onsdag 2 januari 2019

Slöseri

Kärnuppdragen
Kommer stödet till kulturaktiviteter, idrottsaktiviteter och förebyggande folkhälsoinsatser försvinna om politiker enbart styr över kärnuppdragen? Förskola, skola, omsorg, viss vård, exploateringsmöjligheter och basinfrastruktur. Det är kommunernas skattefinansierade kärnuppdrag. Regionernas kärnuppdrag är regional sjukvård och kollektivtrafik. Statens kärnuppgift är rättssystemet, försvaret, nationell kollektivtrafik, nationell energiförsörjning och universitetsutbildningar. Vilka stora förändringar skulle sannolikt bli verklighet om det offentliga kraftigt reducerar och fokuserar sitt engagemang? Till att börja med skulle antalet riksdagsledamöter med fördel kunna halveras från 349 till 175 stycken. Konkurrensen om färre kommunala förtroendeuppdrag öka. Och energimängden enskilda politiker lägger på att bättre bidra inom ett sakområde förstärks.
https://mobil.unt.se/ledare/varna-valfardens-karna-5170757.aspx
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/Sysselsatta-i-den-offentliga-sektorn/

Glöm inte heller att riskerna med slöseriet varit större än på mycket länge på grund av tio års sanslös penningpolitik i hela världen. Billiga Euro, dollar, kronor och så vidare har östs ut i samhällen runt om på vår jord. Historiskt låga räntor som använts i högkonjunktur för att elda på ekonomierna.... Bland annat till följd att en kommun som Uppsala lånar på tok för mycket och utsätter Uppsalaborna för en stor ränterisk. Och du, du har väl inte missat att Sverige är bland de länder i världen som genom penningpolitiken eldat på sin ekonomi mest....
https://www.di.se/nyheter/fi-chefen-onskar-stor-skattereform-extremt-lage/
Jesper Sandström skriver lite om fördelarna med att fokusera politiken på kärnverksamheten i dagens GP. Slöseri har aldrig varit en hållbart smart väg framåt. Och du tror väl inte att Göteborgs kommun är ensam om att till exempel ha perverst många kommunikatörer anställda? Minst 60% av dem kan garanterat göra bättre nytta inom näringslivet istället.

”Vad kan vi vänta oss då? Kommer Göteborg och övriga Sverige få lida till följd av högerpolitik? Knappast. Vi får väl hoppas att det ligger någonting i vad David Lega, (KD), sa när Göteborgs budget gick igenom för en dryg månad sedan. Att den ”kan verka tråkig”, eftersom den saknar jippon och roliga satsningar och istället fokuserar på kommunens huvuduppdrag.”

”En sådan attityd är nog bra för de flesta av samhällets invånare. Till exempel kanske det skulle kunna bli ändring på det som placerat Göteborg på Slöseriombudsmannens lista över de värsta offentliga slöserierna: 236 kommunala kommunikatörer. Till en kostnad av 151 miljoner om året ska de ”nå ut med kommunens budskap.” Nu är jag ingen kommun, men till vardags jobbar jag som översättare i ett litet företag med närmast obefintlig reklambudget. Vi når ut därför att våra kunder vet att vi är väldigt bra på vår kärnverksamhet. Det kunde nog vara ett vinnande koncept för många kommuner som vill ”hamna på kartan”.”
http://www.gp.se/ledare/nytt-år-färre-jippon-för-skattepengarna-1.11955709

Vi behöver en frihetsreform där det offentliga åtagandet helt fokuseras på det som definieras som kärnverksamheten. Det innebär lägre skattetryck för invånarna. Lägre skattetryck innebär mer individuell frihet att själv styra över var mer av intjänade pengar satsas. Skulle det innebära kraftiga försvagningar av till exempel idrotts och kulturlivet i Sverige? Absolut inte, sannolikt tvärt om. Och mycket sannolikt kommer beslutsprocesserna gå mycket fortare om politiker håller sig till planmonopolsfrågorna och inget annat. Men de socialt svaga då? Det går att lösa smartare än idag.

Vilka av alla nuvarande statliga myndigheter kan med fördel läggas ner, halveras eller i reducerad form slås ihop med någon annan myndighet? Bifogat hittar du en förteckning över dem. Om du måste lägga ner tjugo av dem, vilka väljer du? Fördelarna med effektivare förvaltning är både lägre kostnader och mindre byråkrati. Och om vi tror att även duktiga människor finns inom offentliga yrken kan med fördel många av dem stärka vårt näringsliv istället som ”skriker” efter kompetent arbetskraft.
https://www.regeringen.se/lattlast-information-om-regeringen-och-regeringskansliet/myndigheter/
Dagens besvikelser
Vänsterpolitiker, och andra politiker, som slösar med massor av skattepengar. Under hela min tid som heltidspolitiker har jag förfärats av hur dyr politisk propaganda tillåts få kosta när styrande partier fördelar skattepengar. Det är viktigt med ett fortsatt starkt jämställdhetsarbete mellan könen. Det är viktigt att motverka sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp. I grunden talar vi om ett tydligt värdegrundsbaserat politiskt ledarskap. Och i kampen för bättre jämställdhet och många färre sexuella övergrepp i Sverige är det klokt att till mycket stor del rikta satsningarna mot våra invånare i utanförskapsområden.
https://www.svt.se/nyheter/svt-nyheter-avslojar-miljonfiasko-for-regeringens-metoo-satsning-klarar-inte-av-att-anvanda-pengarna

Politiker som förnekar vetenskapliga rön som av många forskare är validerade (bevisat att de stämmer). Stefan Sauk reflekterar tänkvärt i nedan korta youtubeklipp.
https://youtu.be/NVqrKjAt9HY

Dagens stjärnor
De som anmäler sig till Donationsregistret. Hur kan man inte vilja göra så mycket gott mot sina medmänniskor som rimligt möjligt? Det goda ger de flesta av oss en egoistisk positiv kick. När jag tidigare var aktiv i ett parti som är representerat i Sveriges riksdag förespråkade jag en förändrad donationsordning i Sverige till en som liknar den i Frankrike. Många liv skulle räddas och många människors livskvalitet skulle förbättras om vi vänder på den svenska ordningen. Det vill säga att vi accepterar att våra organ som kan hjälpa andra också får hjälpa andra. Om vi inte vill det måste vi aktivt säga nej. För de flesta är det en självklarhet att ställa upp men de flesta kommer inte för sig att anmäla sig till donationsregistret. Gör om! Gör rätt! Jag ser inga skäl till att avstå från denna förändring. De till exempel religiösa som inte vill får aktivt stryka sig ur registret istället.
https://www.expressen.se/ledare/gor-en-god-garning-pa-60-sekunder/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar