onsdag 9 april 2025

Bästa möjliga

Vad erbjuder partierna?

Det pratas mycket om partiledare och några få andra politiska ledare. Dramaturgiskt är det inte konstigt men det ger en falsk bild av verkligheten även om partiledare fram tills de avsätts har ett stort inflytande. Partiledare företräder partier och dess åsikter, inte sina personliga åsikter. Personfixeringen är på många sätt dålig men, som sagt, en viktig del av mediernas dramaturgi.

Partier är som levande organismer som ständigt förändras beroende på vilka aktiva medlemmar de har, vilken sakpolitik de driver och hur god ekonomi de har. Och alla partier måste både förhålla sig till medlemmarnas åsikter och allt som rör sig i den lilla och stora världen utanför ett parti. Du som bara en gång vart fjärde år får rösta i svenska val gör klokt i att studera partiernas sakpolitik och dess företrädares meriter. När vi röstar till riksdagen och Europaparlamentet är det klokt att också väga in ideologiska inriktningar eftersom det är på Europanivå och allt mindre på Sverigenivå som lagar och regler bestäms. Det är lagar och regler, som finns eller inte finns, som sätter förutsättningarna för ideologiska kamper. 

I Uppsala kommun och region Uppsala är Utvecklingspartiet demokraterna, UP, det klokaste valet för regionens och kommunens invånare. Varför? Partiet är 100% fokuserat på förbättringar och utveckling av Uppsala. Den ambitionen är helt uppbyggd av sakpolitik som är 100% byggd utifrån Uppsalas verklighet och möjligheter. UP är sakpolitiskt pragmatiska och erbjuder en tydlig vision om vilket framtida Uppsala UPs medlemmar jobbar mot.  Rikspartier har ideologiska låsningar och är fulla av sakpolitik som är nationellt kompromissad och därför långt ifrån den bästa för en unik kommun eller region. Du som har möjligheten att rösta på ett lokalt och regionalt parti, ge det en seriös chans.  

”Bör S och M samarbeta i regeringsställning? Det är ett återkommande tema i den politiska debatten, som fått ny näring av den säkerhetspolitiska situationen. I ett internationellt pressat läge ska man samlas inrikespolitiskt, enligt detta resonemang.”

”Bör S och M samarbeta i regeringsställning? Det är ett återkommande tema i den politiska debatten, som fått ny näring av den säkerhetspolitiska situationen. I ett internationellt pressat läge ska man samlas inrikespolitiskt, enligt detta resonemang.”

”S och M samarbetar i flera kommuner. SVT:s Agenda reste till Lund och Göteborgs-Posten intervjuade nyligen socialdemokrater och moderater som samarbetar i Mölndal. I 20 kommuner styr en ren S–M-koalition. Förra mandatperioden var det så i endast fem kommuner.”

”I Agenda diskuterades om detta skulle kunna föras över på rikspolitiken. Men det finns knappast något samband. Lokalpolitiken har helt andra sakfrågor och är dessutom mer personberoende.”


Som 100% lokalt och regionalt fokuserat parti är UP helt sakpolitiskt drivna. Och partiet kan samverka med alla folkvalda partier när vi har en liknande sakpolitik. Och UP kommer alltid att samarbeta pragmatiskt för att partiets sakpolitik ska få ett så stort inflytande som möjligt. De M-väljare som gnäller på UP för att vi släppte fram S kanske gnäller lika mycket på sina moderatkompisar som i allt fler kommuner samregerar tillsammans. Vågar SD och KD i Uppsala lita på att M inte samregerar med S efter kommunvalet 2026? Vågar S lita på L eller MP efter valet 2026? Som alltid väljer UP att förhandla för maximalt genomslag för den politik UPs medlemmar bestämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar