gillar inte delar av Uppsalaklägget ett annat faktabaserat perspektiv kopplat till kollektivtrafiken.

https://www.svt.se/kultur/malin-ekman-sager-upp-sig-fran-svenska-dagbladet-i-protest

https://www.dagensmedia.se/medier/dagspress/malin-ekman-lamnar-svd-i-protest-det-viktiga-ar-inte-langre-att-texterna-ar-sanna/

Jag har precis läst ut boken ”Rapport från 2024” av Norman Macrae. Det är en gammal bok utgiven av Timbro som siar om idag. Den är en blandning av historiskt verifierade fakta och hittepå om vad som antas hända tills idag. Det är för den som orkar tydliga beskrivningar av hur supermakter beter sig. De ”köper och säljer” för att gynna egna intressen. Det är naivt att tro annat. Mest intressant tycker jag det var att ett kollapsande Sovjetunionen och Busch 1 kom överens om att inte låta kommunistiska krafter få stoppa Deng Xiaopings reformagenda. Framtidens konflikter skulle bara hamna om vilken diktator som skulle få styra i Afrika och delar av Syd Amerika och Asien. Det blev inte riktigt som boken trodde men nationalekonomin i boken, kopplad till geopolitiken, är skrämmande sann. Och den som inte tar SCO och BRICS+ på allvar försett stort misstag. Även toppen av världen är ”kläggig”. Att klägga ihop oss är sannolikt en del av vår biologiska natur. Ibland bli kläggandet bra, ibland inte.

USA erbjuder nu ett av ”president-teamet” som är en diplomatisk härdsmälta och arvtagare till pappas pengar och en riskkapitalist. Visst kan man anse att långt ifrån alla är lämpade att få mycket makt. Men att personer med stora förmögenheter ger sken av att tjäna ”folket” ringer många ”varningsklockor”. Trump och JD Vance? 😱

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jd-vance-vald-till-republikanernas-vicepresidentkandidat

Idag firar Frankrike nationaldag. Idag 1789 stormade många Parisare fästningen Bastiljen. Det anses vara startskottet på den franska revolutionen. Även i vår tid kommer ”folket” få nog om överheten inte säkrar ett rimligt rättvis fördelningspolitik. Vi får se hur det går i en värld som blir allt mer polariserad. Alla jordens klägg gör klokt i att på allvar börja lyssna mer på dem som utgör samhällets bas, dess invånare. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar