måndag 5 februari 2024

Ytlighet skapar inget bestående

Pengar ger handlingskraft, inte riktig respekt och mening

Mening i livet är för 99,8 procent av oss annat än att bli rika. Om det vi älskar att göra och de timmar vi lägger ner på det gör oss rika är det få som säger nej tack. Många av de få som blir väldigt rika har inte drivits av pengarna, utan av att förverkliga en idé eller att bli bäst på något. 

John Lapidus skriver en intressant debattartikel i Expressen nedan. Han känner avsky över att kändisar, ofta redan mycket rika, säljer sig till vilka reklamgig som helst. Hans reflektioner är läsvärda. Jag själv tycker bara synd om människor som behöver en massa pengar och yttre symboler för att de ska tycka att de mår bra. Styrkan ska komma inifrån och inte vara kopplad till materialism, jag är övertygad om att det ger det bästa möjliga livet. I "Historien om Sverige" i SVT får vi höra att Heliga Birgitta sannolikt är den svensk som påverkat mänskligheten mest. Hon dog 1373. En av hennes ivrigaste kamper var mot girigbukar och utsugare som hon vågade påstå fanns både bland kyrkans och adelns personer. Enligt programmet lät hon måla nidbilder och skrev väldigt nedsättande om dessa personer som enbart drevs av mer pengar och makt. Eftersom hon kom från en mäktig släkt tilläts detta som annars säkerligen hade straffats hårt.  

"Vår samtid utvecklas i en farlig riktning. Hur mycket pengar man tjänar är viktigare än vad man gör. Med orden: ”de gör vad som helst för rikedom”, går Dag Hammarskjöld till storms mot belgiska kolonisatörer, amerikanska imperialister och all världens hycklare och månglare."  

"Hur rikedomen än förtjänas har den blivit allt större statusmarkör i toppskikten även inom grupper där det brukade räcka långt med den ära som yrket och kändisskapet i sig gav. En föga förvånande utveckling i det samhälle vi nu skapar. Samtidigt en farlig utveckling, som sänder signaler om att det viktiga inte är vad man gör utan hur mycket man tjänar."


En krösus som lyckats bygga affärsframgångar genom smart och hårt arbete är Warren Buffet. Inget fel med det. Att ledarna inom organiserade brottsgrupper tvättar pengar genom ”vit” företagsamhet, frotterar sig med seriösa företagare och tar sig in i lokalpolitiken är något annat. Expressens artikel är upplysande för naivister men jag saknar förslag på metoder för att motverka denna utveckling. Lösningen är nog att Polis och åklagare måste jaga de kriminella tidigt och beslagta deras tillgångar innan de hinner ta sig in i de "fina rummen".

"Kriminella grupperingar infiltrerar företag och politiska partier. Det här är en typ av brottslighet som inte syns, men som på lång sikt hotar demokratin i Sverige."

"Kriminella grupperingar i form av MC-gäng och maffialiknande klaner avancerar inom näringslivet. En tredjedel av Sveriges 13 000 organiserade kriminella äger bolag eller sitter i styrelser. Det visar en ny rapport framtagen för Stockholms handelskammare. Med hjälp av företagen kan de kriminella dölja sin brottslighet, som vapen- och droghandel. Individer i den ekonomiska undre världen är ofta mer utbildade och har en bättre ekonomi än killarna som spränger husfasader, men det finns en koppling mellan dem. De drar nytta av varandras ”kompetenser”. Illavarslande är att de företagskriminella ofta är politiskt aktiva genom kommunala förtroendeuppdrag."

"Miljarder försvinner ner i brottslingarnas fickor varje år. Det är ett hot mot skattemoralen och i förlängningen välfärdsstaten. Det är inte det enda problemet. Företag som drivs av kriminella, som utnyttjar svart arbetskraft och skattefuskar, snedvrider den sunda konkurrens som är avgörande för en fungerande marknadsekonomi. Demokratins infrastruktur faller samman när organiserade brottslingar sitter på beslutspositioner. Se bara vad som hände i Botkyrka förra året, då S-styret kuppades bort efter att ha försökt ta krafttag mot gängen."


Bankbonusarna i Sverige motsvarar fem miljarder kronor 2024. Om det kan man tycka mycket. Jag undrar hur många av Sveriges befolkning som tycker det är ok. Vad tror du?  I Expressen skriver Claes Hemberg en krönika om bankernas bonusfest. Jag gillar bonus som del av ett ersättningssystem. Jag tycker dock att staten borde säkerställa att det finns något upplägg som gör att om bankerna kraschar 2025 så får bonusarna återbetalas. Det är lätt att maxa ett eller två år för att få feta bonusar. IBM hade korta bonusupplägg och lämnade det för många år sedan för att bygga in det långsiktiga ansvarstagandet i systemet. Är det så bankernas bonussystem är uppbyggda?

"Bonusar på drygt fem miljarder ska några bankchefer snart få dela på. För goda prestationers skull, heter det. Men i själva verket är det vi bolånare som betalar, samtidigt som svenska hushåll har det historiskt svårt." 


Att den organiserade brottsligheten själ många miljarder av våra skattepengar urholkar skattemoralen hos hårt arbetande svenskar. Är det möjligen bankbonusarna som inspirerar de kriminella? Kan det vara så? Kanske, kanske inte.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar