måndag 2 september 2013

Världsledning

Gott om globala utmaningar
Det finns gott om problem på vår jord som inte effektivt eller alls kan lösas av enskilda länder. Miljö- och klimatutmaningar, flyktingstöd, terrorism och organiserad brottslighet är några exempel. Windston Churchill sägs ha sagt att tills någon kommer med ett bättre förslag på hur samhällen styrs är demokrati det bästa vi har. Det samma gäller FNs roll. FN är det globala forum där jordens länder möts och där försök görs för att bl a lösa nationsövergripande utmaningar. Arbetsformerna inom FN behöver absolut förbättras men FN är mycket viktigt. Om t ex kvalificerad majoritet kan ersätta vissa nationers vetorätt i FNs säkerhetsråd kommer sannolikt världen utvecklas bättre. Vad tycker du?

Idag gästas Uppsala av Kofi Annan och Jan Eliasson. Två personer som jag har mycket stor respekt för och jag känner stolthet över att två så beundransvärda personer har starka kopplingar till Uppsala och Sverige. Uppsala, och invånare i Uppsala, har en lång erfarenhet och ett starkt engagemang för samförstånd, försoning och fredsarbete. Inte minst tack vare Uppsala universitets institution för Freds och konfliktskunskap.
http://www.unt.se/uppsala/kofi-annan-talar-om-fns-roll-2572673.aspx

Starka globala samband
FN försöker göra sitt bästa för att världen ska fungera bättre för så många som möjligt inom sina givna ramar. I praktiken är det dock framförallt idag USA och Kina som på olika sätt styr många av våra nationsövergripande utmaningar. EU skulle i de bästa av världar också vara en kraftfull spelare men är kraftigt försvagade av Europas grundläggande ekonomiska bekymmer. Man kan tycka mycket om hur USA driver sina intressen globalt. Trots det anser jag att USA och dess demokratiska form är en mycket viktig samarbetspartner till Sverige och övriga Europa. Det är stort, mycket stort att USAs politiska ledning, ledda av president Obama,  i morgon besöker Sverige. Tror du den svenska regeringen kan få ut något materiellt ut av det historiska mötet som inleds i morgon?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/obama/article17392450.ab


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar