Inga demokratiskt vidriga avtal
I en väl fungerande demokrati, som skapar bästa möjliga invånarvärde, är en konstruktivt kritisk opposition lika viktig som ett politiskt styre. Oavsett om det är ett majoritets- eller minoritetsstyre.
December- och Januariöverenskommelserna som gjordes av riksdagspartierna för att slippa förhålla sig till SDs mandat var uttryck för ett stort demokratiskt misslyckande. Sommaren 2015 skrev Lars V. Kylberg, Sören Gyll och jag en debattartikel om hur fel det var att göra liknande överenskommelser och att Sverige behövde fullt fokus på stärkt konkurrenskraft. Det är snart 10 år sedan! Fokuset på stärkt konkurrenskraft behövs fortfarande både nationellt och i våra kommuner. Nedan den debattartikeln i Di som retade upp team Lööf som kört in i en politisk återvändsgränd. Team Lööf bidrog kraftigt till att SD idag har Sveriges näst största eller tredje största väljarstöd i Sveriges riksdag.
”Det är dags att acceptera verkligheten och sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar, skriver Sören Gyll, Lars Kylberg och Stefan Hanna.”
https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/
Nyligen skrev Di en ledare om att vi åter närmar oss valtider. Att kortsluta den konstruktiva oppositionsrollen genom att göra partipolitiska överenskommelser liknande december- och januari överenskommelsen får inte upprepas. Alla demokratiskt invalda partier måste fullt ut ta sin roll i ett styre eller i opposition på fullt allvar. Och inga demokratiskt invalda partier ska mobbas utan partierna ska i god demokratisk anda utmana sina motståndare i debatter och sakpolitiska omröstningar. Nedan Dis ledare av Tobias Wikström.
”Runt årsskiftet 2014–2015 inträffade märkliga saker i svensk inrikespolitik. S–MP-regeringens budget hade fallit, Decemberöverenskommelsen (DÖ) slöts och Moderaterna fick hasta fram sitt partiledarval. Händelserna ledde till åtta år av uteblivna reformer, dåliga beslut och ett skakigt parlamentariskt läge.”
”Händelserna ledde till åtta år av uteblivna reformer, dåliga beslut och ett skakigt parlamentariskt läge.”
”Det var två mandatperioder som skadade Sverige. Det är viktigt att komma ihåg när diskussionerna om framtida regeringsupplägg snart kommer att intensifieras.”
https://www.di.se/ledare/vagvalet-for-tio-ar-sedan-far-inte-upprepas/
Efter valet 2022 i Uppsala grupperade sig S, V och MP samt M, C, KD och L i två minoritetsblock som gjorde anspråk på att styra Uppsala kommun. Båda blocken behövde stöd av ett eller båda övriga partier som kom in i kommunfullmäktige. Det första blocket hade 39 mandat. Det andra endast 32. SD 8 mandat och UP 2 mandat. Maktmatematiken krävde minst 41 av 81 mandat för att få en chans att styra. UP gjorde en överenskommelse med S som gjorde att UP kraftigt kunde påverka sakpolitikens innehåll inom ett antal områden som stärkt lokal demokrati, ekonomi, skolan, äldreomsorgen och näringslivsutvecklingen. Så ska ett parlamentariskt dilemma demokratiskt skötas. Utöver den sakpolitiska överenskommelsen är UP ett konstruktivt oppositionsparti.
I Region Uppsala bildade M, C, KD och L ett minoritetsstyre med stöd av SD efter 2022 års val. Det styret kraschade och Centerpartiet bytte sida och sitter nu istället i styret för Region Uppsala med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Så kan det gå i den politiska världen. Eftersom det är så är det klokt att som väljare rösta på det lokala och regionala parti man tycker har bäst vision, bäst sakpolitik och de bästa politiska företrädarna.
Demokratierna i världen har försvagats. Jag är stolt över att UP under denna mandatperiod bland annat kraftigt bidragit till att stärka den lokala demokratin. Vi fick göra vår röst hörd i en folkomröstning 2024. Och 2024 har vi fått möjligheten att starta Stadsdels- och bygderåd, vilket många delar av kommunen också gjort. ✊
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar