fredag 4 januari 2019

Gula västar i modern revolution

Ny tid och nya format
På många sätt vittnar allt fler väljare i västvärlden om sitt missnöje med det politiska etablissemanget. Allt fler vill att det gamla systemet ska ersättas med ett nytt. Och allt fler känner lågt eller inget förtroende till ledande politiker. Bevittnar vi en demokratisk evolution eller är vi i början på en modern form av västerländsk revolution? När glappet mellan folkviljan och maktens vägval ökar når man till sist ett läge där många invånare säger ”Nu räcker det”. Och när inga av de etablerade systemen tydligt bär på nya angreppssätt som kan förändra till det bättre, då får nya oprövade krafter chansen. Utvecklingen i Frankrike är särskilt intressant. Först vinner Macron och ett nytt parti en ”jordskredsseger”. Efter ”en smekmånad” blir det kraftiga motsättningar mot det Macron och hans parti står för. Sakpolitiken hamnade i fokus. Genom ”de gula västarna” demonstrerar många människor på klassiskt vis tydligt och modernt sitt missnöje. Våldsamma upplopp på städernas gator. Och Macron tvingades backa från till exempel skattehöjningen på fossila bränslen. Få västländer har efter val en så stark demokratisk situation som Frankrike. Ändå är det så svårt. Kan det vara så enkelt att optimistiska ord och förändringar inom ett gammalt system inte räcker? Om systemet är fel måste systemet ändras. Det är komplext. Inom näringslivet talade vi om ”business re-engineering”, det är hög tid för ”democracy re-engineering”.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/polisen-rustar-for-ny-gula-vastarna-protester-i-frankrike
http://www.gp.se/nyheter/världen/varför-har-gula-västarna-på-sig-gula-västar-1.11593190

Och i en tid där A-kassans resurser sinar, i så kallad högkonjunktur, blir det allt tydligare för många fler att den svenska ”migrationskejsaren” är naken. Det har fått gå på tok för länge innan migrations- och integrationsutmaningarna tagits på största allvar. Alliansministrarna Nyamko Sabuni och Tobias Billström försökte på allvar konstruktivt problemlösa. De tystades tyvärr av de oerfarna och känslostyrda kollegorna. Läs gärna nedan sorgliga reportage med Sabuni. Reportaget visar hur ”lågt i tak” och inskränkt det politiska etablissemanget varit, och många fortfarande är, kopplat till migrationsrelaterade frågor och förhållningssätt till SD. Tro mig, det kommer att bli värre innan det blir bättre. Vi behöver fler riksdagsrepresentanter som den kloke Staffan Danielsson. Danielsson fick tidsenligt inom Centerpartiet inte en fortsatt chans att tjäna folket. Istället får vi allt fler som saknar relevanta kunskaper, erfarenheter, personlig integritet och civilkurage. ”Vi får de ledare vi förtjänar”, hur blev det såhär illa? Hur tränas ungdomarna i dagens ungdomsförbund?
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/mest-lasta-2018-nar-kassans-pengar-tog-slut-25509
https://www.expressen.se/nyheter/ex-ministern-sagar-alliansens-partiledare/
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-gar-emot-billstrom-i-invandringsfragan
https://www.expressen.se/nyheter/billstrom-reinfeldt-kvavde-debatten-om-flyktingpolitiken/

I en tid där väldigt många politiker är okunniga om komplexiteten med kulturskillnader parallellt med konflikträdsla uppstår allt större problem. Det är ingen bra kombination för människor som har ett särskilt ansvar för att problem blir lösta. Titta gärna på bifogat reportage om utanförskapet gjord av Norsk Television (statligt). Reportagets ambition upplever jag som ”Hur undviker vi i Norge att gå så snett som våra grannar i Sverige gjort?”. Utanförskapsproblematiken har blivit mycket omfattande i Sverige. Behovet är stort av politiker som tydligt och respektfullt verkar för en mycket bättre integration än hittills. Och tills vi visar mycket bättre integrationsresultat måste migrationspolitiken anpassas därefter. Det är ofattbart att inte det är en självklarhet för alla i just vårt lilla svenska samhälle. Och Maktförhandlingarna i Sveriges riksdag riskerar att landa i en ohållbar migrationspolitik.
https://tv.nrk.no/serie/uro/sesong/1/episode/1/avspiller


Nya tider kräver nya lösningar på ständiga problem och utmaningar. Vare sig vänstern eller nationalistiska främlingsfientliga bär på hållbara lösningsförslag. I nuläget är en ren M- eller S-regering det bästa minoritetsalternativet för Sverige. Båda har människor som tränats på att vara i regeringsbärande ställning. Båda partierna har insett utmaningarna med tidigare förd migrationspolitik. Båda erkänner att integrationspolitiken misslyckats. Moderaterna har mest av de reformförslag som krävs för fortsatt svensk konkurrensförmåga. Därför är M bästa alternativ. Utan konkurrensförmåga inga medel för att bättre hjälpa socioekonomiskt svaga mot en bättre framtid.
”Fyra år till med den rödgröna regeringen är inte vad Sverige behöver.”
https://www.expressen.se/ledare/ta-chansen-att-tanka-nytt-lofven-och-kristersson/

”I Sverige har vi genomlevt en höst av politisk lamslagenhet, i Storbritannien har Brexitförhandlingar havererat och i Frankrike har vi sett kravaller i protest mot president Macrons liberala politik.”

”Att nå konsensus i demokratiska församlingar hade visat sig vara problematiskt, att skapa ”lycka” ur politiska beslut svårt, och att en allmänt delad idé om sant och rätt skulle uppstå ur parlamentariska förhandlingar framstod närmast som komiskt.”

”Tingsten gör en intressant anmärkning när han noterar att den politiker som har ”en stark övertygelse om sitt programs värde” får svårt att bedriva politik inom det demokratiska systemet. En passionerad politisk övertygelse kan förhindra kompromisser och stå i vägen för ett givande och tagande inom det demokratiska systemet.”

”Demokratin bygger på en acceptans av det faktum att det finns intressemotsättningar mellan grupper och att dessa motsättningar behöver jämkas. Det finns således inte en politik som är bra för alla eller en politisk reform som alla vinner på.”

”Ovilja till kompromiss måste alltid ställas mot risken att demokratin kan falla. Det kan vara värt att påminna sig om, hundra år efter demokratins införande i Sverige.”
http://www.gp.se/ledare/demokratins-seger-och-kris-1.12031877

Dagens besvikelse
Bland annat de Liberaler och Centerpartister som nu tycker att enbart socioekonomiskt svaga ska få barnbidrag. I ett land med bland annat ett av världens högsta skattetryck kan detta för medelkomsttagare och över ses som självklar skatteåterbäring.

”Det främsta skälet mot att göra barnbidraget behovsprövat är dock de marginaleffekter som skulle uppstå. Sverige lider redan i dag av att det inte är tillräckligt lönsamt att gå från bidrag till arbete för stora grupper. En bärande tanke med alliansens jobbskatteavdrag har varit just att mildra de effekterna.”
https://www.expressen.se/ledare/att-dra-in-barnbidraget-for-rika-ar-en-usel-ide/

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Ja, utan ett betydligt bättre rättssystem går vi en dyster framtid till mötes. Rättssystemet måste klara av att både vara en förebyggande kraft och representera stor sannolikhet för brottslingar att åka fast och därefter få sona sina straff.

”I slutet av april hörde jag åter av mig till Polisen. Då fick jag veta att ärendet skickats för handläggning av kollegorna i den region där kvinnan var hemmahörande. Efter kontakt med den nya handläggaren fick jag veta att ärendet låg på bordet men att inga åtgärder vidtagits. Andra ärenden hade högre prioritet.”
”Det har snart gått ett år sedan jag anmälde bedrägeriet. Jag känner mig som en idiot som lät mig luras. Men det värsta är att kvinnan går fri, samtidigt som hon mycket väl skulle kunna fortsätta sälja samma bröstpump till fler desperata mammor.”
”Maktlösheten är påtaglig samtidigt som signalen till brottslingen är tydlig: har du tur, och det krävs inte så mycket av den varan numera, kan du komma undan med nästan vad som helst.”
”Att det förhåller sig på detta vis gör något med individens förtroende till staten, med tilltron till samhällskontraktet. När staten inte håller sin del av avtalet kommer människor se sig nödgade att ta saken i egna händer. Det är en utveckling att bäva inför.”
http://www.gp.se/ledare/när-brottsärendena-läggs-på-hög-1.12032917

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar