Massor av myndigheter
I Uppsala talas det om ”Ett Uppsala”. Det är ett uttryck som syftar till att få politiker och tjänstemän att fatta att alla kommunala verksamheter tjänar samma invånare, samma medlemmar i kommunen. Och alla verksamheter lyder under Uppsala kommunfullmäktige. Därför förväntas alla med ledande uppdrag tänka på helhetens bästa och kompromissa för att uppnå just det. Inte bara fokusera ”blint” på sitt eget ägardirektiv och sina egna ekonomiska ramar. Det är lätt sagt. I den verkliga världen har de bästa organisationerna tydliga ansvarsfördelningar och varför ska då en verksamhet välja att försämra sin måluppfyllelse för att någon annan del ska lyckas bättre? Att ta den rollen är ett ägaransvar. Det är ägarrepresentanterna som får ändra på satta ägardirektiv och ekonomiska ramar, inga andra.
Skolan är ett exempel på offentligt styrd verksamhet som på många sätt länge misshandlats. Annika Wallenskog skriver en läsvärd krönika i DagensSamhälle om hur idiotiskt Liberalerna fortsätter att terrorisera skolan. Massor av nya utredningar om Skolan varav hela elva stycken, 11 st, ska presenteras innan juli månad 2025. Sjukt! Wallenskog lyfter tydligt hur staten jobbar i stuprör där varje minister ser till sin verksamhet, medans kommunerna måste ta ansvar för helheten.
”En flodvåg av utredningar sköljer in över Skolsverige – och i slutändan är det kommunerna som ska hantera alla förslag. Annika Wallenskog har svårt att se positiva effekter när allt ska samordnas.”
Staten och regionerna är inte sällan mer misskötta än många av våra större kommuner. Grundaren till svensk förvaltningsordning, Axel Oxenstierna, skulle nog må dåligt över dagens överbyråkrati inom framförallt staten. Av nedan kommentar om ”Dagens effektiva svenska stadsapparaten…” håller jag dock inte med.
”Oxenstiernas förslag blev grunden till 1634 års regeringsform, som drog upp riktlinjerna för Sverige som ett centralstyrt rike, vars strukturer i mångt och mycket gäller än i dag. Bland annat fastställdes att Stockholm skulle vara förvaltningscentrum med säte för kungahus, regering och riksdag. Regeringsformen bestämde också vilka ämbetsverken och deras uppgifter skulle vara och, inte minst, hur länsindelningen skulle se ut.”
”Dagens effektiva, svenska statsapparat är till stor del ett arv från Axel Oxenstierna. Även den relativt höga etiska nivå – åtminstone jämfört med många andra länder – som präglar statsförvaltningen, har rötter från hans epok. Oxenstiernas organisering av den svenska statsapparaten skulle sedan komma att kopieras i Danmark, Norge, Preussen och i Peter den stores Ryssland.”
Och i Sverige var det under skolminister Göran Persson, Socialdemokraterna, som svensk skola förstördes. Mina svärföräldrar är extremt tydliga med sitt förakt för Persson och hur han drev igenom sabotaget av skolan. Mathias Bred, GP, skriver läsvärt om Persson nedan och liknar honom med Musk. Det gör säkert Persson stolt.
”Mycket av det Elon Musk och myndighetenDoge, som skär ned i offentlig sektor, gör framstår som främmande ur ett svenskt perspektiv. Men faktum är att en svensk skolmyndighet lades ned med nästan samma hastiga brutalitet som det federala utbildningsdepartementet i USA. Det skedde hösten 1990 då dåvarande skolministern Göran Persson (S) beslutade att på ett bräde lägga ned den centrala statliga skolmyndigheten Skolöverstyrelsen och samtliga 23 länsskolnämnder.”
”Beskedet lämnade han under ett tal inför partiets kongress. Skolöverstyrelsens chef fick veta via telefon. De anställda fick det bekräftat på fikarasten måndagen efteråt. Ingen av de 400 anställda vid Skolöverstyrelsen kunde räkna med att med automatik få ny anställning inom stat eller skolväsende. De fick söka på nytt och många kände sig oönskade. Det var tydligt att den politiska nivån inte bara ville ha bort Skolöverstyrelsen utan hela den förvaltningstradition och ämbetsmannakultur som myndigheten representerade.”
”Skolöverstyrelsens brott var att den stod i vägen för kommunaliseringen av skolan som Göran Persson påbörjat hösten innan. Tidigare hade staten haft huvudansvaret för skolan, nu skulle kommunerna ta över. Reformen som gjorde lärare och rektorer till kommunalanställda hade röstats igenom med knapp majoritet i december 1989. I riksdagen blev det 162 röster mot 157.”
”I Skolöverstyrelsens ställe kom efter några månader den nya myndigheten Skolverket. I stället för jurister och lärare fylldes den med experter och sakkunniga som hade arbetat med kommunaliseringen. Skolverkets syfte var från första början att aktivt hjälpa politiken att nå sina mål. Det fick aldrig fick samma kontrollerande och kvalitetsgranskande roll som Skolöverstyrelsen hade haft.”
Myndighets-Sverige behöver en ”extreme make-over”. Skolan behöver ett klokt betygsystem, fungerande former för barn med särskilda behov och mer stimulans till fysiska aktiviteter. Och politikerna måste sluta förstöra svensk framtid. Och är ansvariga politiker potenta år 2025? Nej.
”Sveriges skolsystem är världsunikt. Inte, dessvärre, för att det levererar högklassig utbildning som slår omvärlden med häpnad. Utan för att lycksökare kan bli rika på skattepengar. Trots att marknadsskolans brister varit uppenbara i åratal har politikerna inte gjort något. Förrän nu. Skolminister Lotta Edholm, L, har sagt att hon ska ”helrenovera friskolesystemet”. På måndag presenterades första delen av en utredning. Men någon total ombyggnad blir det inte. Snarare ett mindre ansiktslyft.”
https://www.expressen.se/ledare/ledare-tyvarr-fifflarna-kan--fortsatta-i-skolan/
Det är hög tid att införa ett T-50 projekt i svensk offentlig förvaltning. Tillfället är utmärkt när många de kommande åren inom offentlig sektor pensioneras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar