torsdag 18 juli 2019

Dyra levnadskostnader och skolproblem

Varför så dyrt?
Under många år har jag runt om på jorden tydligt konstaterat att livsmedel är väldigt dyrt i Sverige. De nordiska länderna utmärker sig. Varför är det så? Trots att bönderna inte badar i vinster. Eftersom vi vet att många bönder har det svårt att gå ihop måste de höga kostnaderna i butik finna sin förklaring på ”annat ställe”. Hög moms (skatt), dyra transportkostnader (glesbefolkat och långt ifrån många tillverkningsplatser) och relativt höga löner för okvalificerad arbetskraft har stor betydelse. Om LRF och dess matverksamheter är effektiva vet jag inte. Vinsterna bland ICA handlare och ICAs aktieägare indikerar också bristande konkurrens. Tänk hur förödande illa KFs imperium, som länge dominerade svensk livsmedelsdistribution, sköttes. Och i kölvattnet efter misslyckandet blev ett antal ledande kopplat till kooperationen mycket förmögna... Vad kan vi göra för att kraftigt minska kostnaderna kopplade till livsmedel? Bättre konkurrens tycks svårt. Är det MPs ambition att vi ska bo så tätt som möjligt som är svaret på hur vi får lägre matpriser? Visst borde vi kunna ligga på ett snitt av vad Tyskland och Nederländerna har?
https://www.gp.se/ledare/därför-är-maten-så-dyr-1.15780267
https://kit.se/2017/03/09/79884/varfor-har-sverige-sa-hoga-matpriser/
Det är inte bra för oss invånare när vi tvingas betala mycket mer än jämförbara människor i andra länder liknande Sverige. Vi måste köpa mat och de allra flesta vill ha ett eget boende, oavsett om det är köpt eller man hyr det. Varför är det mycket dyrare att bygga bostäder i Sverige än i stora delar av världen? Du och jag borde alltid ställa fyra frågor till varje rikspolitiker vi träffar. Varför är maten i Sverige mycket dyrare än i många jämförbara länder? Hur kommer du verka för att priserna ska bli lägre? Varför är det mycket dyrare att bygga bostäder i Sverige än i jämförbara länder? Hur tänker du verka för att betydligt mer prisvärda bostäder byggs? Politiken behöver inte bry sig om de rikaste. De kan köpa den mat de vill och fixa det boende de vill. Politiker måste säkerställa en rimlig rättvisa kring hur ett samhälles välstånd fördelas. Dagens förmögenhetsfördelning av gemensamt skapade värden är inte rättvis för de allra flesta yngre. För alla yngre som saknat rika släktingar som hjälpa dem in på bostadsmarknaden och till att tjäna extra pengar på kapitalmarknaden. Nej, jag är inte kommunist! Jag är för ett samhälle som hänger ihop. Jag är för ett samhälle där alla våra barn har en god chans att göra ”klassresor”. Jag tycker att ett anständigt samhälle ska klara av att upprätthålla en god lägsta levnadsnivå.
https://www.gp.se/nyheter/sverige/sverige-bygger-dyrast-bostäder-i-eu-1.4163461

Dagens besvikelse
Håkan Boström, GP. Lite ”kalkon” tycker jag det blev när han inte håller artikeln generell. Han skriver ofta mycket kloka ledarartiklar. De bifogade tycker jag fokuserar för mycket på en makt av alla makter som främst ser till egna intressen. Hans avslut är bra men jag tycker att andra makter än Kina kommer undan för ”billigt”. Boströms resonemang är viktigt men det ska vara ett generellt angreppssätt. De som ska värna svenska intressen ska självklart förhålla sig klokt till hur tillgångar och kompetens i Sverige används, och för vilka. Det pragmatiska förhållningssättet är helt enkelt att utesluta möjligheten att sälja vissa tillgångar. Det är dock inte en lätt väg att gå om man anser att äganderätten är viktig. Alla makter har alltid agerat i egen sak. Kina är inget undantag. Boström konstaterar själv att ”Maktaspekten går helt enkelt inte att blunda för.”. 

”Det är bra att denna diskussion kommit igång. Frågan om hur Sverige bevarar och utvecklar ett starkt näringsliv förtjänar större politiskt intresse och är för viktig för att reduceras till enkla slagord.”


”Men ingen princip är perfekt i mötet med verkligheten. Under Almedalsveckan anordnade konsultföretaget Deloitte och tidningen Affärsvärlden ett seminarium där frågan ställdes om den svenska bolagsstyrningsmodellen fortfarande är rimlig i dagens värld. Behöver utländska direktinvesteringar granskas? Borde Sverige rentav bli mer protektionistiskt? Bakgrunden är framförallt att de kinesiska direktinvesteringarna ökar runt om i Europa. Även en del ryska uppköp av strategisk viktig infrastruktur har väckt uppmärksamhet. EU-parlamentet röstade i februari igenom en förordning om att utländska direktinvesteringar bör granskas ur ett strategiskt perspektiv och att informationsutbyte ska ske mellan EU:s medlemsländer. Granskning och beslut ska dock ske nationellt.”

”Sverige har idag inte något system för den här typen av granskningar, även om en utredning är tillsatt i frågan. Insikten har mycket långsamt infunnit sig att ägande av nationellt viktiga företag inte enbart är en fråga om ekonomiska kalkyler. Det ger också politisk och teknologisk makt.”
https://www.gp.se/ledare/vem-ska-äga-svenska-företag-1.16325759

Dagens stjärna
Expressens ledare. Självklart ska våra elevers bästa alltid vara i centrum. Ideologiska låsningar ska aldrig i praktiken få gå före våra möjligheter att försöka säkerställa värdegrundernas fundament. Ett sådant fundament är strävan efter alla människors jämlika chans att få en bra utbildning och därigenom kunna förverkliga egna livsdrömmar. Oavsett vilken socioekonomisk bakgrund man kommer ifrån. Under min tid inom Centerpartiet motionerade jag om ett kvalitetssystem för att snabbare och bättre kunna bli av med usla huvudmän av skolor. Motionen gick inte igenom.

”Friskolor kan slänga ut sina elever och stänga bums. Usla skolor, däremot, kan det ta åratal att stänga. Förlorare: barnen - och samhället.”


Därför kan friskolor plötsligt bomma igen utan att de ansvariga drabbas av trista konsekvenser. Allt ansvar läggs på kommunen, som måste skaka fram skolplatser i ett huj.  När friskolor inte vill stänga, går det desto långsammare. Skolinspektionens kamp mot skolor som missköter sig går vanligen i slowmotion. De kritiseras stenhårt av myndigheten och får tid på sig att rätta till felen. Några år senare får samma skola en ny dos kritik, mer tid på sig... och så kan ytterligare årskullar få en undermålig utbildning. Vem som helst har kunnat driva friskola, från sekter som Plymouthbröderna och Scientologerna till vd:n och huvudmannen för Vetenskapsskolan i Göteborg, som greps av Säpo i maj. Enligt stiftelsen Doku har Säpo länge sett mannen som rekryterare för våldsbejakande islamism.”

Ledarens avslut i Expressen är sammanfattande helt i min smak: 

”Den svenska skolmarknaden har inte en chans att bli sund förrän Sveriges riksdag börjar sätta elevernas och samhällets intresse före de oseriösa skolföretagens. Friskolesystemet värnas bäst genom att charlatanerna visas ut.”
https://www.expressen.se/ledare/vild-ide-satt-eleverna-fore-skolforetagen-politiker/

Hur är det ens möjligt att politiken varit så bristfällig i Sverige att det Expressen, och min tidigare motion, efterfrågar inte är verklighet? Ett stort svek mot många elever och bekymrade föräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar