torsdag 13 februari 2020

En hårdare verklighet för många

Trygghet
Vilken typ av samhälle växer fram när brottsligheten ökar kraftigt bland våra barn och unga? Enligt Brå är utvecklingen mycket bekymmersam kopplat till undersökningar de genomfört bland elever i våra skolor. Polisen blir allt tydligare om hur de grova övergreppen, brotten, mellan barn och unga ökar kraftigt. Redan innan det blev mer allmänt känt att kraftiga övergrepp mot barn och unga ökar har många av våra svenska invånare slutat "knyta näven i fickan" och allt tydligare börjat demonstrera sitt missnöje över att tryggheten försämras allt mer.

Paulina Neuding skriver en krönika i Dagens Samhälle,bifogas nedan, som "skriker" ut frustration över samhällsutvecklingen. Bra också att hon lyfter fram att många tidigare mediaprofiler som länge varit "förnekare" av verklighetsutvecklingen nu inte kan undvika att beskriva det som faktiskt händer i vårt samhälle.

"Plötsligt varnas det för tilltagande brottslighet på redaktioner och i kretsar som tills alldeles nyligen avfärdade allt sådant som alarmism – och framför allt förtäckt rasism." 
"Ungdomsrånen kommer också att förändra politiken, och frågan är om partierna kommer att uppfatta det i tid. Det gäller inte minst de gamla Allianspartierna, som behöver inse att ingen vettig människa bryr sig om värnskatten när de egna barnen riskerar att rånas och förnedras på väg till skolan eller hem från fotbollsträningen. Sådant överskuggar allt annat."
"Medierna måste också förändra sin rapportering. Sverige sticker ut i Europa när det gäller sättet att hålla tillbaka vad man vet om rapporterade brott. Man kan jämföra med Tyskland och övriga Norden, där det genast framgår om ett brott exempelvis har begåtts av en utländsk medborgare." 
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ungdomsranen-kommer-att-forandra-allt-31393
Dagens besvikelse
Att allt fler invånare tycks se det som smart att utnyttja våra allt för generösa bidragssystem. Och allt för många tycks göra vad de kan för att inte bidra till att vårt samhälle utvecklas attraktivt och konkurrenskraftigt för oss alla. Karin Pihl, GP, skriver läsvärt i nedan artikel.

"Det pratas mycket om hoten mot välfärdsstaten. Fusket i socialförsäkringssystemen, där folk utan behov lyckas ljuga och mygla till sig ersättning inom sjukförsäkringen, assistansersättningen och a-kassan, är en het politisk potatis. Möjligheten för myndigheter att samköra register, skärpta krav för bidragsbrott och effektivare rättsprocesser mot kriminella ligger på bordet. Allt detta är bra och viktigt. Men det finns en aspekt som ofta förbises: det bästa är om människor inte får för sig att fuska från första början."
"Allmänhetens attityder till den gemensamma välfärden är minst lika viktiga som att det finns kontrollinstanser för att stävja missbruk. Delegationen mot felaktiga utbetalningar, som arbetar för att motarbeta bidragsfusk, har vid ett flertal tillfällen konstaterat att normer och moral har större påverkan på fusket än risken att bli upptäckt. Välfärdsstaten vilar helt enkelt på ”man ska göra rätt för sig”-moralen."
"Extra oroande är att attityderna skiljer sig åt mellan generationerna. Och det är inga små förändringar vi talar om. I den äldsta åldersgruppen anser nästan åtta av tio att det är fel att fuska till sig mer bidrag än vad man egentligen har rätt till. Bland 15-29-åringarna är motsvarande siffra endast 37 procent! Färre än fyra av tio ungdomar och unga vuxna anser alltså att det inte gör något att man ligger välfärden till last genom att mygla lite. De yngre tror också att fusket är mindre omfattande än vad det är. Kanske är det inte så konstigt att normerna förändras. De yngre har ju vuxit upp i en tidsanda där det mesta handlar om individen och hennes rätt till olika saker. Men även generation selfie kommer att få känna av nedbantningar i välfärden."
"Den som fuskar sig till bidrag och fifflar med systemen är indirekt medskyldig till smärtsamma neddragningar. Myglaren bidrar till att köerna till cancervården växer, att personaltätheten sjunker i skolan, att barn med andningssvårigheter nekas assistans och att skatten måste höjas." 
https://www.gp.se/ledare/utan-g%C3%B6ra-r%C3%A4tt-f%C3%B6r-sig-normen-%C3%A4r-v%C3%A4lf%C3%A4rden-k%C3%B6rd-1.23911953

Dagens stjärna
Thomas Gur. Ja, det är viktigt att gå bakom övergripande statistik. Bortsett ifrån att den underliggande statistiken kopplat till dödligt våld med skjutvapen ändrat karaktär är det också viktigt att förstå att sjukvården blivit allt bättre på att rädda skjutna människor från att dö.

"Redan grundanslaget i sig är både cyniskt och uppgivet. Anledningen till att det dödliga våldet inte gått upp trots att dödsskjutningarna har ökat drastiskt, är att en av de vanligaste kategorierna av dödligt våld, mot kvinnor i hemmet, har gått ned, samtidigt som dödsskjutningarna av unga män i kriminella miljöer ökar kraftigt. (Oroväckande är dock att dödligt våld mot äldre kvinnor i hemmet har börjat öka.)"
https://www.gp.se/ledare/d%C3%A5liga-bortf%C3%B6rklaringar-stoppar-inte-skjutv%C3%A5ldet-1.23839714

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar