torsdag 8 februari 2024

Extremister vill inte ha fred

Den svarta svanen. "The black swan" 

En svart svan används som uttryck för när något som inte borde hända men som händer och som får extremt allvarliga och negativa konsekvenser. De har dykt upp då och då genom tiderna. De kommer att dyka upp igen. Det är inte osannolikt att den svarta svanen redan finns men att konsekvenserna av dennes extremistiska ledarskap inte än helt tänt den större krutdurken. Den svarta svanen kan tveklöst heta Netanyahu. Gång efter gång utmanar och förolämpar han USAs presidenter trots att Israel är helt beroende av USAs stöd. Han vill uppenbarligen inte bara gå till historien som en israelisk legend, han vill ses som David mot Goliat på den internationella arenan. 

Trump behövde inte Netanyahu mästra utan den varianten av USAs president agerade helt utan att bry sig om politiken i Mellanöstern. Det blir intressant att se hur Biden ska hantera att Netanyahu gör precis som med Obama, skiter i vad han säger. Trots att Biden länge stöttade Netanyahus agerande har hans Demokratiska gäng börjat inse att de tappar väljare i det kommande presidentvalet genom sitt ensidiga stöd till Israel. Krasst maktspel. Den 28 juni 1914 mördades Österrikes tronföljare Frans Ferdinand i Sarajevo och det blev startskottet till första världskriget. Det var den tidens svarta svan och följe en tid av global handel, de fina människorna rörde sig sakta fritt runt om i världen och ett ökat välstånd. Netanyahus vidriga slakt, av massor av barn och kvinnor samt den humanitära katastrof Gazaborna nu upplever, gynnar bara världens diktaturer och vapentillverkare.   

Nedan SVT reportage om Netanyahu och hur han beter sig, vad han tycker och vilka han samarbetar med är värt att titta på för den som vill förstå lite mer av det som händer i Palestina/Israel. Tänk att Palestina/Israel och Jerusalem spelar en så stor roll i människans sinnevärld. Undrar om det är så om 1000 år? Vad tror du? Helt klart är att han visar att USAs presidenter kan krypa för en extremistisk israelisk premiärminister, det är intressant. Varför tror du att det är så?

https://www.svtplay.se/video/eXYgRy6/netanyahu-usa-och-vagen-till-kriget-i-gaza




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar