Ingen affärsverksamhet handlar om välgörenhet. Så enkel är affärslogiken om man driver ett aktiebolag. Hela idén med ett aktiebolag är att ge så bra avkastning som möjligt för sina ägare. Långsiktig avkastning! Inget konstigt med det. När affärsverksamheten heter vapen kan man ställa sig frågan hur de som marknadsför vapen agerar för att stimulera sin affärsverksamhet? När affärsverksamheten heter mediciner kan du också fundera på vad läkemedelsbolagens lobbyister och marknadsförare jobbar med för att skapa en så stor efterfrågan som möjligt på de läkemedel de erbjuder. Och riskkapitalister vill oftast sälja vidare inom sju år.
Joel Stade, GP, skriver en läsvärd artikel nedan om hur svenskarna knaprar allt mer läkemedel. Det är inte konstigt att regeringen kraftigt höjt högkostnadsskyddet för läkemedel. Det kanske måste höjas ännu mer, vad tror du?
"En ung man söker vård på psykakuten efter att hans flickvän gjort slut. En kvinna i livets slutskede får läkemedel för att motverka smärta och ångest, men ingen sitter bredvid hennes säng. En stor och snabbt växande andel av unga svenskar diagnosticeras för neuropsykiatriska problem, könsdysfori och depressiva tillstånd. Det verkar vara något sjukt med sjukvården och hur vi förhåller oss till den."
"Redan i mitten av 1970-talet varnade Illich för en farlig medikalisering av samhället. Vården förstör människors förmåga att själv ta hand om sin hälsa och hantera det lidande som är en ofrånkomlig del av livet, menade han. I hög utsträckning har hans farhågor besannats i vår tid. Kärnan i Illichs anklagelseakt mot den moderna sjukvården är tre former av iatrogenes, ett ord betyder ungefär ”av läkare orsakat”. De vanliga vårdskadorna utgör medicinska iatrogeneser – oönskade effekter av medicinska behandlingar. Läkemedelsskador, allvarliga komplikationer efter operationer och patienter som smittas av sjukdom på sjukhuset är allvarliga problem i sjukvården."
"Kulturell iatrogenes innebär att normala mänskliga erfarenheter som nedstämdhet och graviditet tolkas som sjukdomar som fordrar behandling och medicinsk expertis. Strukturell iatrogenes innebär att samhället förlorar förmågan att hantera smärta. Resultatet blir ett skadligt beroende av läkemedel och medicinsk expertis."
"Just nu pågår en lågmäld högkonjunktur för Ivan Illichs tänkande: En stor biografi på engelska, långa artiklar på svenska kultursidor och nyligen ett symposium vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där teologer, samhällsvetare och medicinare diskuterade hans medicinkritik. Mer än 200 personer – främst läkare och psykologer – satte av en halvdag för att lyssna."
"En av föreläsarna i Uppsala gjorde observationen att medan Illich såg läkarna, ”de medicinska byråkraterna”, som drivande bakom medikaliseringen är det nu patienter och företag med vinstintresse som driver utvecklingen. I dag varnar läkarna för övertro på medicinska behandlingar."
"Det är ett sundhetstecken att svenska medicinare förmår gå i dialog med sin värste kritiker i syfte att reflektera över sin egen verksamhet."
Daniel Sonesson debattartikel i Expressen missar en viktig detalj när han skriver om affärsmodeller. Riskkapitalism har en annan affärsmodell än att bygga ett långsiktigt välmående företag. Riskkapitalisters affärsmodell är att under max tio år maxa avkastningen på satsat kapital.
”Detta är inte företagande. Det är bidragskarriärism i företagarform, och det är lika skadligt som individuell bidragsberoende. Northvolts kollaps är ett talande exempel. Ett bolag som, i brist på egen ekonomisk hållbarhet, har blivit beroende av skattemedel och pensionsfondernas pengar. Vi talar om miljarder av våra pensionsmedel och skattekronor, nu brända i ett bolag utan tydliga planer för långsiktig lönsamhet. Samtidigt ser vi hur bolagets vd, Peter Carlsson, säljer av aktier för mångmiljonbelopp och lämnar det sjunkande skeppet. Detta är inte företagande.”
En dålig affärsmodell för ett samhälle är att tillåta pyramidspel. Enligt mig är fastighetsmarknaden med jämna mellanrum ett pyramidspel. Alfastinna män som tar höga risker och når snabba ekonomiska vinster påhejade av transaktionsmäklare, som tjänar pengar, och banker, som har sina garantier, och hyresgäster som om de inte har alternativ och betalningsförmåga får högre hyror. Köp, sälj, köp, sälj och uppblåsta balansräkningar och sedan krasch. Men innan kraschen har några enskilda hunnit berika sig kraftigt. Personligen är jag förvånad över att inte fler än Oscar properties och Serneke gått i putten. Vi får se hur det går för bl a SBB. Många har förlorat mycket pengar men Oscar Engelbert, Ola Serneke och Iilja Batljan är fortfarande rika. Risktagare och spelare som livet ut kommer att kunna dricka champagne varje lördag..
”En dryg månad efter att investmentbolaget Mutares tog över ägandet av Sernekes entreprenadverksamhet från Doxa väljer bolagets styrelse nu att försätta bolaget i konkurs. En konkursansökan har lämnats in in till Göteborgs tingsrätt.”
Sernekes konkurs drabbar även Uppsalas skattebetalare och de Uppsalabor som vill se D-hallen på Gränby sportfält öppnat. Som tur är ser hallen ut att ändå kunna öppnas enligt plan.
Staten och EU är huvudproblemet. Det finns för många regler. Samtidigt för få regler som minskar riskerna med att skattemedel ”rånas” av läkemedelsföretag, riskkapitalister och fastighetsspekulanter. Det måste privat göra ekonomiskt ondare för dem som driver företag till massiva förluster eller konkurs. Så är det för småföretagare, så ska det vara även för de stora spekulanterna.
Och glöm inte, för team Trump är USA till för amerikanska affärsintressen. Därför hotar han Danmark att seriöst överväga att sälja Grönland till dem…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar