Ursvag näringspolitik
Hur kan man undra varför Sverige inte driver en mycket bättre närings- och tillväxtpolitik? Svaret är enkelt, kompetensnivån och engagemanget för det är för dåligt bland dem svenskarna röstar fram. ”Som man ropar får man svar”. Förmågan att tala räcker inte för att göra det som krävs för att nuvarande vuxna generationer ska lämna ett mer välmående unikt samhälle till kommande generationer. Dagens pratkvarnar har inte kompetensen för att hantera lobbyister av olika slag på ett framgångsrikt sätt. Och det gemensamma politiska utvecklingsarbetet, mellan partier, är näst obefintligt. Trots att det självklart är avgörande för att vägarna framåt ska bli så bra som möjligt. Minst två partier måste alltid komma överens i dagens svenska politiska miljö.
Ylva Nilsson, Expressen, sågar Ebba Busch ordentligt i nedan ledare. Tyvärr imponerar inte vare sig Sveriges näringslivspolitik eller miljö- och klimatpolitik. Det är dåligt för oss svenskar.
”Och när vi nu kan fira att EU ser 55 procent mindre växthusgasutsläpp år 2030 som fastspikat – med en bnp-tillväxt på 68 procent under samma år – hör Sverige till en liten grupp länder som drar ner resultatet.”
”19 EU-länder klarar och överträffar målet men Sverige, och sju till, sänker snittet.
Den globala vågen med vind och solenergi försenas i Sverige därför att regeringen inte infört EU-besluten om snabbare tillståndsprocesser. Elbilsförsäljningen står still i Sverige men rusar överallt annars.”
”Regeringens klimatarbete var så svagt att Sverige först i juni 2025, sist av alla EU-länder kvalade in för en utdelning ur EU:s corona-fond. ”Jag står för det,” sa energiminister Ebba Busch trotsigt om att svenska utsläpp sedan 2024 ökar i stället för minskar. Men kostnaden för det drabbar inte Ebba Busch. Den får svenskt näringsliv bära, när Sverige vaknar upp till ett nedfläckat klimatrykte. Och klimatet.”
Ungdomarna Ebba Busch och Romina Puhktmoktari är helt enkelt inte tillräckligt erfarna och relevant meriterade för att klara svåra komplexa ministeruppdrag bra. Och i Uppsala ger ett kommunalråd sken av att förstå vad företagande innebär och kräver. Och just det kommunalrådet måste vara sur över att ingen kvinna finns representerad bland nedan debattörer som bygger företag som gör stor nytta för Sverige här och nu och i framtiden. Och de klagar tydligt på team Busch och kräver förbättringar av svenskt näringslivsklimat. Sveriges positiva framtid kräver att många av våra forskningsidéer och teknikorienterade företagare ”trollar med knäna” och bygger smarta affärsmodeller som konkurrerar med företagare i USA och Kina med enorma hemmamarknader. Nedan debattartikel i Di är mycket läsvärd.
”Genom historien har Norden, trots sin storlek, levererat lösningar, innovationer och företag som lämnat ett enormt avtryck på resten av världen. Nu är det dags igen. Just nu befinner vi oss mitt i ett tekniskt skifte av historiska proportioner, och vår region har en unik möjlighet att vara med och forma framtiden, skriver ledande företagsledare.”
”De tre byggstenarna är minskad byråkrati, bättre möjligheter att behålla och attrahera talang, och stärkt tillgång till kapital och ledande teknologi.”
”Parallellt behöver Norden fortsätta vara öppet mot omvärlden. Vi är en liten region med ett stort behov av framtidsteknologier, och de flesta AI-tekniker utvecklas i andra delar av världen. Det måste inte ses som ett hinder. I stället bör vi dra lärdomar av hur vi reagerade när internet och smartphones lanserades – nämligen genom att leda utvecklingen av applikationer, som vi visade då genom företag som Spotify, Skype, Klarna, King och många andra. Vi kommer göra det igen, bara vi får tillgång till de bästa verktygen – inom AI, kvantdatorer och rena och pålitliga energikällor. Det här är vår möjlighet att bana väg för innovation, stötta dem som bygger nästa generations tekniska lösningar, och skala nya idéer till global nivå. För framtiden är inget vi ärver. Den är något vi bygger.”
https://www.di.se/debatt/sa-ateruppvacks-det-nordiska-techundret/
Ett sätt att exemplifiera hur korkad stora delar av politiken blivit är att läsa nedan liberals debattinlägg. Inbjudan till de klagande gjordes för länge sedan men SvNs representant i Uppsala har inte bjudit in oss till en sådan träff. Detta kommunalråd läxar upp mig om näringslivsfrågor. Följ gärna upp vilka erfarenheter och meriter hon har som ger henne den legitimiteten. Jag är civilekonom, har hållit på med aktier sedan jag var 9 år, har i flera omgångar varit egenföretagare, har varit storföretagsdirektör och VD, har bott i fyra länder, har varit ordförande i tre nationella företagarorganisationer, har varit med att starta ett nytt parti och mycket mer. Pinsamt att vi inte kan företrädas bättre. Väljarkollektivet får skylla sig själva om de inte röstar klokare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar